Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ηλεκτρονική ιατρική συνταγή για φάρμακα σε έλλειψη – Τι ισχύει

Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη – Τι ισχύει για τα φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Χθες με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αναφέρθηκε ότι μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγούνται τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές. 

Τι ισχύει όμως αν κάποιος χρειαστεί πχ μια παρακεταμόλη ή γενικώς σκευάσματα που και πριν δεν χρειάζονταν συνταγογράφηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται να έχει ηλεκτρονική συνταγή.

Στην εγκύκλιο του υπουργού για την ηλεκτρονική ιατρική συνταγή επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποφασίστηκε για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, καθώς στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων. Χειρόγραφη συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

-Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

-Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

-Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Η χειρόγραφη συνταγή, πάντως, θα καταχωρίζεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ.

Θα πληροί, δε, τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα εγκύκλιο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης είπε στο «TyposThes» πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα τόσο επειδή κάποια από αυτά εξάγονται αντί να παραμείνουν στη χώρα μας, όσο και γιατί υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή τους».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το αν υπάρχει πλαφόν στον αριθμό φαρμάκων που μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε καταναλωτής, είπε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ωστόσο διευκρίνισε ότι εφόσον ένα φαρμακείο δεν έχει μεγάλα αποθέματα φαρμάκων θα τα διαθέσει και αυτό από την πλευρά του με το… σταγονόμετρο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ