Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αφρικανική σκόνη: Έρχεται νέο «κύμα» το Σ/Κ - Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκα

Ποιοι πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα υψηλής προστασίας

Την προσοχή των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες εφιστά η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες ολόκληρη τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, τονίζουν οι πνευμονολόγοι.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

Η αφρικανική σκόνη, απ’ ότι  φαίνεται θα επανέλθει το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Το «κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και αφρικανικής σκόνης κάνει από χθες αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ κατά τόπους ψιχαλίζει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα έχουμε ξανά στο Σαββατοκύριακο, όμως, «μικρότερης έντασης».

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται οι συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στην επιφάνεια της Πέμπτης 28/03.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «το έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης γίνεται αισθητό προς τα πιο νότια τμήματα της χώρας μας, προς την περιοχή της Κρήτης. Από το απόγευμα και στη συνέχεια, περιμένουμε μία σταδιακή υποχώρηση αυτού του έντονου φαινομένου αφρικανικής σκόνης».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά η θερμοκρασία χθες άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου αν και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά αποπνικτική λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν σε αρκετές περιοχές καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται θα φέρει βορειοδυτικούς ανέμους, που θα μετατοπίσουν το φαινόμενο προς τα ανατολικά, την Τουρκία και την Κύπρο.

Από το απόγευμα το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης υποχωρεί ωστόσο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος θα επιστρέψει από Κυριακή και Δευτέρα με μικρότερη ένταση.

Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες

Με ανάρτησή του στα social media ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρεται στην αφρικανική σκόνη που έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ώρες.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως τα εν λόγω επεισόδια διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες.

Αφρικανική σκόνη: «Απαραίτητη η μάσκα»

Πολύτιμες συμβουλές για την προτασία μας από τα προβλήματα που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η αφρικανική σκόνη, έδωσε o καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Εξήγησε ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφσαιρα με μικροσωματίδια, άνθρωποι με προυπάρχουσες νόσοι επιβαρύνονται καθώς τα σωματίδια κάθονται στον βλεγνογόνο και κάνουν φλεγμονή. Έτσι σε οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από άσθμα, αλλεργία, αυτύ αυξάνεται αυξάνει και προκαλεί συμπτώματα».

Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο «έαν κάποιος έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει πρέπει να μιλήσει με τον θεράποντα ιατρό του για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή και συνήθως αποφασίζεται ενίσχυση αλλά ποτέ δεν το κάνουμε μόνοι μας, ποτέ ως γιατροί του εαυτού μας».

Παράλληληλα διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει έντονα συμπτώματα όταν έχουμε αφρικανική σκόνη και δεν γνωρίζει να έχει κάποια νόσο να μην το αποδώσει σε αυτό. Αν κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο και δεν το ξέρει. Σε υγιή οργανισμό δεν προκαλεί συμπτώματα η σκόνη»

Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «αν βήχουμε μπορεί να έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το γνωρίζουμε, δύο συχνά νοσήματα που οι μισοί από όσους πάσχουν δεν το γνωρίζουν».

«Ιδίως αν έχουμε μια από τις δύο αυτές νόσους και πρέπει να βγούμε σε ανοιχτούς χώρους το καλύτερο είναι να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας καθώς αυτές κατακρατούν το 95% των σωματιδίων και μας προστατεύουν» κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Πηγή: newpost

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας θα μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αφού έχασε τη νομική διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου
Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια Λία Τόμας από τους Ολυμπιακούς αγώνες