Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το πρώτο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης με άδεια ΕΟΦ - Για ποιες ασθένειες χορηγείται

Παρουσιάστηκε το πρώτο τοπικώς παραγόμενο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που έλαβε άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Στην Ευρώπη υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια, τη στιγμή που 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν ανάγκη από παρηγορητική φροντίδα. Στην Ελλάδα ακριβή δεδομένα δεν υπάρχουν, ωστόσο πρόσφατη μελέτη μέτρησε περίπου 6.000 ασθενείς στα Ιατρεία πόνου, από τους οποίους οι 2.500 με νευροπαθητικό πόνο.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν πλέον πρόσβαση σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης που παράγονται στη χώρα μας από την εταιρεια Tikun Olam και τη μεγάλη μονάδα παραγωγής της στην Κόρινθο. Με σύμμαχο τη φαρμακευτική εταιρεία Lavipharm που διαθέτει τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, δόθηκε χθες το σήμα εκκίνησης κυκλοφορίας στα φαρμακεία του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Η έναρξη κυκλοφορίας του σκευάσματος και η υποστήριξη των ασθενών εορτάστηκε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανώς συγκινημένος για τη δυνατότητα που προσφέρεται σε χρόνιους ασθενείς να διαχειριστούν τον πόνο τους, παραδέχθηκε πως όταν θεσμοθετήθηκε η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, το 2018, ήταν επιφυλακτικός.

«Κατάλαβα, όμως, πρώτον ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ασθενείς και δεύτερον ότι είναι μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών που παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η απαγόρευση της φαρμακευτικής κάνναβης στέρησε από πολλούς ανθρώπους μια σημαντική θεραπεία», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Lavipharm. Πρόσθεσε ότι η θεσμοθέτηση προϊόντων κάνναβης «σηματοδοτεί τη νίκη της επιστήμης» και τόνισε ότι προσφέρουν ελπίδα εκεί που υπήρχε μόνο απόγνωση.

Με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tikun Olam, Νίκος Μπέης, χαρακτήρισε ως «σταθμό» τη χθεσινή ημέρα και ιστορική για τη χώρα μας, καθώς το πρώτο συνταγογραφούμενο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης είναι γεγονός. Σημείωσε ακόμη πως το εργοστάσιο της εταιρείας στην Κόρινθο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – μια επένδυση πάνω από 47 εκατ. ευρώ.

Τρεις εκπρόσωποι ασθενών, με ρευματικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευροπαθητικό πόνο κατέθεσαν τις προσωπικές τους ιστορίες και τις προκλήσεις της καθημερινότητας όταν υπάρχει χρόνιος πόνος. Με τη σειρά τους, γιατροί που δίνουν μια συνεχόμενη μάχη μαζί με τους ασθενείς τους ανέδειξαν τη σημασία κυκλοφορίας ελεγμένων και εγκεκριμένων προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης μετά από ιατρική καθοδήγηση.

Τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης χρησιμοποιούνται για πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου μετά από θεραπείες, όπως είναι οι χημειοθεραπείες ή οι ακτινοθεραπείες. Επίσης, για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού. Χρησιμοποιείται ακόμη ως ορεξιογόνο στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (AIDS).

Πηγή: ygeiamou.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάκληση για επικίνδυνο προϊόν από ράφια καταστημάτων – Μπορεί να εκραγεί (ΦΩΤΟ)
Ανάκληση για επικίνδυνο power bank καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ανάφλεξής του – Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
Ανάκληση για επικίνδυνο προϊόν από ράφια καταστημάτων – Μπορεί να εκραγεί (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α΄», για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Συνολικά τρεις συλλήψεις από την αστυνομία για κλοπές – Συνελήφθη και 42χρονος που έκλεψε τσάντες από κατάστημα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο
Θα καταστεί ορατό σύμβολο της ανθρωποκεντρικής Ευρώπης, δίπλα στο ευρώ, στο Σένγκεν και στο Εράσμους, είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Σχοινάς από Αλεξανδρούπολη: Έρχεται, σε λίγα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Πτυχίο