Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαίνεται ο «πόλεμος» κατά του καρκίνου – Οι νέες θεραπευτικές τεχνικές

Οι προεγχειρητικές συστηματικές θεραπείες βρέθηκαν στο επίκεντρο Πανελλήνιου Εξειδικευμένου Ογκολογικού Συνεδρίου

Του Μιχαήλ Λιάπη

Αυξάνουν τα ποσοστά ίασης καρκίνου οι συστηματικές προεγχειρητικές θεραπείες.  

Στο 6ο Πανελλήνιο Εξειδικευμένο Ογκολογικό Συνέδριο με «Προεγχειρητικές Συστηματικές Θεραπείες σε Καρκίνο - Πως και πόσο βελτιώνονται τα χειρουργικά αποτελέσματα», που φιλοξενείται στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταξιωμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις για τον ιάσιμο καρκίνο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ο Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης Παθολόγος και Ογκολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είπε χαρακτηριστικά πως «ο καρκίνος στα αρχικά στάδια θεραπεύεται, αλλά στην σημερινή εποχή τα ποσοστά ίασης του καρκίνου μπορεί να αυξηθούν σημαντικά αν πριν την εγχείρηση, προηγηθεί μια συστηματική θεραπεία από τους ογκολόγους παθολόγους».

Εξήγησε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος, διότι αυτά τα νέα δεδομένα δεν είναι ευρέως γνωστά. Με την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών τεχνικών όπως για παράδειγμα ανοσοθεραπεία αλλά και άλλες, οι ανταποκρίσεις που μπορεί να πετύχουμε πριν την εγχείρηση είναι τέτοιες που γίνεται εφικτό περιπτώσεις που παλαιότερα δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, άρα να μην ιαθούν, σήμερα να μπορούν να ιώνται. Αυτό αφορά βέβαια όλη την ιατρική κοινότητα και όχι μόνο τους ογκολόγους». Παράλληλα ο κ. Εμμανουηλίδης υπογράμμισε ότι «Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που πριν δεν μπορούσαμε να τους επιχειρήσουμε και να τους θεραπεύσουμε σήμερα μπορούμε να τους θεραπεύσουμε και αυτό αφορά μια πλειάδα ειδών καρκίνου».

Στρατηγική για κάθε ασθενή

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Ανδρεάδης Παθολόγος ογκολόγος τ. Διευθυντής Θεαγένειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και νυν ιατρός του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τόνισε πλέον η αντιμετώπιση του καρκίνου σε ένα άτομο είναι εξατομικευμένη διότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Και συμπλήρωσε: «Η στρατηγική που πρέπει να σχεδιάσουμε σε κάθε καρκινοπαθή αλλάζει συνέχεια μέρα με τη μέρα. Με βάση τις αποφάσεις ενός ογκολογικού συμβουλίου μπορούμε να κάνουμε κάποιες εξ αρχής στρατηγικές όσον αφορά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών με αντικειμενικό στόχο, αφενός την ίαση του κατά το δυνατόν ή αν δεν μπορέσουμε να το ιάσουμε να έχουμε μακρές επιβιώσεις». Παράλληλα ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας μπορούμε να πούμε επισήμως ότι θεραπεύονται το 60%-65% των καρκίνων ποσοστό που συνεχώς βελτιώνεται διότι έχουμε καινούργια φάρμακα, καινούριες στρατηγικές».

Συνεργασία ειδικοτήτων

Από την μεριά του ο Νικόλαος Δημάσης Χειρούργος ογκολόγος, ουρολόγος του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου επισήμανε ότι η συνεργασία των ειδικοτήτων στην χειρουργική ογκολογία είναι πολύ σημαντική. «Είναι γεγονός ότι οι συμπαγείς όγκοι κατά κύριο λόγο επιδέχονται χειρουργική θεραπεία. Όμως η συνεργασία και η συμμετοχή της χημειοθεραπείας και των ανοσοθεραπείας τα τελευταία χρόνια μας έφτασε στο σημείο, όγκοι οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν, πλέον να αφαιρούνται και εκπλαγήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι χειρουργήσει όγκους και μετά δεν υπήρχαν», υπογράμμισε.

Ο Γενικός Χειρουργός Γιώργος Ιμβριος, επισήμανε ότι «το συνέδριο προσπαθεί να δείξει  το πόσο σημαντική είναι η προ εγχειρητική χημειοθεραπεία στους καρκίνους προκειμένου να είναι πιο επιτυχής και αποτελεσματική η χειρουργική θεραπεία».

Κλειδί στην θεραπεία η εξατομίκευση

«Ένα από τα κλειδιά της σύγχρονης θεραπείας του καρκίνου είναι η εξατομίκευση της θεραπείας. Οι θεραπείες είναι γνωστές, το ζήτημα είναι πώς χειρίζεται κανείς αυτές τις θεραπείες ανάλογα με τον άρρωστο που έχει απέναντί του», υπογράμμισε ο Παύλος Νικολαΐδης ομότιμος καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας, πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης .

Η επιστημονική εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,  της  Εταιρείας Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. και της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.

Δείτε το βίντεο του TyposThes. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ