Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέσσερις παράγοντες αποκαλύπτουν πώς να ζήσουμε 10 χρόνια περισσότερο

«Μαγική αριθμομηχανή» δείχνει πώς ένας άνθρωπος 75 χρονών μπορεί να έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής με έναν 65χρονο, με το σωστό τρόπο ζωής

«Μαγική αριθμομηχανή» δείχνει πώς ένας άνθρωπος 75 χρονών μπορεί να έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής με έναν 65χρονο, με το σωστό τρόπο ζωής

Συνταξιούχοι με υγιεινό τρόπο ζωής είναι πιο πιθανό να ζήσουν ακόμη μια δεκαετία από κάποιον δέκα χρόνια νεότερο που καπνίζει και πίνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Μαγική αριθμομηχανή» υπολογίζει για πρώτη φορά αποκαλύπτει την πιθανότητα επιβίωσης για μια ακόμη δεκαετία - που βασίζεται σε συνήθειες όπως το κάπνισμα, το ποτό, την άσκηση και την κατανάλωση φρούτων.

Πως επηρεάζει ο τρόπος ζωής

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής είχε μικρή επίδραση στα ποσοστά θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας μεταξύ 45 και 55 - αλλά είχε σημαντικές συνέπειες από την ηλικία των 65 και μετά. Το κάπνισμα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 57%. Κάθε ένας από τους άλλες τρεις παράγοντες - το αλκοόλ, η διατροφή και άσκηση αύξησαν τον κίνδυνο κατά περίπου 15%.

Η επικεφαλής συγγραφέας Eva Martin-Diener, από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης δήλωσε: «Η επίδραση του κάθε παράγοντα σχετικά με το προσδόκιμο ζωής είναι σχετικά υψηλός. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε νεότερος κατά δέκα χρόνια».

Συνολικά, τα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι γυναίκες ηλικίας 65 με υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 90% πιθανότητες να ζήσουν άλλη μια δεκαετία, σε σύγκριση με 77% πιθανότητα για τα άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες. Η πιθανότητα ενός άνδρα ηλικίας 65 ετών να ζήσει μια δεκαετία περισσότερο κυμαίνονταν από 67% έως 86%, ανάλογα με τις συνήθειες τους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης τα επόμενα δέκα χρόνια, μεταξύ των ανδρών 65 και 75, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η άσκηση και η κατανάλωση φρούτων.

Η λήψη αλκοόλ συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης για τις γυναίκες, εκτός από μία υπο-ομάδα των ασθενών. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας 75 ετών που κάπνιζαν με χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας και καμία πρόσληψη φρούτων, τα άτομα με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από ό, τι τα άτομα με μέτρια κατανάλωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τι έδειξε η «μαγική αριθμομηχανή»

Η μελέτη σε πάνω από 16.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 75 ετών που καπνίζουν, πίνουν τακτικά αλκοόλ, με καθιστικό τρόπο ζωής και καταναλώνουν λίγα φρούτα έχουν μόνο ένα 35% πιθανότητες να επιβιώσουν μέχρι τα 85%.

Ενώ άλλοι συνομήλικοι, που δεν καπνίζουν, ασκούνται, τρώνε φρούτα και είχαν μέτρια ή καθόλου κατανάλωση αλκοόλ είχαν 67% πιθανότητα να ζήσουν ακόμη μια δεκαετία - το ίδιο ποσοστό με 10 χρόνια νεότερους, με διαφορετικούς –όμως- τρόπους ζωής.

Οι γυναίκες 75 ετών με υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 74% πιθανότητες να ζήσουν ως τα 85, διαπίστωσε η ελβετική έρευνα. Η πιθανότητα αυτή ήταν ελάχιστα κατώτερη από εκείνη για τις δέκα χρόνια νεότερες γυναίκες που κάπνιζαν, με υψηλότερα επίπεδα της κατανάλωσης αλκοόλ, χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λίγη άσκηση.

Η αριθμομηχανή από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης επιτρέπει σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 και 75 να υπολογίσουν τις πιθανότητες τους να ζήσουν υγιεινά άλλη μια δεκαετία, υπολογίζοντας τέσσερις παράγοντες: το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την κατανάλωση αλκοόλ και την κατανάλωση φρούτων.

Η ανάλυση εξέτασε κατά πόσον ή όχι οι άνθρωποι κάπνιζαν, αν είχαν φάει φρούτο την προηγούμενη ημέρα, ενώ τα επίπεδα της άσκησης ήταν αυτο-αξιολογούμενα. Η λήψη αλκοόλ είχε χαρακτηριστεί ως υψηλή αν οι γυναίκες ανέφεραν κατανάλωση τουλάχιστον δύο μονάδες αλκοόλ την ημέρα (175ml κρασί) και αν οι άνδρες έπιναν τουλάχιστον τέσσερις μονάδες (λιγότερο από δύο ποτήρια μπύρα) την ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.682 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης
Ουκρανία: Εκκενώνονται δύο νοσοκομεία στο Κίεβο υπό το φόβο ρωσικών επιδρομών
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση