Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσωπικός Γιατρός: 3.400 γιατροί και 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του έτους - Αρκετοί πολίτες ανταποκρίθηκαν ήδη στο κάλεσμα της πολιτείας για ένταξη στο σύστημα της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες της κρατικής μηχανής να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς, ώστε να εγγραφεί το σύνολο των πολιτών που δικαιούνται αυτήν την πρωτοβάθμια παροχή υγείας.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του έτους, ενώ ήδη, είναι αρκετοί οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτείας για ένταξη στο σύστημα της δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4,4 εκατ. πολίτες, το 65% εκ των οποίων είναι όλοι όσοι έχουν ηλικία άνω των 65 ετών.

Δυναμικός εμφανίζεται και ο αριθμός των γιατρών, που εντάσσονται στο σύστημα. Οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνονται κυρίως στο θέμα της ενίσχυσης του δικτύου των επαγγελματιών υγείας, καθώς ακόμα εμφανίζονται σημαντικά κενά κυρίως στις αστικές περιοχές και πιο ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής (07.10.2022), αίτημα για να γίνουν “προσωπικοί γιατροί” υπέβαλλαν 3.400 επιστήμονες, ενώ ταυτόχρονα έχουν κλειστεί από τους πολίτες και περισσότερα από 85.000 ραντεβού για τις πρώτες επισκέψεις στον προσωπικό γιατρό.

Στη φάση αυτή «προσωπικός γιατρός» είναι μόνο ο γενικός γιατρός ή ο παθολόγος, καθώς δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο σύστημα οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων.

Το 90% των ιδιωτών γιατρών, πάντως, έχουν ανεβάσει τα ραντεβού τους στην πλατφόρμα και περίπου το 93% των γιατρών των Κέντρων Υγείας.

Προσωπικός γιατρός: Σε ποιες ηλικίες ανταποκρίθηκαν περισσότερο οι πολίτες

Έως το βράδυ της Παρασκευής (07.10.2022) 4,4 εκατ. πολίτες είχαν γραφτεί στον προσωπικό γιατρό, το 65% εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι. Είναι άλλωστε, η πλειοψηφία των πολιτών που κάνουν τακτική χρήση των ιατρικών υπηρεσιών.

Εγγεγραμμένο είναι, επίσης:

  • το 55% του ηλικιακού γκρουπ 40-64 ετών, και…
  • το 30% των πολιτών ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Στις μεγάλες αστικές περιοχές, όπως π.χ. στην Αττική η κάλυψη των γιατρών φτάνει το 50% και όχι το επιθυμητό 70 – 80%, για να επιτευχθούν οι στόχοι, δήλωσε πρόσφατα σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Προσωπικός Ιατρός & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Η Επικαιρότητα της Μεταρρύθμισης», ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

«Στόχος σε πρώτη φάση είναι αυτοί που εγγράφονται να αρχίσουν να μπαίνουν σε μια κουλτούρα επαφής με το γιατρό τους, ενημέρωσης του ιατρικού τους φακέλου, να μπορέσουν να κάνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις ή εξετάσεις βάσει του προφίλ τους και να διατηρούνται υγιείς, αντί να φτάνουν στο σημείο να αναζητήσουν θεραπεία για μια ασθένεια», ανέφερε.

Στόχος είναι, πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης, να καλλιεργηθεί μια νέα νοοτροπία στον πληθυσμό: Οι πολίτες να βρίσκονται, σε τακτική επαφή με το σύστημα υγείας για να κάνουν τσεκ απ και προληπτικές εξετάσεις και να μην απευθύνονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, μόνο όταν προκύψει πρόβλημα υγείας έκτακτης ανάγκης.

«Θεωρούμε ότι στο τέλος του χρόνου θα είμαστε σε ένα τέτοιο επίπεδο και εγγραφών πολιτών και συμμετοχής γιατρών αλλά και συστηματοποίησης των ραντεβού, ούτως ώστε σιγά σιγά ο πολίτης από την 1η Ιανουαρίου να βλέπει την πλήρη λειτουργία του θεσμού. Όχι προφανώς με κάλυψη 100%, αν δεν έχουμε τους γιατρούς που χρειαζόμαστε, αλλά σίγουρα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του θεσμού», ανέφερε.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε:

«Το 100% δεν το έχει πιάσει ούτε η Αγγλία μετά από 45 χρόνια εφαρμογής του GP. Στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι να εγγράψει το 60-80%. Με βάση αυτό πρέπει να γίνονται οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε», ανέφερε από την πλευρά του.

Προσωπικός γιατρός: “Αχαρτογράφητα νερά” η ένταξη άλλων ειδικοτήτων

Αναφερόμενος στις 10 παθολογικές ειδικότητες που εντάχθηκαν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο γενικός γραμματέας κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως η επιλογή αυτή από την πλευρά του υπουργείου Υγείας έγινε αναγκαστικά, καθώς δεν επαρκούσαν οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί:

«Μπήκαν στο σύστημα οι 10 ειδικότητες, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή από γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Δεν ήταν πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο plan b, που δεν ξέρουμε και πόσο θα αποδώσει, γιατί είναι αχαρτογράφητα νερά, ούτε να πάμε και στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, υπάρχουν μελετημένα βήματα για το τι θα γίνει σε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να φτάσουμε το στόχο του 60-80%», πρόσθεσε.

Τέλος, διευκρίνισε πως προς το παρόν υπάρχουν κενά ραντεβού, αλλά αν και αυτά καλυφθούν η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύσεις:

«Αυτή τη στιγμή επειδή είναι αρχή, υπάρχουν κενά ραντεβού. Όταν θα υπάρχει αργή εξυπηρέτηση, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να αλλάξει γιατρό, κάτι που είναι και η καλύτερη αξιολόγηση του συστήματος. Αν το σύστημα «μπουκώσει» είναι δική μας δουλειά να το επιλύσουμε. Αλλά αυτό, αν έρθει, θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο», κατέληξε.

Πηγή: iatropedia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ