Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται άτομα που ζουν με HIV

Δράση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Παρά το γεγονός πως έχει σημειωθεί πρόοδος στην ιατρική, και οι οροθετικοί μπορούν να έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, και άρα μη μεταδιδόμενο, οι διακρίσεις εναντίον τους συνεχίζουν να υπάρχουν από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

«Οι οροθετικοί, εφόσον λαμβάνουν τακτικά την αγωγή τους, έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Άρα ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί. Είναι Undetected και untransmitted» δήλωσε στο «ΤyposThes» ο υπεύθυνος Διεκδίκησης του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» κ. Γιάννος Λεβισιάνος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ακόμη και σήμερα υπάρχουν διακρίσεις στα άτομα που έχουν τον ιό. Υπάρχει επίσης απουσία αρκετών εκδηλώσεων πρόληψης, αλλά και η ενσυναίσθηση από τους υπόλοιπους πολίτες».

Όπως μας ανέφερε «με βάση τα δεδομένα και την πρόοδο της ιατρικής, το προσδόκιμο ζωής των οροθετικών είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό του γενικού πληθυσμού, εφόσον φυσικά έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη αγωγή».

Εν τω μεταξύ πριν λίγα μόλις 24ωρα ψηφίστηκε στη χώρα μας νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία σε ανθρώπους με HIV.

Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι ότι πλέον απαγορεύονται ρητά οι διακρίσεις στην εργασία και την επαγγελματική ζωή, εις βάρος των ατόμων που ζουν με HIV και απαγορεύεται η διερεύνηση (εξέταση) της HIV λοίμωξης από τον – εν δυνάμει – εργοδότη. Αυτό δεν το διασφάλιζε το μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο και είχε ως αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να υφίστανται καταχρηστικές και στιγματιστικές πρακτικές στον εργασιακό χώρο.

Κόκκινη κορδέλα με κεριά στην Αριστοτέλους

παγκόσμια-ημέρα-κατά-του-AIDS-Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία αρχείου

Το δικό της λιθαράκι στο να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των οροθετικών βάζει η «Θετική Φωνή». Μεταξύ άλλων πραγματοποιεί εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενώ προσφέρει διάφορες υπηρεσίες είτε ιατρικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης είναι και αυτές που έχουν προγραμματιστεί σήμερα στις 18.00 στην Πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα και στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των δράσεων οι συμμετέχοντες θα ανάψουν κεριά στο σχήμα της κόκκινης κορδέλας, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο ανάμνησης για την παγκόσμια αυτή ημέρα.

Με αυτή την εκδήλωση ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" θυμάται και αποτίνει φόρο τιμής σε όλα τα άτομα που χάθηκαν μέσα στα 41 χρόνια της ιστορίας του HIV/AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα στα Checkpoint Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 112) και Αθήνας γίνονται δωρεάν έλεγχοι για HIV, ηπατίτιδα και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Checkpoint μέσα σε αυτά τα δέκα έτη λειτουργίας έχουν πραγματοποιήσει παραπάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις HIV και αντίστοιχα 22.000 για ηπατίτιδα Β, 25.000 για ηπατίτιδα C και 5.000 για σύφιλη. Στα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν γίνει παραπάνω από 1.500 διαγνώσεις HIV, ενώ το 71% των διαγνωσθέντων ατόμων έχουν διασυνδεθεί επιτυχώς μέσω των Checkpoints στις αντίστοιχες Μονάδες Λοιμώξεων. Επίσης έχουν διανεμηθεί παραπάνω από 5,5 εκατομμύρια προφυλακτικά και σχεδόν 1 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια.

Καμπανάκι για την πρόληψη και θεραπεία σε παιδιά, εφήβους και έγκυες

Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο η UNICEF, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα AIDS, τονίζει την ανάγκη να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και θεραπεία σε παιδιά, εφήβους και έγκυες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα υπολογίζεται ότι «περί τα 110.000 παιδιά και έφηβοι (από μηνών έως 19 ετών) πέθαναν από τις επιπτώσεις του AIDS. Την ίδια ώρα άλλα 310.000 μολύνθηκαν ανεβάζοντας τον αριθμό των νέων που έχουν HIV σε 2,7 εκατομμύρια.

Η UNICEF τονίζει η πρόοδος στην πρόληψη και θεραπεία του HIV σε παιδιά, εφήβους και έγκυες έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμη τα τελευταία τρία χρόνια με αρκετές περιοχές να μην καταφέρνουν να αγγίξουν την ιατρική κάλυψη σε εποχές προ- κορωνοϊού. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη υπάρχον κενό στην θεραπεία κυρίως των παιδιών και εφήβων.

Υπολογίζεται ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποια μεγάλη πρόοδος κάθε μέρα έχουμε περί τα 300 παιδιά και εφήβους που χάνουν τη μάχη με το AIDS.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 2021 είχαμε παγκοσμίως περισσότερες από 75000 μολύνσεις παιδιών επειδή δεν είχε γίνει έγκαιρη διάγνωση στις μητέρες τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Έρχεται το 1ο “Pink Together”, η μεγαλύτερη ενημερωτική εκστρατεία στη Β. Ελλάδα για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Προθεσμία 20 ημερών ώστε να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση...
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών