Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλές προστασίας από τον ήλιο

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης μας βοηθάει να… γλυτώσουμε το δέρμα μας!

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης μας βοηθάει να… γλυτώσουμε το δέρμα μας!

Ο ήλιος θεωρείται ευλογία δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη και χρήση αντιηλιακού δημιουργεί βλάβες στο δέρμα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος. Καλό θα είναι να ενημερωνόμαστε για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, και να προφυλασσόμαστε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να μην κυκλοφορούμε ποτέ χωρίς αντιηλιακό.

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο μακροπρόθεσμα στο δέρμα μας;

Οι κίνδυνοι από την έκθεσή μας στον ήλιο μακροπρόθεσμα έχουν να κάνουν τόσο με την υγεία μας όσο και με την εμφάνισή μας. Η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προφύλαξη είναι αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, ακόμα και για μελάνωμα. Η δράση του ήλιου είναι αθροιστική, σε όσο πιο νεαρή ηλικία εκτιθέμεθα, τόσο πιο βλαβερή είναι η συνέπειά του στο δέρμα μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη έκθεση στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται, να εμφανίζει πανάδες, περισσότερες ρυτίδες, να δείχνει πιο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα είναι το βασικό όργανο του σώματος που μας προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο, τον αέρα και την σκόνη. Έτσι όση περισσότερη χρήση κάνουμε της άμυνας αυτής απέναντι στις ακτίνες του ήλιου, τόσο περισσότερο καταπονείται και κουράζεται. Η καταπόνηση αυτή εμφανίζεται στο πρόσωπο είτε με την μορφή ξηροδερμίας, είτε με πανάδες, είτε με ρυτίδες.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε πριν εκτεθούμε στον ήλιο;

Σημαντικότερη προφύλαξη που πρέπει να παίρνουμε προτού εκτεθούμε στον ήλιο είναι η χρήση αντιηλιακού, με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 50, ειδικά στο πρόσωπο. Η επανάληψη στην χρήση του αντιηλιακού και η αποφυγή του ήλιου, ειδικά τις ώρες που είναι πάρα πολύ δυνατός, όπως είναι από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Επίσης, εκτός από το αντιηλιακό, καλό θα είναι να προφυλλάσουμε το πρόσωπό μας με την χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει το αντηλιακό μας;

Ο δείκτης προστασίας ιδιαίτερα στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50. Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η επανάληψη στην εφαρμογή του αντιηλιακού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το αν κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα ή όχι. Για να είμαστε σίγουροι ότι προφυλλάσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα του προσώπου, χρειάζεται ανανέωση ανά μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Πώς δημιουργούνται οι καφέ κηλίδες (πανάδες) στο δέρμα;

Οι «πανάδες» ονομάζονται και μελαγχρωματικές βλάβες και αποτελούν την αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή σκούρου χρώματος για να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από τις ακτίνες του ήλιου.

Γι’ αυτό το λόγο όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο μαυρίζουμε, επειδή τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης. Οι πανάδες - αποτελούν μία μορφή ακτινικής βλάβης – δημιουργούνται από τη συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κατά την οποία απορυθμίζεται σε ορισμένα σημεία του προσώπου η παραγωγή μελανίνης, η οποία μένει πια μόνιμα στο δέρμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες και η επιδερμίδα να φαίνεται σκουρόχρωμη. Το καλοκαίρι με την έκθεση στον ήλιο παρατηρείται πως οι πανάδες αυτές είναι πιο έντονες. Σίγουρα η ηλικία παίζει ρόλο, μιας και οι πανάδες δύσκολα εμφανίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας κάτω των 20 ετών. Συνήθως θα τις δούμε σε άτομα με γενετική προδιάθεση και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλές φορές και η εγκυμοσύνη προκαλεί πανάδες στο πρόσωπο καθώς και μια υπερευαισθησία του δέρματος του πρόσωπου στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πώς μπορούν ν’ αντιμετωπισθούν;

Οι πανάδες στα χέρια, μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε 2-3 συνεδρίες με τη βοήθεια μιας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας με την χρήση του παλμικού φωτός. Στο πρόσωπο η αντιμετώπιση των πανάδων είναι πιο δύσκολη. Με την χρήση μικροκρυστάλλων για πολύ επιφανειακή απολέπιση του δέρματος. Επίσης υπάρχει ο τρόπος ανανέωσης του δέρματος με την θεραπεία λέιζερ pixel όπου εξαχνώνεται η επιφανειακή στιβάδα με την χρήση του λέιζερ, κοκκινίζει για ένα βράδυ, ξεραίνεται για 4-5 μέρες και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία κανονικά την επόμενη μέρα. Συνιστάται επανάληψη των θεραπειών αυτών κάθε μήνα για 2-3 φορές, έτσι ώστε οι πανάδες να βελτιωθούν σημαντικά.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας σε καλή κατάσταση όλες τις εποχές του χρόνου;

Υπάρχουν αρκετές σύγχρονες θεραπείες, που συστήνονται - ανεξαρτήτως βλάβης – για να διατηρήσουν το δέρμα μας σε καλή κατάσταση ολόκληρο το χρόνο. Μια από τις θεραπείες αυτές είναι η εφαρμογή του botox στο μέτωπο, έτσι ώστε να μην συνοφρυωνόμαστε να μην δημιουργούνται οι ρυτίδες οι οποίες αν τις αφήσουμε θα γίνουν μόνιμες και είναι αρκετά αντιαισθητικές σε ένα γυναικείο πρόσωπο. Στη συνέχεια όταν σχηματίζονται οι ρυτίδες γύρω από το στόμα, στις ρινοχειλικές αύλακες, αυτές αντιμετωπίζονται με την χρήση υαλουρονικού, πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον οργανισμό μας.

Τα αποτελέσματά του διαρκούν 1 χρόνο περίπου, αλλά η βελτίωση στο πρόσωπο μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο, λόγω της καλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες αυτές. Ένας άλλος τρόπος είναι η μεσοθεραπεία, που πραγματοποιείται με μικρά τσιμπήματα με μια μικρή βελόνα σε όλο το πρόσωπο και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Η μεσοθεραπεία μπορεί επίσης να γίνει με μια πολύ καινούργια μέθοδο αυξητικών παραγόντων, που απομονώνομαι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς με ειδική διαδικασία στη συνέχεια φυγοκεντρούμε το αίμα αυτό στο ιατρείο.

Το μόνο που αισθάνεται η ασθενής είναι ένα τσίμπημα στο χέρι, όπως όταν της παίρνουν αίμα για εξετάσεις αίματος. Παίρνουν μία ποσότητα και αφού υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για να απομονωθούν οι αυξητικοί παράγοντες και τα αιμοπετάλια, στη συνέχεια με πολύ μικρές βελόνες γίνεται η θεραπεία μεσοθεραπείας σε όλο το πρόσωπο, έτσι ώστε οι αυξητικοί παράγοντες από τα αιμοπετάλια να βοηθήσουν στην ανάπλαση και αναζωογόνηση το δέρματος του προσώπου. Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί 2-3 φορές σε 1 χρόνο και τα αποτελέσματα της διαρκούν συνολικά 3 χρόνια.

* Ο Πλαστικός Χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών & στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, www.agaitanis.gr (επόμενες επισκέψεις Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)