Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καμπανάκι» για αυξημένα ποσοστά καρκίνων στα επόμενα χρόνια

Η πρόληψη μπορεί να σώσει από τον καρκίνο – Δράση ευαισθητοποίησης σήμερα στην Αριστοτέλους από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Καμπανάκι» για αυξημένα ποσοστά καρκίνων στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο καρκίνος, που ευθύνεται για το 26% των συνολικών θανάτων, είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην ΕΕ μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει μακράν η συνηθέστερη αιτία θανάτου από την επάρατη νόσο. Παράλληλα η έκθεση εντοπίζει μεγάλες ανισότητες όσον αφορά τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ και εντός των χωρών της ΕΕ.

Για παράδειγμα στην έκθεση που αναφέρεται στο 2019-2020 τονίζεται ότι σε πολλά σημεία της χώρας μας δεν υπάρχει ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός για νοσηλεία ή το προσωπικό κα σε άλλα σημεία χρειάζεται αρκετός χρόνος αναμονής.

«Συχνό είναι και το φαινόμενο της ελλιπούς στελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ έχουμε περιπτώσεις όπως πχ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου φεύγει προσωπικό ή στην Πέλλα όπου συγχωνεύονται δομές υγείας των Γιαννιτσών και της Έδεσσας. Οι ασθενείς αυτών των περιοχών θα πρέπει να ανατρέξουν σε άλλη πόλη για θεραπείες. Υπολογίζεται ότι το 50% των ασθενών ανατρέχει στον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο 50% στο δημόσιο. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ο καρκίνος είναι αρρώστια που δεν χωρά αναβολές», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης κ. Γιάννης Σαριδάκης.

Παράλληλα έφερε το παράδειγμα ασθενούς που ζει με επίδομα πρόνοιας (313 ευρώ) και για να παραλάβει εξετάσεις από ιδιωτικό ιατρικό κέντρο τού ζήτησαν 120 ευρώ ή έκανε λόγο για περιπτώσεις με καρκινοπαθείς που έχουν χάσει την πρώτη κατοικία τους.

Ο κ. Σαριδάκης υπογράμμισε την σημασία της πρόληψης που δυστυχώς δεν έχει περάσει στην συνείδησή μας στην Ελλάδα, ούτε και μέσω της πολιτείας. «Οι έξι τύποι καρκίνου που είναι πιο διαδεδομένοι είναι του πνεύμονα, του μαστού, του δέρματος, των ωοθηκών, του παχέως εντέρου και του προστάτη. Τελευταία βλέπουμε προσπάθειες από το κράτος για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο μαστού και για 1-2 ακόμη τύπους καρκίνου. Όμως αυτό δεν αρκεί. Σκεφτείτε ότι η έκθεση της ΕΕ για τον καρκίνο αναφέρεται στο 2019-2020. Την περίοδο της πανδημίας πολλοί σταμάτησαν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ή φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο. Πολύ φοβόμαστε ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των καρκίνων και των θανάτων από αυτόν. Πιστεύουμε στην σημασία της πρόληψης. Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί αν τον εντοπίσουμε στα αρχικά του στάδια. Και αν έχουμε καλή φυσική κατάσταση, γυμναζόμαστε, προσέχουμε τι τρώμε, δεν καπνίζουμε και αποφεύγουμε το ποτό τότε θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη νόσο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ένας καπνιστής θα δυσκολευτεί να κάνει νάρκωση ή θα έχει περισσότερες επιπλοκές».

Δράση ευαισθητοποίησης

Το μήνυμα ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές θέλει να περάσει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης που στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Καρκίνου που γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου θα προβεί σε δράση ενημέρωσης στην Αριστοτέλους με Τσιμισκή σήμερα από 10πμ-1μμ. 

Μιλώντας για τον Σύλλογο ο κ. Σαριδάκης είπε ότι δημιουργήθηκε το 1991 «με στόχο την αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη καρκινοπαθών για ζητήματα θεραπείας, νοσηλείας, εργασίας, επιδομάτων κλπ. Αρχικά αριθμούσε 20-30 άτομα και πλέον έχει 700 μέλη. Στηρίζεται στις εισφορές των μελών και σε δωρεές ιδιωτών. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα με την παύση των κρατικών επιχορηγήσεων και την στενή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πολίτες, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη».

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου – Προσυμπωματικός έλεγχος

karkinos_tou_mastou.jpeg

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές δράσεις του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πιο πρόσφατα, στις 23 Ιανουαρίου, δρομολόγησε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου για τη στήριξη των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων καινοτομίας με στόχο τη βέλτιστη χρήση καινοτόμων και βασιζόμενων σε δεδομένα λύσεων για τη θεραπεία και την περίθαλψη του καρκίνου.

Η νέα σύσταση του Συμβουλίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο ενός νέου χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ συστήματος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, το οποίο επιδιώκει να προσφέρει προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου στο 90% των επιλέξιμων Ευρωπαίων, ενώ έχει επεκταθεί προκειμένου να καλύπτει τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και, υπό ορισμένες συνθήκες, του στομάχου.

Οι εργασίες θα συνεχίσουν με στόχο να υλοποιούν περισσότερες από 30 δράσεις το επόμενο έτος. Μεταξύ των κύριων πρωτοβουλιών, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, μαζί με επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2009 για περιβάλλον χωρίς καπνό, ώστε να αυξηθεί η προστασία των πολιτών από τον καπνό και να διευκολυνθεί η επίτευξη του στόχου για μια γενιά χωρίς καπνό έως το 2024.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ