Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναγερμός για ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια - Τα συμπτώματα

Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας - Τι μέτρα ζητά το Υπουργείο Υγείας

Κουνούπια που μεταφέρουν ιούς και προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις, μεταξύ αυτών και Δάγκειο πυρετό, έχουν εμφανιστεί ξανά σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Με εγκύκλιο του προς όλες τις συναρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά άμεσα μέτρα για την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών, με σκοπό και να μην εξαπλωθεί ο Δάγκειος Πυρετός.

Συγκεκριμένα τονίζεται η ανάγκη για αεροψεκασμούς, οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα, εποχή κατά την οποία αναπτύσσονται οι προνύμφες.

Η προληπτική εξολόθρευση των κουνουπιών θα μειώσει την πιθανότητα έξαρσης επιδημίας από κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν ιούς που προκαλούν Δάγκειο Πυρετό, Ζίκα και Τσικουνγκούνια (Chikungunya).

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οφείλουν να ζητήσουν από τους διοικητές των Νοσοκομείων να λάβουν έκτακτα μέτρα και συγκεκριμένα, να προχωρήσουν σε δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα, πράσινο κλπ).

Επίσης, να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).

Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.

Ο επικείμενος κίνδυνος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Τονίζεται δε, πως τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, μέσω αεροπλάνων και πλοίων.

Κρούσματα σε Κύπρο, Γαλλία και Ισπανία

Ο κίνδυνος εισαγωγής νέων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια και προκαλούν τις τροπικές ασθένειες Ζίκα, Τσικουνγκούνια και Δάγκειο Πυρετό, έχει θορυβήσει τις ελληνικές αρχές.

Κι αυτό καθώς τα κουνούπια που μεταδίδουν τις παραπάνω ασθένειες -όπως το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus)- προκάλεσαν πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti, της ίδιας οικογένειας, έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, προειδοποίησε τους πολίτες, ότι ξεκινούν δράσεις για την εξολόθρευση κουνουπιών σε Λάρνακα και Λεμεσό.

Στη χώρα μας το κουνούπι Aedes aegypti εμφανίστηκε τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Το συγκεκριμένο -που αλλιώς λέγεται και κουνούπι του κίτρινου πυρετού- εντοπιζόταν στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή του στη Γεωργία, την Τουρκία, τις στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και τα Κανάρια νησιά (Ισπανία).

Συρροή κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού στην Ίμπιζα

Προειδοποίηση προς τους τουρίστες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν στην Ίμπιζα, εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές του νησιού, καθώς εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων δάγκειου πυρετού.

Στη ίδια ανακοίνωση οι αρχές ενημερώνουν τους ισπανούς πολίτες πως το 2022 μολύνθηκαν έξι τουρίστες από τη Γερμανία, γεγονός που δημιουργεί φόβους ότι θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα κατά την έναρξη της νέας τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπου, όπως μετέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το iatropedia.gr, ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν μία 27χρονη Γερμανίδα.

Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός

Σε γενικές γραμμές ο ιός που προκαλεί τον Δάγκειο Πυρετό δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ένας αριθμός μελετών έχει αποδείξει συσχέτιση του ιού με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών (μικροκεφαλία) στο έμβρυο, εάν η νόσος προσβάλει έγκυο γυναίκα.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

Υψηλό πυρετό, ποκοκέφαλο, μυαλγίες και εξάνθημα εμφανίζει το μολυσμένος άτομο από τον ιό Ζίκα. Η νόσος μεταδίδεται, όπως αυτή του Δάγκειου πυρετού, δηλαδή μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι.

Ο ιός αποδεικνύεται εξίσου επικίνδυνος για την πρόκληση μικροκεφαλίας σε έμβρυα, εάν η νόσος προσβάλλει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη προφυλακτική αγωγή για την αποφυγή της νόσου.

Η νόσος Τσικουνγκούνια

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η νόσος Τσικουνγκούνια, προκαλεί ξαφνική εμφάνιση πυρετού, πόνους στις αρθρώσεις και εξάνθημα. Επίσης, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, κόπωση, επιπεφυκίτιδα.

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως και τα οξέα συμπτώματα μεταξύ 7-10 ημερών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί οι ασθενείς να παρουσιάσουν υποτροπές των συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις (π.χ. της πολυαρθραλγίας, πολυαρθρίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας).

Επίσης, μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν παροδικές διαταραχές περιφερικών αγγείων, όπως σύνδρομο Raynaud, ενώ έχουν αναφερθεί κόπωση και κατάθλιψη. Στους ηλικιωμένους, η αρθραλγία μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο χρόνιας ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα αποτελεί σοβαρή επιπλοκή, που αφορά κυρίως σε νεογνά.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Πηγή: iatropedia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη
Τα στοιχεία του 2023, που είναι και τα πιο επίκαιρα, φέρνουν την Ελλάδα στην 3η θέση από το τέλος με ποσοστό απασχόλησης 52,6%
Η GenZ δεν πάει για δουλειά – Τι δείχνουν τα στοιχεία, η σύγκριση με την Ευρώπη