Σε δήλωσή της για το θέμα, η επικεφαλής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του «Κέντρου Ζωής», Άννα Καβούρη, επισημαίνει ότι «είναι πέραν κάθε λογικής και δικαίου να κατατίθενται προτάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, απαξιώνοντας έτσι τα άτομα με αναπηρία και σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις , όπως η νόσος HIV/AIDS» και προσθέτει ότι «πρόκειται για μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που πλήττεται τόσο από τη νόσο όσο και από το κοινωνικό στίγμα που επιφέρει».
Το «Κέντρο Ζωής» υπογραμμίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα από το κόστος των επιπρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η συγκεκριμένη ασθένεια, όπως κάλυψη συνοδευτικών ιατρικών πράξεων και παράλληλων θεραπειών. Ως εκ τούτου, η θέσπιση του προτεινόμενου ενιαίου επιδόματος που θα χορηγείται χωρίς πιθανώς να λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους παραπάνω κριτήρια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διασφαλίζεται στο μέλλον η κάλυψη των αναγκών μιας από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Παράλληλα, η οργάνωση εκφράζει έντονο προβληματισμό για τον τρόπο αξιολόγησης της ικανότητας προς εργασία και την ενθάρρυνση δραστηριότητας των οροθετικών όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ατόμων που πάσχουν από HIV/AIDS.
Το «Κέντρο Ζωής» αντιτίθεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ενδεχόμενο κατάργησης του προνοιακού επιδόματος για άτομα που ζουν με HIV/AIDS, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό τους στήριγμα ενάντια στην οικονομική, υγειονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Προτείνεται η θέσπιση ξεκάθαρων κριτηρίων τα οποία θα είναι προϊόν επιστημονικής μελέτης και θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης πάθησης.
