Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για 660.000 παιδιά

Με το Dentist Pass - Μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία μας σχετικά με την πρόληψη, δήλωσε ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο παρέχει η πολιτεία σε 660.000 παιδιά της χώρας μας ηλικίας 6 -12 ετών μέσα από το dentist pass.

Ακολουθώντας την πρακτική των προηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων με ψηφιακές κάρτες που εξαργυρώνονται είτε για αγορά καυσίμων (fuel pass) ή για διακοπές (tourismos for all pass) ή για αγορές τροφίμων (market pass), το dentist pass θα αφορά σε ιατρική υπηρεσία και θα μπορεί να εξαργυρωθεί στα pos των οδοντιατρείων μετά την επίσκεψη παιδιών ηλικίας 6-12 ετών για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει: α) Έλεγχο της στοματικής υγιεινής του παιδιού, β) Φθορίωση δοντιών, γ) Καθαρισμό , δ) Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς.

«Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ξέρουμε πως θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2023. Εδώ και χρόνια υπογραμμίζαμε την ανάγκη της πρόληψης. Οι περισσότεροι θα πάνε στον οδοντίατρο μόνο αφού νιώσουν πόνο ή ενόχληση στα δόντια τους. Η πρόληψη δυστυχώς δεν είναι στην κουλτούρα μας. Όμως αν εμφανιστεί ένα πρόβλημα τότε η θεραπεία είναι σαφώς πιο ακριβή απ’  ό,τι αν είχαμε προλάβει να δράσουμε εγκαίρως», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Κούγιας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέσα από αυτή την οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών δημιουργούνται οι βάσεις για να αλλάξει ο οδοντιατρικός χάρτης της χώρας. Θα αλλάξει η νοοτροπία των μικρότερων ασθενών που θα δώσουν μελλοντικά έμφαση στο κομμάτι της πρόληψης, ενώ μαζί τους μπορεί να επηρεαστούν και να αλλάξουν συνήθειες και οι γονείς των παιδιών και οι ενήλικες εν γένει».

Όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας «στην εποχή μας ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν το ετήσιο ή εξαμηνιαίο τσεκ απ για τα δόντια τους. Πρέπει να μην λησμονούμε ότι η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Και ότι η πρόληψη έχει όφελος και στην ίδια μας την τσέπη. Είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε ένα πρόβλημα. Θα μας κοστίσει λιγότερο το να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως  από πχ το αν θα έπρεπε να κάνουμε ένα σφράγισμα ή μια εξαγωγή».

Πέρα όμως από το ίδιο το πρόγραμμα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ενημέρωση γύρω από αυτό. «Σίγουρα θα “τρέξει” καμπάνια από το υπουργείο Υγείας, όμως και εμείς οι οδοντίατροι θα ενημερώνουμε τους ασθενείς, ενώ και τα ΜΜΕ θα αναφερθούν σίγουρα σε αυτή τη νέα παροχή», σχολίασε ο οδοντίατρος.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή («Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»).

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο. προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του dentist pass.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139), αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ