Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

3,5 φορές πιο συχνή η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Περίπου 3,5 φορές πιο συχνή είναι η θρόμβωση από φλεβική ανεπάρκεια τους ζεστούς μήνες του χρόνου, όπως πολλές μελέτες καταδεικνύουν. Aπό τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να συμβεί αυτή η επιπλοκή, από τους γνωστούς κιρσούς, που λανθασμένα πολύς κόσμος αξιολογεί μόνο ως αισθητικό πρόβλημα, καθώς αν ο θρόμβος αποσπαστεί και ταξιδέψει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου ο αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Nίκος Τσεκούρας, όταν λιμνάζει το αίμα μέσα στα πόδια και δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά, αυτό δημιουργεί προβλήματα, όπως βάρος, κάψιμο, πόνο, νυχτερινές κράμπες, πρήξιμο ιδιαίτερα μετά από ορθοστασία, με τα συμπτώματα να γίνονται εντονότερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η φλεβική ανεπάρκεια του επιφανειακού δικτύου, όπως λένε οι ειδικοί, δηλαδή οι μεγάλες φλέβες που φουσκώνουν στα πόδια των ασθενών όταν βρίσκονται στην όρθια θέση, είναι μία πάθηση αρκετά συχνή. «Προσβάλει τις γυναίκες λίγο περισσότερο με 52 στις 1.000 να νοσούν, ενώ στους άνδρες είναι οι 40 στους 1.000 που έχουν έντονα προβλήματα».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσεκούρας, η φλεβική πάθηση είναι ξεχωριστό θέμα από τα καρδιολογικά προβλήματα. «Τα άτομα που έχουν συμπτώματα, δεν θα πρέπει να αμελήσουν να αντιμετωπίσουν ιατρικά το πρόβλημα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είτε φαρμακευτικά με αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και την αποφυγή πνευμονικής εμβολής, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις με επέμβαση (είτε χειρουργικά, είτε με λέιζερ) για την απομάκρυνση του θρόμβου ή την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας».

Όπως αναφέρει ο αγγειοχειρουργός, κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν συμπτώματα, ηλικιωμένα άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα κινητικότητας και άτομα με συννοσηρότητες, που τους δημιουργούν πρόβλημα κυρίως στην κίνηση, όπως πχ μυοσκελετικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Πρόληψη

Είναι πολύ σημαντικό, τονίζει ο κ. Τσεκούρας, τώρα το καλοκαίρι τα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια να αποφεύγουν την αφυδάτωση, το αλκοόλ και να τρέφονται με πολλά φρούτα και λαχανικά. «Δηλαδή, μία διατροφή που ενυδατώνει το σώμα. Επίσης, όσοι μπορούν να ασκούνται ακόμα και με περπάτημα, ενώ οι πιο ηλικιωμένοι ή όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, τις πολύ ζεστές μέρες να βρίσκονται σε δροσερό περιβάλλον με τα πόδια οριζόντια ή ψηλά». Όσον αφορά τις κάλτσες συμπίεσης, λέει ο Δρ Τσεκούρας, είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε θεωρητικά, ωστόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο πρακτικά να τις χρησιμοποιήσει κανείς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μη έγκυρη διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης που ενίοτε συμβαίνει λόγω του ότι μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλει ήπια συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απόφραξη της φλέβας και να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ