Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τεράστια ανακάλυψη: Έρχονται στατίνες χωρίς παρενέργειες!

Βελτιώνεται το  φτηνό και θαυματουργό φάρμακο κατά εγκεφαλικών και εμφραγμάτων

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη θα σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, επειδή περισσότεροι άνθρωποι θα ενθαρρύνονται να συνεχίζουν να παίρνουν τα φάρμακα. Οκτώ εκατομμύρια ασθενείς παίρνουν στατίνες στη Μ. Βρετανία, αλλά πολλοί βιώνουν παρενέργειες και να σταματούν τη θεραπεία – αυξάνοντας όμως τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τώρα, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Dundee εργάζονται για ασφαλέστερη και καλύτερη φαρμακευτική αγωγή, μετά την πρωτοποριακή γενετική έρευνα σε ασθενείς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από τη λήψη στατινών και β- αναστολέων. Θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για πιο προσαρμοσμένες συνταγές - ακόμη και τη δημιουργία των θεραπειών χωρίς παρενέργειες.

 

Το πρόβλημα των παρενεργειών

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Colin Palmer , δήλωσε: «Οι στατίνες και οι β- αναστολείς είναι πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. Υπάρχουν εκατομμύρια των ανθρώπων που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς θα υποστούν κάποιες πολύ δυσάρεστες αντιδράσεις. Αυτό δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλάβης στους ασθενείς , αλλά οδηγεί επίσης στη διακοπή της αγωγής και ως εκ τούτου οι ασθενείς βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων που προκύπτουν από τις καρδιακές παθήσεις».

Η ομάδα του καθηγητή Palmer θέλει να χρησιμοποιήσει γενετικής πληροφορίες για τον εντοπισμό «βιολογικοί δεικτών» που σηματοδοτούν αν ένας ασθενής μπορεί να πάρει τα φάρμακα με ασφάλεια ή όχι. Θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουν μια φθηνή και απλή κλινική δοκιμή, ελέγχοντας το σάλιο ή το αίμα.

Περίπου το ένα τοις εκατό των ασθενών που λάμβαναν β-αναστολείς θα υποφέρουν αγγειοοίδημα, μια αντίδραση η οποία προκαλεί πρήξιμο γύρω από το στόμα και τα χείλη. Ένα μικρότερο ποσοστό των ανθρώπων που παίρνουν στατίνες - περίπου ένας στους χίλιους - θα υποστούν μυοπάθεια, η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία και ζημιές. Χιλιάδες όμως ταλαιπωρούνται από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες και βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν επειδή σταματούν τα φάρμακά τους.

 

Σε 2-3 χρόνια το τεστ DNA που θα βοηθάει τη θεραπεία με στατίνες

Ο καθηγητής Palmer είπε : « Αν μπορούμε να προσδιορίσουμε με επιτυχία τους γενετικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο, μπορούμε να αναπτύξουμε στη συνέχεια ένα τεστ που θα μπορούσε να προβλέψει αντίδραση του ασθενούς στα φάρμακα. Αυτό θα κάνει τα φάρμακα πολύ πιο αποτελεσματικά γιατί θα δίνονται τα σωστά φάρμακα και όχι αυτά που μπορεί να τους προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζω ότι η βιολογία θα οδηγήσει στο σχεδιασμό ασφαλέστερων φαρμάκων. Γνωρίζοντας τα μονοπάτια που εμπλέκονται σε αυτές τις επιπλοκές, θα μας επιτρέψει να φτιάξουμε νέες εκδόσεις των φαρμάκων».

Η μελέτη επιδιώκει να συνεργαστεί με 500 άτομα σε όλη την Ευρώπη που έχουν υποστεί μυοπάθεια από στατίνες και επιπλέον 500 που έχουν βιώσει αγγειοοίδημα που προήλθε από θεραπείες β-αναστολέων. Ο καθηγητής Palmer είπε ένα τεστ DNA το οποίο θα καθορίζει ποιοι ασθενείς θα αντιδράσουν άσχημα στα φάρμακα της καρδιάς, θα μπορούσε να είναι μόνο δύο ή τρία χρόνια μακριά.

Κοστίζουν μόλις 40 λεπτά την ημέρα, οι στατίνες είναι ένα φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο. Ορισμένοι ειδικοί θέλουν όλους εκείνους άνω των 50 ετών να παίρνουν στατίνες για να αποκρούσουν μια σειρά από χρόνιες και δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, από καρδιακά προβλήματα μέχρι τον καρκίνο και την άνοια, ακόμα και αν ελλοχεύουν κάποιες παρενέργειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ