Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού και πότε θα πέσει ο δορυφόρος ERS-2 - Στη ζώνη κινδύνου και η Ελλάδα (VIDEO)

Βρίσκεται σε τροχιά καθόδου και θα κάνει μια ανεξέλεγκτη βουτιά στην ατμόσφαιρα εντός της ημέρας

Εδώ και ημέρες έχει γίνει γνωστό πως ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος είναι σε πορεία πτώσης προς τη Γη, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να καθορίσουν σε ποιο ακριβώς χρονικό διάστημα αλλά και σημείο θα πέσει.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (21/2) ο ESA εξέδωσε νέα ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία ο δορυφόρος ERS-2 (European Remote Sensing 2) θα πέσει στη Γη στις 17:49 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) με απόκλιση +/-1,76 ώρες. Αυτή η αβεβαιότητα οφείλεται κυρίως στην επίδραση της απρόβλεπτης ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα της ατμόσφαιρας της Γης και συνεπώς την αντίσταση που συναντά ο δορυφόρος.

Όσον αφορά το σημείο όπου θα πέσει ο δορυφόρος, η ESA έχει δημοσιεύσει χάρτη με την πορεία του ERS-2 και τα σημεία όπου θα μπορούσε να «καεί» στην ατμόσφαιρα, ενώ στην τροχιά πτώσης του βρίσκεται και η Ελλάδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως χθες, Τρίτη, η ESA έδινε ως πιθανό σημείο πτώσης μία περιοχή στην κεντροανατολική Αφρική, αλλά στη σημερινή ενημέρωση δεν έχει δοθεί κάποιο «επίκεντρο σύγκρουσης».

ptosi-doryforoy.jpg

Ο ERS-2 (European Remote Sensing 2) ήταν μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παρατήρησης όταν εκτοξεύτηκε το 1995, με τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως για την παρακολούθηση του πλανήτη.

Από το 2011 που τερμάτισε τη λειτουργία του ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά καθόδου και θα κάνει μια ανεξέλεγκτη βουτιά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή εντός της ημέρας.

Δείτε LIVE την πορεία του δορυφόρου:

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ΕSA) ο βάρους 2,26 τόνων δορυφόρος θα αναφλεγεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα και το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί.

Η διαστημική υπηρεσία λέει ότι ο δορυφόρος θα σπάσει σε κομμάτια σε περίπου 80 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Μερικά θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη και να καταλήξουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά με το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη μας να καλύπτεται από ωκεανούς, είναι πολύ πιθανό να χαθούν στη θάλασσα.

 

«Μία στο δισεκατομμύριο να πέσει στο κεφάλι κάποιου»

Το μεγαλύτερο θραύσμα του δορυφόρου που μπορεί να πέσει στη Γη θα ζυγίζει περί τα 52 κιλά, όπως υπολογίζεται. «Οι πιθανότητες να πέσει ένα κομμάτι του δορυφόρου στο κεφάλι κάποιου υπολογίζονται σε μία στο δισεκατομμύριο», ανέφερε από την πλευρά του ο μηχανικός του συστήματος διαστημικών απορριμμάτων της ESA, Benjamin Bastida Virgili, σε ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Phys.org.

Στα 16 χρόνια λειτουργίας του ο ERS-2 συνέλεξε πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και την ατμόσφαιρα της Γης. Μαζί με τον παλαιότερο αδελφό του, τον δορυφόρο ERS-1, χρησιμοποιούσε «ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος απεικόνισης, ένα υψόμετρο ραντάρ και άλλους ισχυρούς αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του ωκεανού και των ανέμων στη θάλασσα, ανέφερε η ESA.

Ο ERS-2 έφερε επίσης έναν άλλο αισθητήρα για τη μέτρηση του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Η διαστημική υπηρεσία είπε ότι οι δύο δορυφόροι συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τη «μείωση του πολικού πάγου, την αλλαγή της επιφάνειας της γης, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη θέρμανση των ωκεανών και τη χημεία της ατμόσφαιρας».

Πηγή: flash.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν