Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έξαρση των ιώσεων στα παιδιά

Λόγω και του συγχρωτισμού των γιορτών αυξημένα είναι τα περιστατικά κορωνοϊού και γρίπης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"               

Ολοένα και περισσότερα είναι τα παιδιά που αρρωσταίνουν τις τελευταίες μέρες. Αυξημένη είναι η κίνηση τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια ιατρεία και στα νοσοκομεία με περιστατικά τόσο κορωνοϊού όσο και απλής γρίπης. Και με το άνοιγμα των σχολείων σε λίγες μέρες η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εκτός από τα χρόνια του λοκντάουν. Υπάρχει από τα μέσα Δεκεμβρίου μια κορύφωση των ιώσεων του αναπνευστικού. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι και επιδημιολογικά η εποχή πιο επίφοβη αλλά και επειδή αυτές τις μέρες έχουμε περισσότερο συγχρωτισμό. Οπότε πολλά παιδιά έχουν συμπτώματα ανώτερου αναπνευστικού με βήχα, πυρετό, πόνο και δυσκολία στην αναπνοή. Τις περισσότερες φορές θέλουν φροντίδα να τα υποστηρίξουμε με αντιπυρετικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να έχουν καθαρή μύτη. Φυσικά πρέπει να προσέξουμε αν δούμε κάτι ανησυχητικό ή τα συμπτώματα να επιμένουν και να εντείνονται, να πάμε στο νοσοκομείο. Επίσης πιο επιρρεπή στις ιώσεις είναι τα βρέφη και τα παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Τα παραπάνω είναι πιο ευαίσθητα και θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να τηρούν την καλή υγιεινή των χεριών και να αερίζονται καλά οι χώροι στους οποίους που βρίσκονται. Σκεφτείτε ότι ένα βρέφος έχει λιγότερα αντισώματα σε σχέση με το μεγαλύτερο αδερφάκι του», εξήγησε στο «ΤyposThes» ο παιδίατρος και αντιπρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος κ. Νίκος Καρανταγλής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μετά πανδημία έχουμε κάποια χρήσιμα εργαλεία, δηλαδή τα διαγνωστικά τεστ που μπορούν να δείξουν το είδος του ιού. Σημείωσε πως «τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί ο ιός τύπου Α και ακολουθεί ο κορωνοϊός. Στην γρίπη αν είναι βαριάς μορφής, υπάρχει ειδικό φάρμακο αντιικό και στοχεύει κατάλληλα. Αν μάλιστα διαγνωστεί στα πρώτα δύο 24ωρα έχουμε αποτελεσματικό φάρμακο που αποτρέπει την πνευμονία, την ωτίτιδα και την ιγμορίτιδα. Τότε θα αποτρέψουμε και τα περιττά αντιβιοτικά. Αν είναι κορωνοιός, ξέρουμε πως φέρεται καλύτερα σε σχέση με ενήλικες. Όμως έχει σημασία να το ξέρουμε ότι το παιδί νοσεί από COVID19 ώστε να μην είναι κοντά στον παππού και την γιαγιά οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Τέλος υπάρχει και το  rsv (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) στα μικρά και μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα».

Ο κ. Καρανταγλής είπε πως «πολλές ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε επείγοντα ιατρεία και νοσοκομεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμα στο σπίτι. Επίσης πολύτιμο “όπλο” για την γρίπη είναι το αντιγριπικό εμβόλιο. Το λέω αυτό καθώς αρκετά παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα. Επιπλέον δεν είναι κακό να γίνεται προαιρετική χρήση μάσκας σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό πχ σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή σε μια αίθουσα με πολύ κόσμο. Και μια άλλη καλή συμβουλή είναι να προσέχουμε να έχουμε καθαρά χέρια. Γενικότερα αν ένα παιδί είναι λίγο άρρωστο είναι καλύτερο να μείνει στο σπίτι γιατί και πιο γρήγορα θα γιατρευτεί και δεν θα διασπείρει τον ιό που έχει».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ