Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Όχι περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό την ημέρα», λένε οι επιστήμονες

Ειδικοί προειδοποιούν για επικίνδυνα επίπεδα ζάχαρης στα ροφήματα

Ειδικοί προειδοποιούν για επικίνδυνα επίπεδα ζάχαρης στα ροφήματα

Ακόμη και 40% των παιδιών και των εφήβων λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των κρυφών σακχάρων – τα οποία είναι ύποπτα για τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Οι χυμοί φρούτων και τα ανθρακούχα ποτά είχαν επισημανθεί ως η κύρια πηγή ζάχαρης για τους νέους ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και 18, αποκάλυψε η έρευνα για το κέντρο δημόσιας υγείας στη Μ. Βρετανία.

Τα δημητριακά και τα προϊόντα δημητριακών ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Η δρ. Alison Tedstone, επικεφαλής διατροφολόγος του κέντρου δημόσιας υγείας, είπε ότι η πρόσληψη φρουτοχυμών πρέπει να αναχαιτιστεί.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά πίνουν πάρα πολλά ζαχαρούχα ποτά. Τα καλύτερα ποτά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι το νερό και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Ο χυμός φρούτων είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς μπορεί να συμπεριληφθεί ως μία από τις καθημερινές πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών».

«Ωστόσο, θα πρέπει να πίνετε φρουτοχυμό μόνο μία φορά την ημέρα με το γεύμα επειδή μπορεί να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών», κατέληγε η ειδικός.

Ελάχιστοι δεν ξεπερνούν τα όρια

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 1.000 ατόμων, ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών από το 2008, τόνισε επίσης ότι εκατομμύρια θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο από την κατανάλωση πάρα πολύ κορεσμένων λιπαρών, μεγάλη κατανάλωση αλατιού και μικρή πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Μόλις τρεις στους 10 ενήλικες καταφέρνουν το στόχο 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα - και μόνο το 10% των αγοριών και 7% των κοριτσιών ηλικίας 11 έως 18 φαίνεται να τρώνε τις σωστές μερίδες.

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών ήταν επίσης πολύ κάτω από τη συνιστώμενη μερίδα 140γρ την εβδομάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες - ενώ οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και η πλειοψηφία των παιδιών κατανάλωναν περισσότερο από το ημερήσιο μέγιστο όριο για το αλάτι που είναι 6γρ.. Επίσης, όλες οι ηλικιακές ομάδες φαίνεται να υπερβαίνουν το μέσο πρόσληψης κορεσμένου λίπους (11% ποσοστό ενέργειας από τρόφιμα).

Η δρ Tedstone πρόσθεσε: «Τα δεδομένα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι όλοι πρέπει να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Είναι σαφές ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη διατροφή τους». Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας επέμεινε χθες το βράδυ ότι όλα πρέπει να είναι σαφή από τις ετικέτες στα τρόφιμα και αυτό το μέτρο είναι αρκετό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
Με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά οικιακών καταναλωτών, τα οποία καταθέτουν αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο...
Τέλος χρόνου για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» - Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις