Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται self test για καρκίνο παχέος εντέρου - Πότε μπαίνει στα φαρμακεία

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παρουσιάζει αύξηση στον επιπολασμό και τη θνησιμότητα στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Το 2020 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 150.366 χιλιάδες νέα περιστατικά σε γυναίκες και 191.053 σε άντρες και 68.920 θάνατοι σε γυναίκες και 87.185 σε άντρες. Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αποτελεί τον 2ο σε συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες και τον 4ο στους άντρες.

Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συζητήσεις για να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) με πρώτο βήμα το FIT self test για περίπου 3,8 εκατομ. πολίτες ηλικίας 50-70 ετών.

Εάν αυτό το τεστ αυτοδιάγνωσης αποδειχθεί θετικό, ή υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια, ή άλλος ιατρικός λόγος, τότε οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν κολονοσκόπηση.

 «Σήμερα η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια της καινούργια πρωτόκολλα πρόληψης, που περιλαμβάνουν τον ανοσοχημικό έλεγχο κοπράνων (FIT), ένα self test που μπορεί να φτάσει σε κάθε πολίτη ηλικίας 50-70 ετών και που μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι, μειώνοντας στις πραγματικά αναγκαίες τις κολονοσκοπήσεις που χρειάζεται να γίνουν ως επόμενο βήμα έγκαιρης διάγνωσης», σημείωσε η Δρ. Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, θα διατίθεται δωρεάν από τον Ιούνιο από τα φαρμακεία το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου: Ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης

Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, ανέδειξε πως 23% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται στον καρκίνο, με την εκτιμώμενη επίπτωση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ελλάδα να είναι 21 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο.

Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι μια μορφή καρκίνου «υποτιμημένη» ως προς τον προληπτικό έλεγχο, ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει ταυτόχρονα ακόμη και ίαση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η δημιουργία ενός συλλόγου – εκπροσώπου της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας, κρίθηκε απαραίτητη για να γεφυρώσει το χάσμα της παραπληροφόρησης, αντικαθιστώντας τη με σωστή εκπαίδευση σε ζητήματα υγείας.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ενημέρωση και την πρόληψη για αυτή τη μορφή της νόσου και να συμβάλλει ώστε να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας, όπου κι αν κατοικούν, πρόσβαση σε ιατρική συμβουλή γαστρεντερολόγου και σε προληπτικά τεστ», δήλωσε κατά την ομιλία της σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του νεοσύστατου Συλλόγου η κ. Άννα Εξαρχέα, Πρόεδρος του Δ.Σ.

Πανελλήνιος Σύλλογος Καρκίνου Παχέος Εντέρου: σε ακριτικές περιοχές οι πρώτες δράσεις

Ανάμεσα στους βασικούς σκοπούς του νέου Συλλόγου είναι η προσφορά ενημέρωσης και πόρων για ασθενείς και τις οικογένειες τους. Στοχεύει επίσης στην αύξηση του προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να έχει πρόσβαση στις εξετάσεις. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα ξεκινήσει με δράσεις που θα γίνουν αρχικά σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της χώρας.

Οι πρώτες προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου,  αφορούν σε ιατρική ενημέρωση και δωρεάν διανομή self test FIT (ανοσοχημικών τεστ κοπράνων), των μόνων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ και σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή:.iatropedia.gr, ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα 5 οχημάτων στον Περιφερειακό – Με λεωφορείο και φορτηγό
Συγκρούστηκαν στρατιωτικό λεωφορείο, απορριμματοφόρο και τρία αυτοκίνητα - Τραυματίστηκε ελαφρά ένας από τους οδηγούς
Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα 5 οχημάτων στον Περιφερειακό – Με λεωφορείο και φορτηγό