Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο καφές μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη

Ένα παραπάνω ποτήρι καφέ κάθε μέρα μπορεί να μας προστατέψει από τη νόσο

Ένα παραπάνω ποτήρι καφέ κάθε μέρα μπορεί να μας προστατέψει από τη νόσο

Κάθε έξτρα καφεδάκι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 11% και τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά. Οι «δυνατοί πότες» καφέ έχουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη όταν πίνουν τουλάχιστον 3 ποτήρια καφέ τη μέρα, εφόσον σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia, έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες για τη νόσο. Η σταδιακή μείωση του καφέ φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Έρευνα σε 124.000 άτομα

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς οι αλλαγές στην ποσότητά των δύο ροφημάτων επιφέρουν αλλαγές στον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Οι ερευνητές λοιπόν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τους δρες Φρανκ Χου και Σίλπα Μπουπαθιράτζου μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ των αλλαγών στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 σε εύρος τετραετίας. Επίσης εξέτασαν τη σχέση του διαβήτη ανάλογα με το εάν ο καφες περιείχε καφεΐνη ή όχι.

Συγκεκριμένα εξέτασαν στοιχεία από τρεις μεγάλες προοπτικές μελέτες: την Nurses’ Health Study (NHS) που αφορούσε 48.464 νοσηλεύτριες, 30-55 ετών, το χρονικό διάστημα 1986-2006, την NHS II που αφορούσε και πάλι 47.510 νοσηλεύτριες αλλά ηλικίας 25-49 ετών, για το χρονικό διάστημα 1991-2007 και την Health Professionals Follow-up Study (HPFS), που αφορούσε 27.759 άνδρες, 40-57 ετών, το διάστημα 1986-2006. Και στις τρεις μελέτες υπήρχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, αλλά και τις παθήσεις των συμμετεχόντων.

Τελικά,οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν 7.269 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αυξήσει την κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, σε ορίζοντα τετραετίας είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν μεταβάλει την ποσότητα καφέ που κατανάλωναν.

«Γρήγορα αποτελέσματα στον οργανισμό μας»

Ο ένας από τους επικεφαλής της μελέτης δρ Shilpa Bhupathiraju δήλωσε: «Τα ευρύματα μας επιβεβαιώνουν τις παλιότερες μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση καφέ, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι διαπιστώσαμε ότι ο καφές έχει πολύ γρήγορα αποτελέσματα στον οργανισμό μας». Από την άλλη, ο δρ Richard Elliott από το βρετανικό κέντρο έρευνας για το διαβήτη δήλωσε ότι ακόμη και αν διαπιστώθηκε ο συσχετισμός, η καλύτερη πρόληψη παραμένει η σωστή σωματική άσκηση και διατροφή.

Οι συμμετέχοντες που είχαν μειώσει την κατανάλωση κατά ένα φλιτζάνι την ημέρα ή περισσότερο είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Οι αλλαγές στην ποσότητα κατανάλωσης τσαγιού δεν φάνηκε να συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2. Όσοι είχαν την υψηλότερη κατανάλωση καφέ, δηλαδή τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα αντιμετώπιζαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (37%), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο ημερησίως.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο υψηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με τη μειωμένη κατανάλωση καφέ ενδεχομένως να αντανακλά μια πραγματική αλλαγή ή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2 όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος, μπορεί να μειώνουν την κατανάλωση καφέ μετά τη διάγνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ