Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά

Τα τρία πράγματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Έξαρση των ιώσεων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα και στην πόλη μας. Μόλις η υδράργυρος σημείωσε πτώση και άρχισαν τα πρώτα κρύα, έκαναν την εμφάνισή τους και οι ιώσεις.

Οι γονείς προβληματίζονται που τα παιδιά τους αρρωσταίνουν και μερικές φορές επειδή δεν μπορούν να λείψουν αρκετές μέρες από την εργασία τους για να τα προσέχουν, αναγκάζονται να τα στείλουν στο σχολείο πριν εκείνα γίνουν εντελώς καλά.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να διασπείρονται οι ιώσεις και σε άλλα παιδιά και τις οικογένειές τους.

«Αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλη έξαρση των ιώσεων. Και υπάρχει το εξής φαινόμενο: έχουμε γονείς που δεν έχουν ζήσει την κατάσταση αυτή με τις ιώσεις γιατί απέκτησαν παιδιά εν μέσω της περιόδου εμφάνισης της πανδημίας, οπότε δεν έχουν συνηθίσει πως από Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο διανύουμε μια περίοδο όπου τα νήπια και τα παιδιά αρρωσταίνουν. Συχνά θα έχουν είτε ιώσεις ή γρίπη ή τελευταία και κορωνοϊό, ενώ υπάρχουν και οι γαστρεντερίτιδες. Τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία είχαμε πολλούς περιορισμούς και τα παιδιά δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια και δεν αρρώσταιναν. Οπότε αρκετοί γονείς δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν τα παιδιά τους για μέρες άρρωστα. Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι μετά τον Covid -19 είμαστε περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας και ανησυχούμε πιο πολύ», σημείωσε στο «TyposThes» ο κ. Νίκος Καρανταγλής, εκπρόσωπος της Ένωσης Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η έξαρση των ιώσεων άρχισε από τον Νοέμβριο» για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει και μετά από δύο εβδομάδες να αρρωστήσει ξανά. «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι έχει ως αποτέλεσμα να αδειάζουν οι σχολικές αίθουσες αν έχουν ταυτόχρονα πολλά τέτοια φαινόμενα, και παράλληλα να προκαλεί άγχος στους γονείς, στα ίδια τα παιδιά, και να επιβαρύνει ενδεχομένως και τις εφημερίες παιδιατρικών κλινικών στα νοσοκομεία», σχολίασε.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Ο κ. Καρανταγλής συνέστησε στους γονείς να είναι ψύχραιμοι και να φροντίσουν ώστε το παιδί τους να ξεκουραστεί, να το κρατήσουν στο σπίτι μέχρι εκείνο να είναι 1-2 24ωρα απύτερο και κεφάτο. Επίσης θα πρέπει, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, να φροντίσουν ώστε η μύτη τους να είναι καθαρή. «Ένα παιδί με γεμάτη μύτη δεν θα μπορεί να αναπνεύσει καλά και δεν θα έχει όσφρηση και γεύση. Ενδεχομένως δεν θα έχει και όρεξη να φάει. Σε αυτό θα πρέπει να του δίνουμε άφθονα υγρά ώστε να είναι καλά ενυδατωμένο. Τέλος θα πρέπει να τους δίνουμε παυσίπονα», σημείωσε.

Τηρώντας τα παραπάνω σε μια απλή ίωση σε 2-3 μέρες θα δούμε βελτίωση της υγείας των παιδιών. Εφόσον αυτό δεν συμβεί τότε θα πρέπει να το πάμε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο γιατί υπάρχει κάποια επιπλοκή. «Υπάρχει πιθανότητα να για πρόβλημα στο αναπνευστικό, πνευμονία ή ωτίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πιο εντατική θεραπεία», συμπλήρωσε ο παιδίατρος.

Τα εμβόλια και η σωστή διατροφή

diatrofi-diathesi.jpg

Αναφορικά με την περίπτωση της γρίπης ή του κορωνοϊού, που εξακολουθούν να υπάρχουν κι ας μην τους δίνουμε τόση έμφαση όπως πχ πριν ένα ή δύο χρόνια, σημείωσε ότι θα υπάρχει πάντα και η δυνατότητα του εμβολιασμού που αποτελεί ένα πολύ καλό όπλο προστασίας. Εξάλλου πλέον στα παιδιά μηνών έως πέντε ετών μπορεί να γίνει πλέον ο εμβολιασμός. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια περαιτέρω ασφάλεια σε περιπτώσεις που υπάρχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια ή σε παιδιά που είναι πιο φιλάσθενα.

Επίσης ο κ. Καρανταγλής υπογραμμίζει και την σημασία της σωστής διατροφής που μπορεί να δώσει τα σωστά εφόδια στον οργανισμό. «Η καλή διατροφή πάντα βοηθάει. Οπότε καλό θα είναι τα παιδιά να έχουν στην διατροφή τους και φρούτα και λαχανικά που διαθέτουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ