Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μοναδικό μυστικό της φύσης: Τα αμύγδαλα νικούν τα καρδιακά, το διαβήτη και μας χαρίζουν απόλυτη υγεία

Έξι νέες μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα το ιδανικό σνακ για την υγεία μας

Έξι νέες μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα το ιδανικό σνακ για την υγεία μας

Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να είναι το τέλειο καθημερινό κολατσιό για εξορκίζει τις αρρώστιες. Τα γεμάτα πρωτεΐνη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αμύγδαλα μειώνουν την όρεξη, ελαττώνουν παχάκια και κρατούν την καρδιά μας υγιή. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ευεργετικά μονοακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έξι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της αμερικανικής εταιρείας διατροφής στο Σαν Ντιέγκο.

Ακόμη και για τους ανθρώπους με κίνδυνο διαβήτη, η καθημερινή κατανάλωση διαβήτη μετριάζει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Επίσης, είναι γεμάτη με μεταλλικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το μαγγάνιο, το οποίο βοηθά το σώμα να παράγει ισχυρά οστά και να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Επίσης έχει μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για τα όργανα μας, τους μυς και τα νεύρα, τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, καθώς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το δέρμα έχει μια συλλογή από φλαβονοειδή που δρουν ως αντιοξειδωτικά και να ενισχύουν την επίδραση της βιταμίνης Ε που θα μπορούσε να είναι επωφελής καθώς γερνάμε.

Μια σωστή δίαιτα πρέπει να έχει αμύγδαλα

Ο δρ Karen Lapsley, διευθύνων σύμβουλος επιστημών για το Almond Board της Καλιφόρνια δήλωσε: «Παρουσιάζοντας νέα έρευνα σε αυτό το ακροατήριο των επιστημόνων και των επαγγελματιών της υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την μετατροπή των αποτελεσμάτων σε πρακτική εφαρμογή και συστάσεις. Αυτά τα αποτελέσματα βοηθούν την κατανόησή των ευεργετικών αποτελεσμάτων των αμυγδάλων ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Μία από τις μελέτες, του δρ Carol O'Neil του Louisiana State University, ανέλυσε 24.808 ενήλικες ηλικίας άνω των 19 και έδειξε ότι όσοι έτρωγαν αμύγδαλα είχαν αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής και καλύτερη φυσιολογική κατάσταση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Σε μια άλλη έρευνα, ο δρ Richard Mattes από το πανεπιστήμιο Purdue εξέτασαν τις επιδράσεις των αμυγδάλων σε 137 συμμετέχοντες ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο του διαβήτη τύπου II. Η κατανάλωση 40 γρ. αμυγδάλων , ελαφρώς αλατισμένων, ημερησίως περιόρισε την όρεξη των συμμετεχόντων και τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνοντας σημαντικά τη βιταμίνη Ε και πρόσληψη μονοακόρεστου λίπους.

Μετά από ένα μήνα κατανάλωσης 250 θερμίδων από αμύγδαλα καθημερινά, οι συμμετέχοντες δεν έβαλαν κιλά. Ο δρ Mattes είπε αν και η μελέτη κράτησε μόλις τέσσερις εβδομάδες, τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να είναι ένα ζωτικό μέρος μας διατροφής για το κάψιμο λίπους.

Τα οφέλη δεν έχουν σταματημό

Η δr Penny Kris - Etherton, από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania, μελέτησε τις επιδράσεις από την κατανάλωση 40 γρ. αμυγδάλων σε σύγκριση με άλλα σνακ ίδιων θερμίδων, σε 52 ενήλικες με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης. Παρά το γεγονός ότι το συνολικό βάρος σώματος δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων, αυτοί που έκαναν διατροφή με αμύγδαλα μετά από έξι εβδομάδες, μείωσαν τη συνολική κοιλιακή μάζα, τη κοιλιακή λιπώδη μάζα και τη περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με άλλα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, το οποίο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο - ο ιατρικός όρος για το συνδυασμό του διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας. Η πάθηση αυτή μεταφράζεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Άλλες πρόσθετες έρευνες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αμυγδάλων, των καρδιαγγειακών κινδύνων, τον διαβήτη τύπου ΙΙ και τους υπέρβαρους ή τις παχύσαρκοι έγκυες γυναίκες. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του κορεσμού, μειώνουν την όρεξη και μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ