Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον - Ανάγκη επείγουσας δράσης

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή (5 Ιουνίου)

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Παντελής Κάπρος: Κεντρικός στόχος της μάχης για το Περιβάλλον, ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών. Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά, είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου.

Η προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται παγκόσμια σε καλύτερο σημείο από παλαιότερα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί τον κεντρικό στόχο. Με τον μετριασμό της κλιματικής απειλής αμβλύνονται τα μέγιστα όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος κι ωφελείται η ποιότητα του αέρα, τα δάση, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Για την προστασία αυτή απαιτούνται και πιο εντατικές, αυτόνομες δράσεις.

Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Πρωτίστως, όμως, πρέπει να είναι και μέριμνα κάθε πολίτη και επιχείρησης. Η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική.

Βαρελίδης: Στόχος να αυξηθούν οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι

Η επιβίωσή μας εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον. Αυτό που προ ετών αποτελούσε ένα σύνθημα, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για επείγουσα δράση σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο για την ίδια τη ζωή μας. Αυτή την προσπάθεια άλλωστε σκοπεύει να ενισχύσει και η σημερινή Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που έχει θεσπιστεί για την ευαισθητοποίηση και την προώθηση δράσεων για την προστασία της ζωής στον πλανήτη. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ Πέτρο Βαρελίδη, η Κλιματική αλλαγή και η ρύπανση εξαιτίας των πλαστικών αποτελούν τους βασικούς κινδύνους, καθώς υπολογίζεται ότι περί τους 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις θάλασσες ετησίως, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη. Στη χώρα μας, όπως τονίζει ο κ. Βαρελίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν γίνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων, στη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ σε επίπεδο οριζόντιων πολιτικών η εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα αποτελέσει προτεραιότητα του ΥΠΕΝ το προσεχές διάστημα, προκειμένου η ανάπτυξη να συνδυαστεί αρμονικά με την προστασία της Φύσης .

Σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής ο κ. Βαρελίδης επισημαίνει ότι αν και η επιστροφή των ΗΠΑ στις δεσμεύσεις που προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας ήταν εξαιρετικά σημαντική, εν τούτοις, μεγάλοι ρυπαντές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία δεν φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας.

Όσον αφορά τη ρύπανση από τα πλαστικά, ο κ. Βαρελίδης επισημαίνει, ότι αφού διαπιστώθηκε το πολύ σοβαρό πρόβλημα, τώρα γίνονται προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Όπως κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην αρχή, καθώς ιδιαίτερα οι φτωχές χώρες όχι απλά έχουν στηρίξει την παραγωγή και την κατανάλωσή τους στο πλαστικό, αλλά είναι επίσης πολύ πίσω σε θέματα κυκλικής οικονομίας, όπως είπε.

«Σε κάθε περίπτωση αυτή η Συμφωνία πρέπει να αφορά όλα τα κράτη, όλους τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές και να προβλέπει μέτρα για τη διαχείριση ολόκληρου του κύκλου ζωής του πλαστικού», τόνισε.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, «η Ευρώπη με την Πράσινη Συμφωνία είναι - χωρίς αμφιβολία - στην παγκόσμια πρωτοπορία τόσο σε θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής όσο και στα άλλα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτό της ρύπανσης από τα πλαστικά, έχοντας αντιληφθεί το σημαντικό οικοδομικό και γεωπολιτικό όφελος τέτοιου είδους πολιτικών.

Πιέζει σημαντικά για την προώθησή τους, ωστόσο δεν είναι εφικτό να υποχρεώσει τα υπόλοιπα κράτη εκτός ΕΕ να τις υιοθετήσουν, ενώ και τεχνικά η πράσινη μετάβαση είναι αδύνατον να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη». Όπως είπε: «Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δε μας βοηθούν μόνο να απαλλαγούμε από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και να απολαύσουμε μία καθαρή ατμόσφαιρα. Με επιστημονικά αποδεδειγμένους περί τους 8.500 πρόωρους θανάτους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα, η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής είναι μία μάχη για τη ζωή μας, γεγονός που θα έπρεπε να πείσει ακόμα και τους αρνητές της».

Ειδικότερα, στη χώρα μας, η οποία έχει κάνει άλματα σε σχέση με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μίγμα, εν τούτοις, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα, απαιτείται σημαντική αναβάθμιση του δικτύου προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος της καθαρής ενέργειας. «Απαιτείται χρόνος καθώς μιλάμε για μία τεράστια μεταμόρφωση της κοινωνίας και της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια εκ των βασικών πιέσεων για το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά και η τουριστική μεγέθυνση. «Προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία προκειμένου αφενός να ενισχύσουμε τις ΑΠΕ και τον τουρισμό και αφετέρου να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την πάρα πολύ πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας. Χρειάζεται να βλέπουμε την ανάδειξή της ως πλεονέκτημα προκειμένου να προσελκύουμε περισσότερο κόσμο», ανέφερε ο κ. Βαρελίδης προσθέτοντας ότι απαιτείται ισορροπία, ενώ το τοπίο στη χώρα μας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ιδιαίτερα μετά και από την θέσπιση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, του Ειδικού Χωροταξικού για της ΑΠΕ και στο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.

Τόνισε επίσης, την «ισχυρή προώθηση των ΑΠΕ από πλευράς της ΕΕ που τις χαρακτηρίζει μάλιστα και ως έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος - και ως τέτοια πρέπει να προωθούνται - αλλά και εκεί χρειάζεται μία ισορροπία», επανέλαβε.

Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν η διαχείριση των αποβλήτων κάτι που την είχε οδηγήσει ενώπιων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εξαιτίας των χωματερών. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο υποδομών με αποτέλεσμα να απαλλαγούμε σχεδόν από όλες τις χωματερές και τα αντίστοιχα πρόστιμα, ωστόσο απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της ανακύκλωσης, όπως είπε.

Μείζον πρόβλημα σε επίπεδο οριζόντιων πολιτικών είναι και αυτό των περιβαλλοντικών ελέγχων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρελίδη, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να φτιάξουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου έτσι ώστε «όλα όσα θεσπίζουμε, πράγματι να εφαρμόζονται και να περάσουμε το μήνυμα ότι πράγματι υπάρχει έλεγχος και αν υπάρχει παράβαση θα υπάρχουν κυρώσεις. Χρειαζόμαστε καλύτερους και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς ελέγχου και γι’ αυτό θεσπίζονται οι πιστοποιημένοι ιδιώτες επιθεωρητές περιβάλλοντος οι οποίοι θα εργάζονται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ έχει αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο των περιβαλλοντικών ελέγχων». Όπως ξεκαθάρισε: «Την επόμενη περίοδο το ΥΠΕΝ αναμένεται να εστιάσει πάρα πολύ στο σκέλος των ελέγχων», καθώς η περίπτωση της Μυκόνου δεν είναι η μοναδική όπως είπε.

Πρόσθεσε δε, ότι άμεσο στόχο αποτελεί επίσης η ολοκλήρωση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και αντίστοιχα να θεσπιστούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000

Τέλος, ο κ. Βαρελίδης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική θεσμική παρέμβαση την αναβάθμιση της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. «Θα καλύψει το έλλειμμα της εφαρμογής των κανόνων στη διαχείριση των υδάτων, προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών της υψηλής ποιότητας του νερού», ανέφερε και επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση ποτέ δεν τέθηκε ιδιωτικοποίηση του φυσικού πόρου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσπίστηκε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος εορτάστηκε το 1974 ενώ καθιερώθηκε ως η πρώτη μέρα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουνίου 1972). Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στις δράσεις αντιμετώπισης της ρύπανσης από τα πλαστικά με κεντρικό σύνθημα #BeatPlasticPollution

«Oι προκλήσεις αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν».

 «Η σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος είναι μέρα αναστοχασμού για όσα οφείλουμε να κάνουμε για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών Δρ. Κώστας Τριάντης αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα σε σχέση με την περιβαλλοντική πολιτική καθώς, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Oι προκλήσεις αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν».

Μάλιστα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ και οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα με σαράντα εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, από την Αττική έως τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο κ. Τριάντης: «Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται σχεδόν τρία χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και οι προκλήσεις αλλά και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν».

 «Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να ολοκληρωθεί ο Εθνικός Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων ειδών, η στρατηγική μελέτη για τον Οικοτουρισμό της Ελλάδας, οι πρώτες από τις 32 μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας, οι δράσεις που χρηματοδοτούμε για τα Γεωπάρκα της χώρας και πιστεύω πως θα έχουμε και θετικά νέα για την ένταξη του Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO».

Πέραν αυτών, συνεχίζει ο κ. Τριάντης: «Σημαντική αποστολή του Οργανισμού είναι και οι γνωμοδοτήσεις για έργα και δραστηριότητες εντός του Δικτύου Natura 2000 που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3000 για φέτος, η λειτουργία του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ενώ ξεκινάει και η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά το Εθνικό Σύστημα Φύλαξης και Παρακολούθησης των προστατευόμενων περιοχών με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σε αυτό, όπως εξηγεί, «θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά δράσεις που ήδη υλοποιούνται όπως οι Ειδικές Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και το σύστημα επιτήρησης και φύλαξης της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής της Γυάρου σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το WWF Ελλάς».

Κυρίως όμως, τονίζει ο Δρ. Τριάντης: «Η ενεργοποίηση της αρμοδιότητας διενέργειας περιβαλλοντικών ελέγχων που πρόσφατα απέκτησαν όλα τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ».

 «Μεγάλες προκλήσεις είναι η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της χώρας, και εδώ υπάρχει καθυστέρηση, και η επέκταση του δικτύου αυτού, κυρίως στο θαλάσσιο κομμάτι, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030», ανέφερε.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί και να γνωρίσει τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη 24 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 10 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.

Στον διαδραστικό χάρτη, που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις:

https://necca.gov.gr/nea-anakoinoseis-deltia-typou/pagkosmia-imera-perivallontos-2023/

Πρόσφατα ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου παρουσίασε ένα ανθολόγιο των στίχων 171 παραδοσιακών τραγουδιών από δώδεκα γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, από τον Έβρο, ως τα Επτάνησα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς και από την Κάτω Ιταλία, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνονται στο Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου. Κάποια από τα τραγούδια είναι ανέκδοτα, ενώ τα ήδη δημοσιευμένα συμπληρώθηκαν με στίχους από χειρόγραφες σημειώσεις της ίδιας της Δόμνας Σαμίου ή από άλλες πηγές. Τα τραγούδια συνοδεύονται από σύντομα σχόλια, τα οποία παρέχουν βασικές πληροφορίες, αλλά και κάποιες πιθανές αναγνώσεις του πολυεπίπεδου νοήματός τους. Ειδικά τα τραγούδια των εθιμικών δρώμενων, συνοδεύονται από εκτενέστερα σχόλια για τα έθιμα με τα οποία σχετίζονται: https://necca.gov.gr/fysi-kai-paradosiako-tragoudi/

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ