Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αυγά μπορεί να είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, στο πλαίσιο των διατροφικών αλλαγών που μπορεί να κάνει κάποιος με στόχο να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.
Άλλες αλλαγές που έχουν προταθεί στο ίδιο πλαίσιο είναι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, όπως και μια ισορροπημένη ή μεσογειακή διατροφή.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι και η κατανάλωση αυγών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της πάθησης.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά «σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου», όπως η χολίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η λουτεΐνη.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, μια αμερικανική ομάδα εξέτασε προσεκτικά τα δεδομένα από περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, που θεωρήθηκαν ότι ήταν προχωρημένης ηλικίας. Οι διατροφικές τους συνήθειες καταγράφηκαν σε ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, το οποίο παρακολουθούσε την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών.
Κατά τη διάρκεια μιας επακόλουθης περιόδου περίπου έξι ετών, 280 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα από ένα αυγό την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα.
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή με αυξανόμενο επιπολασμό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
«Τα ευρήματα [της μελέτης] υποδηλώνουν ότι η συχνή κατανάλωση αυγών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και παθολογίας λόγω Αλτσχάιμερ και ότι η συσχέτιση με τη νόσο Αλτσχάιμερ διαμεσολαβείται εν μέρει μέσω της χολίνης που προσλαμβάνεται από τη διατροφή», σημείωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: iatropedia