Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρομακτική πρόβλεψη: 500.000 κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης την εβδομάδα

Tι αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης

Την ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η ταυτόχρονη εξάπλωση της γρίπης, των ιώσεων και του κορωνοϊού τον φετινό χειμώνα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκο Τζανάκη, να εφιστά την προσοχή όλων για τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να αποτελέσουν μια πραγματικότητα την οποία δεν αποτελούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται με πρόστιμο και δεν αποδίδουν στη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο αποδίδει όμως είναι η εθελοντική, πειθαρχημένη συμμετοχή όλων μας στις υποδείξεις των υπεύθυνων φορέων. Αυτό είναι που κατά τη γνώμη μου είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κάνουμε. Αλλιώς θα φτάσουμε στα επίπεδα που είμαστε σήμερα, που είμαστε στην αρχή μιας πανοραμικής καμπύλης που θα εξελιχθεί πολύ άσχημα, που ενδεχομένως θα έχουμε πάνω από 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρόμων την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα κατά πάσα πιθανότητα ή σε δύο μήνες, το 50% των Ελλήνων θα έχει περάσει μία ή δύο από αυτές τις ιώσεις» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Περιμένουμε με αγωνία, γιατί είναι εβδομαδιαίες πλέον οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ, να δούμε τι θα γίνει την Τρίτη που θα ανακοινωθούν τα κρούσματα. Η άποψή μου είναι ότι θα έχουμε λίγο παραπάνω κρούσματα από την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε 136.000, περίπου 20.000 την ημέρα. Ενδεχομένως θα έχουμε 22.000 την ημέρα, δηλαδή περίπου 145.000 κρούσματα και που νομίζω θα είναι η κορύφωση» συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης. Από το σημείο αυτό και μετά, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αρχίσει μια μικρή καθοδική πορεία, όχι αντίστοιχη όμως με την πτώση των κρουσμάτων που είδαμε τον χειμώνα μετά την κορύφωση της Όμικρον. «Λόγω του καλοκαιριού, των διακοπών και του τεράστιου δυναμικού των κοινωνικών επαφών, έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε ενδεχομένως μια σταδιακή πτώση πολύ μικρή και τα κρούσματα κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθούν ψηλά και τον Αύγουστο» εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Ο Κένταυρος

Ο «Κένταυρος» είναι μια μετάλλαξη που έχει δυνητικά τις δυνατότητες από πλευράς υγειονομικού προφίλ, να είναι η επόμενη μετάλλαξη που θα μας προβληματίσει, ανέφερε ο κ. Τζανάκης σχετικά με την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον που βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη. «Είναι δίδυμη αδελφή, διζυγωτική της Όμικρον 2, μοιάζει πολύ. Θεωρητικά νομίζω ότι είναι καλό αυτό, δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει» σημείωσε, προχωρώντας και σε ένα «φιλολογικό ευφυολόγημα, γιατί θα μπορούσε και να ονομαστεί Κένταυρος Χείρων, ο σημαντικότερος των Κενταύρων, τον οποίο εμείς τον θεωρούμε και πραγματικό πατέρα της Ιατρικής, καθώς αυτός σύμφωνα με την μυθολογία εκπαίδευσε τον Ασκληπιό».

Σχετικά με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 που μας απασχολούν προς το παρόν και ευθύνονται για το 6ο πανδημικό κύμα που διανύουμε, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως δίνουν μια συμπτωματική νόσο, με λίγο παραπάνω πυρετό σε μερικά άτομα, λίγο μεγαλύτερη κακουχία, που είναι και το πιο σημαντικό που νιώθει ο κόσμος, οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην μέση.

Ο πυρετός διαρκεί 2-3 μέρες και το πιο άσχημο σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σε κάποια κρούσματα επανεμφανίστηκε η απώλεια της όσφρησης κυρίως. Αυτά είναι δείγματα ότι ο ιός δεν πάει συνεχώς σε ηπιότερες μεταλλάξεις, κατέληξε ο κ. Τζανάκης. «Γενικώς πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στην πορεία και ενδιάμεσα μπορεί να έχουμε μεταπτώσεις πηγαίνοντας από κάτι βαρύτερο σε κάτι ελαφρύτερο και το αντίστροφο, μέχρι να πάμε σε μια μετάλλαξη η οποία θα ζει μαζί μας ειρηνικά. Θα μας παιδέψει υπό την υγειονομική έννοια, αλλά όχι ως προς την κοινωνική και οικονομική.

Νομίζω ότι είμαστε σε ένα στάδιο ενδημικότητας, ίσως όχι πλήρους υπό την έννοια ότι νοσούν δυστυχώς άνθρωποι με πολύ βαριά νοσήματα και αυτοί είναι που μπαίνουν στα νοσοκομεία και χάνουν την ζωή τους. 20-30 θάνατοι την ημέρα δεν είναι λίγοι και επίσης έχουμε αρκετές εισαγωγές με ήπια νόσο σε ανθρώπους με ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία» ανέφερε.

Πηγή: newpost

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυνάμια της ΝΔ
Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες, σημείωσε
Μητσοτάκης: Τρίτες εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδυνάμια της ΝΔ