Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μην αφήνετε την ηλικία να σταθεί εμπόδιο στη μητρότητα

Του Καθηγητή Γρηγορίου Γκριμπίζη - Πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου Fertilia, Ιατρός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, στις επαγγελματικές και προσωπικές προτεραιότητες, μετέθεσαν σημαντικά την ηλικία στην οποία η σύγχρονη γυναίκα επιχειρεί την δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση παιδιού. Σε μία ομάδα, μάλιστα, γυναικών η μετάθεση αυτή είναι αναγκαστική λόγω προβλημάτων υγείας, όπως η κακοήθεια του μαστού ή άλλες παθήσεις (π.χ. λευχαιμίες), σήμερα απολύτως ιάσιμες, των οποίων, ωστόσο, η θεραπεία έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα. Από την άλλη μεριά, ακόμη και καλοήθεις γυναικολογικές παθήσεις που είναι συχνότερες με την πάροδο του χρόνου, όπως η ενδομητρίωση, έχουν την δική τους ξεχωριστή βαρύτητα στον περιορισμό της γονιμότητας με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό, όμως, που δεν ήταν δυνατόν να υπερβούμε μέχρι σήμερα ήταν το γυναικείο βιολογικό «ρολόι»: η μείωση της γονιμότητας είναι σημαντική μετά το 35ο έτος και ταχύτατη μετά το 40ο έτος της ηλικίας λόγω της μείωσης του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων στις ωοθήκες. Αυτό πολλές φορές οδηγούσε αφενός σε μεγάλες κοινωνικές πιέσεις από το περιβάλλον για την απόκτηση παιδιού και αφετέρου σε προσωπικούς συμβιβασμούς στην επιλογή συντρόφου, με μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Σήμερα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει την δυνατότητα «υπέρβασης» και «αναπρογραμματισμού» του βιολογικού γυνακείου ρολογιού μετατρέποντας την γονιμότητα από αναπαραγωγική «υποχρέωση», σε επιλογή χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Με απλά λόγια, η κρυσυντήρηση ωαρίων βασίζεται στην ανάκτηση των ωαρίων που διαθέτουν οι ωοθήκες με την χορήγηση θεραπείας.  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα ωάρια που ανακτώνται στον φυσικό κύκλο μόνο ένα θα αξιοποιούνταν οδηγούμενο σε ωορρηξία ενώ όλα τα υπόλοιπα θα εκφυλίζονταν. Έτσι, με την θεραπεία, όχι μόνο δεν μειώνεται o αριθμός των ωαρίων στις ωοθήκες και η φυσική γονιμότητα της γυναίκας, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται ωάρια που θα καταστρέφονταν.

Στην εποχή μας, οι νεότερες μέθοδοι κατάψυξης, γνωστές και ως «υαλοποίηση», επέτρεψαν την κρυοσυντήρηση βιολογικού υλικού με ασφάλεια και μεγάλα ποσοστά επιβίωσης για μελλοντική χρήση. Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, επιβιώνει το 90% των κρυσυντηρημένων ωαρίων και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης εξαρτώνται από τον αριθμό των ωαρίων και την ηλικία της γυναίκας στην οποία έγινε η κατάψυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά αναμενόμενης εγκυμοσύνης ξεπερνούν το 70% όταν η κατάψυξη γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 38 ετών και κρυσυντηρούνται περισσότερα από 15 ωάρια. Έτσι, η πιθανότητα για τη γυναίκα να επιτύχει εγκυμοσύνη και να αποκτήσει παιδί διαφυλάσσεται στον χρόνο.

Τι κάνουμε στη Fertilia;

Στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Fertilia δεσμευόμαστε να παρέχουμε προσωποποιημένη, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία υπογονιμότητας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο. Από τον έλεγχο της γονιμότητας και τη θεραπεία, την εξωσωματική γονιμοποίηση έως και τον τοκετό, σας παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες καθώς η Fertilia ως μέλος του Ομίλου Euromedica είναι σύγχρονα τεχνολογικά εξοπλισμένη και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.fertiliabygenesis.com ή  καλέστε μας στο 2310 984585 για να κλείσετε ένα ραντεβού για μία πρώτη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Fertilia, Τέρμα 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία (εντός Κλινικής Γένεσις).

1000009916.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι