Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Θερινό κύμα απειλεί την Ευρώπη – Ποιες είναι οι χώρες που λαμβάνουν μέτρα

Υπερδιπλάσια τα κρούσματα στην Ελλάδα σε ένα 24ωρο ενώ θεωρείται βέβαιη η υποκαταγραφή των κρουσμάτων - Πολύ μεγάλη η αύξηση και στις χώρες της Ευρώπης

Με τον υπερδιπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο -4.832 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα και 12.537 χθες- έδωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο το στίγμα του ο κορωνοϊός. Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ μας... γυρίζει πίσω στα μέσα του περασμένου Απριλίου (13/4) οπότε και είχαν καταγραφεί στην πορεία αποδρομής της επιδημίας 11.487 κρούσματα, αριθμός που έκτοτε κινούνταν κάτω από τα 10.000.

Το πρώιμο θερινό επιδημικό κύμα βρίσκεται στην ταχεία πορεία προς την κορύφωσή του, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να αναμένουν την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 μολύνσεις ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 109.295 κρούσματα. Για να γίνει κατανοητή η αυξητική τάση, σημειώνεται ότι τον Μάιο καταγράφηκαν 129.307 κρούσματα.

Η Αττική μετρά σχεδόν 8.000 από τα χθεσινά κρούσματα ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη «κοκκινίζουν» η Κρήτη (πάνω από 1.250 κρούσματα) και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρείται βέβαιη η υποκαταγραφή των κρουσμάτων, καθώς δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τον κορωνοϊό. Τα τεστ διενεργούνται και δηλώνονται κατά κύριο λόγο ως προαπαιτούμενο για τη λήψη αναρρωτικής άδειας. «Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Ο ΕΟΔΥ ανέφερε στο χθεσινό του δελτίο 12.500 κρούσματα αλλά ο πραγματικός αριθμός ήταν τουλάχιστον 20.000 κατά την εκτίμησή μου. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, δείκτης Rt, είναι υψηλός, φτάνει το 1,3. Αυτό δεν αποτυπώνεται στα θετικά τεστ. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας για λόγους ιδιοτελείς αλλά επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία είτε δεν υποβάλλονται σε έλεγχο είτε δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα για να μην μπουν σε καραντίνα. Έτσι συνεχίζουν να μεταδίδουν εφόσον είναι θετικοί» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Το περασμένο 24ωρο έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με Covid-19, υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο ημερήσιο στα τέλη του περασμένου Μάϊου. Στα νοσοκομεία πλέον νοσηλεύονται 921 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους οι σχεδόν 700 σε απλές κλίνες. Ο σκληρός δείκτης των διασωληνώσεων θα αποτυπωθεί στο τέλος Ιουνίου και λίγο αργότερα εκείνος των θανάτων. Οι εκτιμήσεις του ειδικού είναι δυσοίωνες καθώς προβλέπει αύξηση των διασωληνωμένων (χθες ήταν 96) και των θανάτων -τον Ιούλιο θα κυμαίνονται όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης στους 30 ημερησίως.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η εφαρμογή και πάλι της μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός είναι το βασικό «όπλο» που διαθέτουμε στην παρούσα φάση με την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού. Κομβικής σημασίας θεωρεί όμως την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και τους ανοσοκατασταλμένους.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

 

Αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ο ερχομός του καλοκαιριού συνέπεσε ξανά με μια ανάκαμψη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, λόγω νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, προκαλώντας εκκλήσεις για επαγρύπνηση.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων. Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

 

Πού οφείλεται η έξαρση

Η ανάκαμψη αυτή εξηγείται από τον συνδυασμό δύο στοιχείων, εξηγεί στο AFP ο Μιρτσεά Τ. Σοφονεά, λέκτορας επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.

  • Από την μία πλευρά υπάρχει μια "μείωση της ανοσίας", δηλαδή "η προστασία από προηγούμενη νόσηση ή μια δόση εμβολίου φθίνει με τον καιρό".
  • Από την άλλη βρίσκεται η εμφάνιση νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, της BA.4 και κυρίως της BA.5, που εξαπλώνονται πολύ πιο γρήγορα επωφελούμενες από το διπλό πλεονέκτημα της μεταδοτικότητας και της ανοσολογικής διαφυγής.

"Αντιμετωπίζουμε μια διαρκή εξέλιξη του ιού, που συναντά ανθρώπους που έχουν ήδη αντισώματα --επειδή έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή έχουν εμβολιαστεί-- και που θα πρέπει να έχει ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα για να τα καταφέρει να τρυπώσει", σημειώνει παράλληλα ο Ολιβιέ Σβαρτς, διευθυντής της μονάδας Ιών και Ανοσίας του Ινστιτούτου Παστέρ.

"Η BA.5 και σε μικρότερο βαθμό η BA.4 εξαπλώνονται στην Ευρώπη", προσθέτει. "Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι κατά 10% πιο μεταδοτική από την BA.2, και γι' αυτό παίρνει τα ηνία".

 

Θα υπάρξει αύξηση των νοσηλειών;

Όσον αφορά τη σοβαρότητα της BA.5 "είναι πρόωρο να πούμε κάτι, ελλείψει σταθερά τεκμηριωμένων κλινικών δεδομένων", δηλώνει ο Σβαρτς. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι, βάσει ακόμη περιορισμένων δεδομένων, "δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι BA.4 και BA.5 συνδέονται με αυξημένη σοβαρότητα της λοίμωξης σε σχέση με τις παραλλαγές που κυκλοφορούν BA.1 και BA.2".

Ωστόσο, όπως και με τα προηγούμενα κύματα, μια συνολική αύξηση των περιπτώσεων της COVID-19 μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων, προειδοποίησε το ECDC. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός χαίρει ισχυρής ανοσοποίησης χάρη στα εμβόλια και στις προηγούμενες λοιμώξεις. Αυτό του προσφέρει εκ των προτέρων μια πιο ισχυρή προστασία κατά του κινδύνου να εμφανίσει σοβαρή μορφή της νόσου παρά κατά του κινδύνου να προσβληθεί ξανά, γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει την έκταση της αύξησης των νοσηλειών.

Στη Γαλλία, η "μετριοπαθής επιδημιολογική αύξηση" των τελευταίων εβδομάδων (ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε σε τρεις εβδομάδες) "συνοδεύεται από μια μικρή αύξηση των νοσηλειών" και υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει "μια μετατοπισμένη χρονικά αύξηση" των εισαγωγών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους, επισήμανε χθες, Τρίτη, ο καθηγητής Αλέν Φισέρ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εμβολιαστικής Στρατηγικής. "Δεν θα συμβεί τίποτα το δραματικό στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων", καθησύχασε από την πλευρά του ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ.

 

Νέα μέτρα για το καλοκαίρι;

Το ECDC κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες "να παραμείνουν σε επαγρύπνηση", διατηρώντας συστήματα τεστ και παρακολούθησης. "Αναμένουμε ότι θα είναι απαραίτητες πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις (του εμβολίου) για τις ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, εν αναμονή μελλοντικών κυμάτων", σημείωσε.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει νέα μέτρα.

Η Ιταλία αποφάσισε στα μέσα Ιουνίου να παρατείνει την υποχρέωση για τη χρήση μάσκας FFP2 στα δημόσια μέσα μεταφορών (εξαιρούνται τα αεροπλάνα) ως τις 30 Σεπτεμβρίου. "Θέλω να συνεχίσω να συνιστώ να προστατεύσετε τον εαυτό σας κάνοντας τη δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19", κυρίως αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, ο οποίος διεγνώσθη αυτήν την περίοδο θετικός.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι υποστήριξε από την πλευρά του την ταχεία υιοθέτηση μιας "εργαλειοθήκης" με μάσκα, εμβολιασμό και περιορισμό επαφών.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους πιο ηλικιωμένους να κάνουν την δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου "το ταχύτερο δυνατό" στο πλαίσιο μιας "μετριοπαθούς επιδημιολογικής αύξησης". Το ένα τέταρτο αυτών που προβλεπόταν έχουν κάνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, ένα "σαφώς ανεπαρκές" ποσοστό, υπογράμμισε η κυβέρνηση.

Πηγές: protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ