Η υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και μπορεί να αποδειχθεί ένας απλός τρόπος για να νικήσουμε τη νόσο
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα προβλήματα που προκαλούνται από μια διατροφή γεμάτη με βούτυρο, κέικ και fast food συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η λήψη μέτρων για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης από νωρίς θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην περικοπή του αριθμού των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο (μια κατάσταση πρόδρομος του Αλτσχάιμερ). Αντίθετα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άλλα είδη της «καλής » χοληστερόλης - που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα καρύδια και αβοκάντο - θα μπορούσαν να προστατεύσει από τη νόσο.
Η σύνδεση χοληστερόλης και εγκεφάλου
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η αυξημένη χοληστερόλη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Το κηρώδες λίπος σχηματίζεται στο ήπαρ όπως και σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D και άλλων ουσιών που βοηθούν στην πέψη των τροφών. Το σώμα παράγει όλη τη χοληστερόλη που χρειάζεται, αλλά εμείς προσλαμβάνουμε περισσότερη από τα τρόφιμα που τρώμε. Η χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω του αίματος με τις λιποπρωτεΐνες.
Υπάρχει η χαμηλής - πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ) χοληστερόλη ή «κακή» χοληστερόλη, η οποία σε υψηλό επίπεδο οδηγεί σε συσσώρευση της χοληστερίνης στις αρτηρίες που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα. Η HDL χοληστερόλη ή «καλή» χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη από άλλα μέρη του σώματος πίσω στο ήπαρ όπου αφαιρείται από το σώμα, και στην πραγματικότητα προστατεύει την καρδιά. Έχοντας υγιή επίπεδα και των δύο τύπων των λιποπρωτεϊνών είναι σημαντική.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η ποσότητα της «καλής » και « κακής» χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζουν τη συσσώρευση των επιβλαβών αμυλοειδών πλακών. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των δύο ειδών χοληστερόλης μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Bruce Reed από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ανθυγιεινή συγκέντρωση της χοληστερόλης θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα τα υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην Αλτσχάιμερ, με τον ίδιο τρόπο ότι τα εν λόγω σχέδια προάγουν τις καρδιακές παθήσεις».
Οι επιστήμονες εξέτασαν 74 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 70 ετών και άνω από ομάδες υποστήριξης πολιτών και το Κέντρο Ασθενειών του UC Davis Αλτσχάιμερ. Τρεις συμμετέχοντες πάσχουν από ήπια άνοια, 38 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση - μια μη σοβαρή απώλεια των διανοητικών ικανοτήτων - και 33 δεν είχαν προβλήματα μνήμης ή σκέψης. Η υψηλή κακή χοληστερίνη και η χαμηλή καλή συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό JAMA Neurology.
«Η διατροφή προστατεύει τον εγκέφαλο»
Ο καθηγητής Reed αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου δήλωσε: «Αυτή η μελέτη παρέχει ένα λόγο σε άτομα που αναπτύσσουν απώλεια μνήμης να συνεχίσουν τη θεραπεία της χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία τους. Προτείνει επίσης μια μέθοδο μείωσης των επιπέδων αμυλοειδούς σε άτομα που είναι μεσήλικες».
«Αν η τροποποίηση των επιπέδων χοληστερόλης στον εγκέφαλο νωρίς στη ζωή μειώνει το επίπεδο αμυλοειδών αργά στη ζωή, θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των περιστατικών Alzheimer. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος πάρα πολλών ερευνών καθώς και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», ολοκληρώνει ο καθηγητής.
Ο συν-συγγραφέας δρ Charles Decarli, διευθυντής του Κέντρου Νόσου Alzheimer δήλωσε ότι η ανακάλυψη πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για τα άτομα με κακή ισορροπία της χοληστερόλης. «Θα πρέπει να αυξήσετε τηνHDL και να μειώσετε LDL». Η δρ Laura Phipps από τη φιλανθρωπική οργάνωση έρευνας Αλτσχάιμερ στη Βρετανία συμπλήρωσε: «Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στις προηγούμενες έρευνες που υποδηλώνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου μας σε μεγαλύτερη ηλικία».
«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε το μυαλό μας υγιές είναι μια ισορροπημένη διατροφή, το υγιές βάρος, η αποχή από το τσιγάρο, η τακτική άσκηση και να κρατάμε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Όποιος ανησυχεί για τα επίπεδα χοληστερόλης του, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό τους», καταλήγει.