Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευλογιά των πιθήκων: Εξελίσσεται και μολύνει πιο εύκολα τους ανθρώπους

Τι δείχνει σχετική έρευνα για την μετάλλαξη και εξάπλωση του ιού των πιθήκων στους ανθρώπους

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ένα ακόμη πιο μολυσματικό στέλεχος του ιού της πιθηκοπαρωτίτιδας, καθώς ο τροπικός ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι ο ιός μεταλλάσσεται τώρα με «πολύ υψηλότερο ρυθμό» από ό,τι το 2018, όταν είχαν εντοπιστεί μόνο περιστασιακά κρούσματα.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι μεταλλάξεις επικεντρώνονταν ιδιαίτερα σε ένα γονίδιο στο οποίο επιτίθεται το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα για να εμποδίσει τον ιό να μεταλλαχθεί, βοηθώντας τον να αποφύγει την ανοσία.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έγραψαν στην εργασία τους: «Παρόλο που η γενεαλογική γραμμή B.1 σε όλο τον κόσμο έχει πλέον μειωθεί, αν και δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, η ανθρώπινη επιδημία από την οποία προήλθε συνεχίζεται ακάθεκτη».

Πρόσθεσαν: «Αυτές οι παρατηρήσεις της συνεχιζόμενης μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων -(mpox), παρουσιάζουν μια θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη του mpox ως μεταδοτική από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Επισημαίνουν την ανάγκη αναθεώρησης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας γύρω από την mpox, καθώς και τη διαχείριση και τον έλεγχο της επιδημίας».

Καθώς ένας ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να καταστήσουν το στέλεχος ικανότερο να μεταδίδεται ή πιο επικίνδυνο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι ερευνητές συνέκριναν τις αλληλουχίες του mpox από το 2018 έως το 2022 και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός των μεταλλάξεων είχε αυξηθεί ραγδαία, γεγονός που, όπως είπαν, υποδηλώνει «συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις επικεντρώνονταν στην περιοχή του γονιδιώματος που στοχεύουν τα ένζυμα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως APOBEC3.

Αυτά είναι ικανά να αλλάζουν τις βάσεις εντός του γενετικού κώδικα αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι επανειλημμένες αλλαγές σε αυτό το γονίδιο σηματοδοτούσαν επίσης συνεχή μετάδοση του mpox από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι επαναλαμβανόμενα γεγονότα διάχυσης.

Το μοριακό τους ρολόι χρησιμοποίησε τη γραμμή B.1 του mpox, η οποία είναι ο τύπος που βρίσκεται πίσω από τη συνεχιζόμενη επιδημία μεταξύ των ανθρώπων.

Ο mpox ήταν ιστορικά ενδημικός στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και προκαλούσε μόνο σποραδικά κρούσματα όταν ο ιός διαρρέει από τρωκτικά.

Όμως, το 2022 εμφανίστηκε μια διεθνής επιδημία που προκάλεσε 30.000 κρούσματα και 55 θανάτους μόνο στις ΗΠΑ, με την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Τέξας να έχουν πληγεί περισσότερο.

Παγκοσμίως, περισσότερες από 64.000 μολύνσεις σε 100 χώρες – συμπεριλαμβανομένων επίσης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Στις ΗΠΑ ξεκίνησε μια μαζική αντίδραση της δημόσιας υγείας, η οποία προέβλεπε την ανάπτυξη εμβολίων σε όσους κινδύνευαν περισσότερο, όπως οι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Ξεκίνησαν επίσης προσπάθειες εντοπισμού επαφών για να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης.

Τα μέτρα ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχή, με το κύμα των κρουσμάτων να υποχωρεί.

Ωστόσο, σποραδικές λοιμώξεις συνέχισαν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ασθένεια εξακολουθεί να κυκλοφορεί κάτω από το ραντάρ.

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον ιό mpox μέσω της αφής μολυσματικών πληγών ή βλαβών σε ασθενείς.

Ορισμένοι γιατροί έχουν επίσης προτείνει ότι η μαϊμού μπορεί να κολλήσει κανείς αναπνέοντας τον αέρα από κάποιον που έχει μολυσματικές βλάβες στο λαιμό του, αν και τονίζουν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ήπιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση αντιικών φαρμάκων και με την απομόνωση των ασθενών μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα και προβλήματα στην καρδιά και τα μάτια.

Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει 935 κρούσματα το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς ο ιός συνεχίζει να εμφανίζεται στη χώρα.

Ο ιός Mpox έχει εγκατασταθεί σε μέρη της κεντρικής και δυτικής Αφρικής εδώ και δεκαετίες, όπου οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως από ζώα όπως τα άγρια τρωκτικά.

Ωστόσο, η ασθένεια δεν ήταν γνωστό ότι προκαλεί μεγάλες επιδημίες πέρα από την ήπειρο ή ότι εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν εμφανίστηκαν δεκάδες επιδημίες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και αλλού.

Ο ιός Mpox προκαλεί συχνότερα συμπτώματα που περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πρησμένους λεμφαδένες.

Οι δερματικές αλλοιώσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα και η νόσος μεταδίδεται μέσω στενής σωματικής επαφής με μολυσμένο ασθενή ή τα ρούχα του ή σεντόνια. Στους περισσότερους ανθρώπους προσφέρονται αντιιικά και παυσίπονα για να βοηθήσουν στην ανάρρωση, καθώς και τους ζητείται να περνούν χρόνο στο σπίτι.

Οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι το πρωτοφανές ξέσπασμα συνδέθηκε με το σεξ μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών σε πάρτι στην Ισπανία και το Βέλγιο, σηματοδοτώντας μια σημαντική απόκλιση από το τυπικό μοτίβο εξάπλωσης του mpox στην Αφρική, όπου τα κρούσματα δεν έχουν ξεσπάσει πέρα ​​από τα σύνορα.

Πηγή: dailymail.co.uk

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Συμφωνία επί της αρχής» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα μέσα Δεκεμβρίου
«Συμφωνία επί της αρχής» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία