Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζανάκης: Έρχεται «τσουνάμι γρίπης» με 350.000 κρούσματα την εβδομάδα (VIDEO)

nosokomeio

Το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο, καθησύχασε ο καθηγητής – Τι είπε σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού

Για το «τσουνάμι» γρίπης που αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι με τα δεδομένα αυτά τα νοσοκομεία απαιτείται να καταρτίσουν «πρόγραμμα ειδικής πίεσης» για τα κρούσματα που εκτιμάται να δεχθούν.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα κρούσματα γρίπης θα φθάσουν τα 300-350.000 εβδομαδιαίως ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται πανικός καθώς «το σύστημα υγείας είναι δοκιμασμένο αφού πέρυσι είχαμε 70.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως ενώ τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε 40-45.000 περιστατικά γρίπης».

Αναφορικά με την έλλειψη φαρμάκων ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι στο νοσοκομείο που εργάζεται στο Ηράκλειο, η μόνη έλλειψη που παρατηρείται μέχρι τώρα αφορά την παρακεταμόλη σε ενέσιμη μορφή. «Χωρίς πανικό, με σωστή διαχείριση και επιλογή γενόσημων μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη δυσκολία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής πνευμονολογίας ερωτηθείς σχετικά είπε: «Αν ήταν να περάσω μια από τις ιώσεις που κυκλοφορούν, στην παρούσα φάση θα προτιμούσα τον κορωνοϊο», εξηγώντας ότι πλέον οι ιώσεις και τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερο σοβαρά καθώς προκαλούν ακόμα και πνευμονίες. Τέλος ο κ. Τζανάκης συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλο τον πληθυσμό καθώς και σωστή ατομική υγιεινή.

 

«Φτάσαμε στην ενδημική μορφή του κορωνοϊού, όπως θέλαμε»

Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ, και ενώ συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα, ο κ. Τζανάκης επισημαίνει ότι στη χώρα μας «φτάσαμε στην ενδημική μορφή της νόσου, όπως θέλαμε», ενώ για την επιστροφή στα σχολεία τονίζει ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η γρίπη. Η Κίνα είναι χώρα που μας έχει παραπλανήσει με το καθεστώς αδιαφάνειας, είπε χαρακτηριστικά o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Προτιμότερο είναι να στηθεί ένας μηχανισμός γονιδιακής παρακολούθησης των λυμάτων των αεροδρομίων εισόδου από την Κίνα, έτσι ώστε έγκαιρα να πάρουμε είδηση να αντιληφθούμε ότι εισάγεται  ίσως κάποιο στέλεχος που πιθανώς θα μας προβληματίσει», είπε ο κ. Τζανάκης διευκρινίζοντας: «Θεωρώ ότι είναι εκ του περισσού και λίγο ανόητο να επιχειρούμε να αποτρέψουμε εισαγωγή νέων στελεχών με διεξαγωγή τεστ κορωνοϊού. Μπορεί κάποιος που ταξιδεύει για ένα δυο μέρες να έχει αρνητικό τεστ και να εμφανίσει τη νόσο λίγο αργότερα, επομένως είναι ψυχολογικό θα έλεγα μέτρο, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μεταδοτικότητας εντός του αεροπλάνου. Αλλά δεν είναι η μορφή της επιτήρησης που θέλουμε για να πάρουμε είδηση εγκαίρως, εάν πρόκειται για κάποιο στέλεχος το οποίο εισάγεται».

 

«Η νόσος πλέον ενδημεί στην κοινωνία μας. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε»

Για την ενδημική φάση σχετικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης μίλησε για καλή πλευρά, δηλαδή ηπιότερα συμπτώματα αλλά και για κακή: «Η μείωση της εγρήγορσης και ιδιαίτερα του αισθήματος προστασίας  απέναντι σε ευπαθή άτομα του κοινωνικού μας περίγυρου, πρέπει να υπενθυμίζεται. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μολύνουμε με κορωνοϊό. Όλο το υπόλοιπο νομίζω έχει την καλή του πλευρά, υπό την έννοια ότι η νόσος πλέον ενδημεί στην κοινωνία μας. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε».

Για την επιστροφή στα σχολεία μετά τις γιορτές, ο Νίκος Τζανάκης δεν μίλησε για μάσκες ή τεστ. «Το μέτρο δημόσιας υγείας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι όλοι οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο για μερικές ημέρες, ακόμα κι αν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα από το ανώτερο αναπνευστικό».

Πηγές: skai.gr, ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ: Διαδραστικούς χάρτες για φυσικές καταστροφές φέρνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Λαέρτης- Καινοτόμο Επιχειρησιακό Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
ΔΕΘ: Διαδραστικούς χάρτες για φυσικές καταστροφές φέρνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο