Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανακάλυψη για τον καρκίνο του μαστού: Νέο τεστ μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο της ασθένειας 10 χρόνια νωρίτερα

Ένα επαναστατικό τεστ ρουτίνας θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές

Ένα επαναστατικό τεστ ρουτίνας θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές

Το τεστ ρουτίνας θα μπορούσε να προβλέψει όχι μόνο το αν θα εμφανιστεί η ασθένεια μέσα σε 5-10 έτη, αλλά και το πόσο επικίνδυνη θα είναι. Βρετανοί ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη λένε ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και να σώσει εκατομμύρια ζωές, βρίσκοντας τον κίνδυνο χρόνια προτού αναπτυχθεί η ασθένεια.

Θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει τις γυναίκες όταν είναι απίθανο να κινδυνέψουν από τη νόσο. Οι γιατροί ελπίζουν ότι το νέο τεστ θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα δοκιμών του Βρετανικού συστήματος υγείας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Το γενετικό σημάδι

Η ηθοποιός Angelina Jolie αποφάσισε να αφαιρέσει τα στήθη της μετά την ανακάλυψη ότι φέρει ένα ελαττωματικό γονίδιο που ευθύνεται για το 10% των καρκίνων του μαστού. Τώρα οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν είναι κληρονομικός, έχουν επίσης το ίδιο γενετικό δείκτη στο αίμα τους.

Ο καθηγητής Martin Widschwendter, επικεφαλής του τμήματος γυναικείου καρκίνου στο UCL δήλωσε: «Έχουμε εντοπίσει ένα γενετικό σημάδι σε γυναίκες, με το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Παραδόξως, διαπιστώσαμε το ίδιο γενετικό σημάδι σε μεγάλες ομάδες γυναικών χωρίς τη μετάλλαξη BRCA1 και ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αρκετά χρόνια πριν τη διάγνωση».

Ο καθηγητής είπε Widschwendter ότι το αίμα δεν ήταν η καλύτερη πηγή για μια δοκιμή, επειδή η νόσος συνήθως ξεκινά στα κύτταρα του δέρματος. Αντ 'αυτού οι γιατροί ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα κύτταρα από το τεστ Παπανικολάου, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με τη χρήση αυτών των γενετικών σημαδιών, ως μέρος του τεστ Παπανικολάου σας. Είναι πολύ συναρπαστικό».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά ελπίζουμε»

«Έχουμε έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει τον κόσμο των γυναικών. Προς το παρόν όμως, έχουμε απλώς ελπίδα και την θεωρία μας», ολοκλήρωσε. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Genome Medicine, έδειξε ότι το σημάδι του DNA στο αίμα των γυναικών που ανέπτυξαν μη κληρονομικούς καρκίνους ήταν το ίδιο με εκείνες με τη γενετική μετάλλαξη.

Το γενετικό σημάδι μπορεί να είναι υπεύθυνο για την απενεργοποίηση γονιδίων σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας το από την πρόληψη της νόσου. Ο καθηγητής Widschwendter δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να δούμε αν το τεστ μπορεί να έχει τέτοια ακρίβεια ώστε να μας επιτρέψει να προβλέψουμε 5 έως 10 χρόνια εκ των προτέρων αν κάποιος θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού ή όχι. Θέλουμε να προβλέπουμε από νωρίς μια ασθένεια η οποία δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, έτσι ώστε να επωφεληθούν οι ασθενείς από την προληπτική ιατρική πολλά χρόνια νωρίτερα».

Ο Δρ Matthew Lam, ανώτερος αξιωματικός της έρευνας στο Breakthrough Breast Cancer, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενα. Αν μια γυναίκα έχει αυτή το γενετικό σημάδι, θα μπορούσε να συνεργαστεί με το γιατρό της για να διερευνήσει τις διαθέσιμες επιλογές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, τον συχνό έλεγχο μαστού, ισχυρά φάρμακα ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση».

Η δρ. Kat Arney, του Cancer Research στη Βρετανία δήλωσε: «Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα γενετικά σημάδια, που αρχικά βρέθηκαν σε άτομα με ένα ελαττωματικό γονίδιο BRCA1, μπορούν επίσης να αποκαλύψουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στον ευρύτερο πληθυσμό. Είναι μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πολύ περισσότερα για το πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πριν αυτή η γνώση μπορεί να μετατραπεί σε επίσημες πρακτικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ