Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ ο πάγος στην Ανταρκτική για δεύτερη συνεχή χρονιά

Ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική έπεσε σε μόλις 737.000 τετραγωνικά μίλια, σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το προηγούμενο χαμηλό των 741.000 τετραγωνικών μιλίων

Σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έχει υποχωρήσει ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, με ορισμένους επιστήμονες να ανησυχούν ότι η νέα αυτή υποχώρηση είναι ένα μήνυμα ότι η κλιματική κρίση μπορεί τώρα να επηρεάζει πιο ξεκάθαρα αυτήν την τεράστια, περίπλοκη και απομονωμένη περιοχή.

Ο θαλάσσιος πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική έπεσε σε μόλις 737.000 τετραγωνικά μίλια (1,91 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), σημειώνοντας σημαντική πτώση σε σχέση με το προηγούμενο χαμηλό των 741.000 τετραγωνικών μιλίων (1,92 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) στις 25 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Ο θαλάσσιος πάγος θα μπορούσε ωστόσο να συρρικνωθεί περαιτέρω. Τα τελευταία δύο χρόνια σηματοδοτούν τη μοναδική φορά που τα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου έχουν πέσει κάτω από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια από τότε που οι δορυφόροι άρχισαν να τον παρακολουθούν το 1978.

«Δεν είναι απλώς «σχεδόν ένα χαμηλό ρεκόρ», είπε στο CNN ο Τεντ Σκάμπος, παγετολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ. «Βρίσκεται σε μια πολύ απότομη πτωτική τάση» υπογράμμισε.

Σε αντίθεση με την Αρκτική, όπου ο ρυθμός απώλειας θαλάσσιου πάγου ακολούθησε μια αρκετά σταθερή καθοδική τροχιά καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή, η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής ταλαντεύεται, καθιστώντας πιο δύσκολο να καταλάβουμε πώς η ήπειρος και ο γύρω ωκεανός ανταποκρίνονται στην παγκόσμια θέρμανση.

Τα κλιματικά μοντέλα προέβλεπαν μειώσεις στον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής που ήταν παρόμοια με την Αρκτική, αλλά μέχρι πρόσφατα η περιοχή συμπεριφερόταν εντελώς διαφορετικά από ό,τι προέβλεπαν αυτά τα μοντέλα.

«Το ερώτημα είναι, έχει φτάσει η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική; Είναι αυτή η αρχή του τέλους; Θα εξαφανιστεί οριστικά ο θαλάσσιος πάγος τα επόμενα χρόνια το καλοκαίρι;» αναρωτιέται ο Κρίστοφερ Χάας, Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας της Φυσικής του Θαλάσσιου Πάγου στο Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ στη Γερμανία μιλώντας στο CNN.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το γιατί ο θαλάσσιος πάγος είναι τόσο χαμηλός, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων, των ωκεάνιων ρευμάτων και της θερμότητας των ωκεανών. Οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν υψηλότερες από το συνηθισμένο σε μέρη της Ανταρκτικής, περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ζώνη των δυτικών ανέμων που κυκλώνουν την Ανταρκτική, γνωστή ως Νότια Δακτυλιοειδής λειτουργία. Αυτοί οι άνεμοι - που μπορούν να επιταχύνουν το λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου - ήταν ισχυρότεροι από το συνηθισμένο, σύμφωνα με το NSIDC.

Η ισχύς των ανέμων έχει συνδεθεί, εν μέρει, με την αύξηση της ρύπανσης από τη θέρμανση των πλανητών καθώς και με την τρύπα στο στρώμα του όζοντος πάνω από την ήπειρο.

Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι ο θαλάσσιος πάγος μπορεί να λιώνει λόγω της θερμότητας που έχει παγιδευτεί ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, είπε ο Τεντ Σκάμπος.

«Βασικά, λαμβάνετε θερμότητα που αναδεύεται στο ανώτερο στρώμα [του νερού] γύρω από την Ανταρκτική», ανέφερε. Εάν αυτή η θεωρία ισχύει και συνδέεται με τη γενική θέρμανση των ωκεανών, «τότε αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις για τη σταθερότητα του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής».

Η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου μπορεί να έχει καταρρακτώδεις επιπτώσεις στην Ανταρκτική και πέρα ​​από αυτήν. Ένα αλλαγμένο τοπίο στην περιοχή θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή, από τους μικροοργανισμούς και τα φύκια που στηρίζουν την τροφική αλυσίδα μέχρι τους πιγκουίνους και τις φώκιες που βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο για σίτιση και ανάπαυση.

Ο Carlos Moffat, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, που μόλις επέστρεψε από ένα ερευνητικό ταξίδι στην Ανταρκτική Χερσόνησο, είπε στο CNN ότι ο χαμηλός πάγος και οι πολύ ζεστές θερμοκρασίες των ωκεανών που βρήκαν «είναι δραματικά διαφορετικές από ό,τι έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, πριν μερικές δεκαετίες».

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός