Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μειώνουν το άγχος - Ποια να αποφύγετε

«Η ψυχική διάθεση επηρεάζεται από τη διατροφή» αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano

Γνωρίζετε πως ό,τι τρώτε μπορεί να επηρεάζει το άγχος που νιώθετε; Αν το παρατηρήσετε, θα συνειδητοποιήσετε πως η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων δείχνει να το εκτοξεύει «στο κόκκινο», ενώ άλλα δρουν προστατευτικά.

«Η ψυχική διάθεση επηρεάζεται από τη διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το επίπεδο του άγχους. Και αυτά δεν είναι τρόφιμα που προκαλούν έκπληξη. Είναι όσα πρέπει να περιορίζουμε στο ελάχιστο για να προστατεύουμε την υγεία μας», αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Julia Zumpano, συνεργάτις της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Όπως εξηγεί, μελέτες έχουν δείξει πως στις τροφές που τροφοδοτούν το άγχος συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα
  • Τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά, όπως τα τηγανητά
  • Τα πρόχειρα φαγητά (fast food)
  • Οτιδήποτε περιέχει πολλή ζάχαρη
  • Το αλκοόλ

Η Dr. Zumpano συνιστά να περιορίσετε την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων. Επειδή όμως θα είναι δύσκολο να τα κόψετε «μαχαίρι», συνιστά να κάνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας. Αρχίστε, λ.χ., μειώνοντας τους καφέδες που καθημερινά πίνετε. Ή προσπαθώντας να μαγειρεύετε πιο υγιεινά γεύματα στο σπίτι σας.

Καλό είναι επίσης να αρχίσετε να τηρείτε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα γράφετε πότε εντείνεται το άγχος σας. Στη συνέχεια να συμπληρώνετε τι είχατε φάει νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Ποια το καταπραΰνουν

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να προσθέσετε στη διατροφή σας τρόφιμα που καταπραΰνουν το άγχος. Ένα χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, τονίζει η Dr. Zumpano. Το ίδιο και τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελεί πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης – της χημικής ουσίας που παράγει ο εγκέφαλος και η οποία θεωρείται η «ορμόνη της ευτυχίας». Επομένως η επαρκής κατανάλωση τρυπτοφάνης μπορεί να καταστείλει την καταθλιπτική διάθεση και το άγχος.

Καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι τρόφιμα όπως η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, ο τόνος, η κινόα, ακόμα και το γάλα και το τυρί.

Θα σας χαλαρώσει επίσης η επαρκής κατανάλωση μαγνησίου, που υπάρχει σε τρόφιμα όπως:

  • Προϊόντα σόγιας
  • Όσπρια (π.χ. φασόλια) και ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, κάσιους)
  • Φιστίκια και φιστικοβούτυρο
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. μαύρο ψωμί, καφέ ρύζι, κεχρί)
  • Ορισμένα φρούτα (μπανάνες, αποξηραμένα βερίκοκα κ.λπ.)
  • Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά

Προσθέστε, τέλος, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι και αυτά βελτιώνουν τα συμπτώματα του άγχους. Η Dr. Zumpano συνιστά να δοκιμάστε λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες, σολομός, τόνος), καρύδια, λιναρόσπορο και σπόρους chia.

Πηγή: iatropedia.gr 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει γνωστός παιδικός σταθμός – Ακατάλληλο κτίριο, τι λέει ο δήμος
Η ανακοίνωση του δήμου Θέρμης σχετικά με τον παιδικό σταθμό «Μελισσόπουλα» - Δεν θα λειτουργήσει το νέο έτος
Θεσσαλονίκη: Κλείνει γνωστός παιδικός σταθμός – Ακατάλληλο κτίριο, τι λέει ο δήμος