Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα φυστίκια Αιγίνης προστατεύουν τις καρδιές των διαβητικών: Δύο χούφτες τη μέρα μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός έχει ελάχιστες θερμίδες και περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά

Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός έχει ελάχιστες θερμίδες και περιέχει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά

Μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης δύο φορές την ημέρα προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες από τη ζημιά που προκαλεί το στρες στους διαβητικούς, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Μόλις 150 καρύδια ή τρία γραμμάρια την ημέρα, οδήγησε τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να έχουν πιο «χαλαρά» και λιγότερο στενά αιμοφόρα αγγείων, μείωση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα όταν κοιμούνται και λιγότερη πίεση για την καρδιά μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Η μελέτη από το πανεπιστήμιο Pennsylvania State, διαπίστωσε ότι τα φυστίκια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν αποτελούν θεραπεία για το καθημερινό άγχος.

Η καθηγήτρια συμπεριφοριστικής υγείας και διατροφής Sheila West δήλωσε: «Σε ενήλικες με διαβήτη, δύο μερίδες φυστίκια την ημέρα μείωσαν υην αγγειακή συστολή κατά τη διάρκεια του στρες και βελτίωσαν τους νευρικούς μηχανισμούς ελέγχου της καρδιάς». «Αν και τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά, περιέχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Δεδομένου του υψηλού κινδύνου καρδιακής νόσου σε άτομα με διαβήτη, οι ξηροί καρποί είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά σε αυτόν τον πληθυσμό», ολοκλήρωσε η καθηγήτρια.

Η έρευνα

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εξετάζει δύο δίαιτες με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Μετά από δύο εβδομάδες με την τυπική αμερικανική διατροφή - που περιέχει 36 % λίπος και 12% κορεσμένα λίπη - οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μία από τις δύο δίαιτες δοκιμής για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Η μία περιελάμβανε διατροφή υγιεινή για την καρδιά – 27% λίπος και 7% κορεσμένα λιπαρά - και η άλλη διατροφή περιέχει δύο μερίδες την ημέρα από φιστίκια - περίπου 20% των θερμίδων από τα φυστίκια. Η «διατροφή φυστίκι» περιείχε 33% λίπος και 7% κορεσμένου λίπους με ίσα μέρη αλατισμένων και ανάλατων ξηρών καρπών.

Η καθηγήτρια West είπε: «Μετά τη δίαιτα με κελυφωτά φιστίκια, τα αιμοφόρα αγγεία παρέμειναν πιο χαλαρά και ανοιχτά κατά τη διάρκεια των τεστ αντοχής». Η ερευνητής Katherine Sauder πρόσθεσε: «Βρήκαμε ότι η συστολική πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου επηρεάστηκε ιδιαίτερα από φιστίκια. Η μέση αρτηριακή πίεση του ύπνου μειώθηκε κατά περίπου 4 βαθμούς και αυτό αναμένεται να μειώσει το φόρτο εργασίας για την καρδιά».

Αλλά η καθηγήτρια West δήλωσε: «Οι συμμετέχοντες ήταν απογοητευμένοι και θυμωμένοι κατά τη δοκιμή του τεστ μαθηματικών. Η «διατροφή φυστίκι» μείωσε την αντίδραση στο στρες, αλλά οι ξηροί καρποί δεν είναι μια θεραπεία για τη συναισθηματική δυσφορία που νιώθουμε στην καθημερινή μας ζωή».

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης βελτιώσεις στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, μια ένδειξη του πόσο καλά ελέγχει τη λειτουργία της καρδιάς το νευρικό σύστημα. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι φιστίκια αύξησε τη δραστικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, ένα σημαντικό μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που μπορεί να καταστραφεί από το διαβήτη.

Η καθηγήτρια είπε: «Αν συνεχιστεί η δίαιτα με το φυστίκι μαζί με πιο μακροχρόνια θεραπεία, αυτές οι βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στην αγγειακή αντίδραση στο στρες και στον έλεγχο του πνευμονογαστρικού νεύρου της καρδιάς θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου».

Ποια είναι τα κορεσμένα λίπη που πραγματικά νικούν το διαβήτη;

Ορισμένοι τύποι κορεσμένου λίπους μπορεί να προστατεύσουν από το διαβήτη – αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε έως σήμερα - ότι δηλαδή αυξάνουν τον κίνδυνο, λένε τώρα οι ερευνητές. Διαπίστωσαν ότι το είδος του κορεσμένου λίπους που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι, είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχουν όμως και άλλες λίπη που λαμβάνονται από το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά τρόφιμα, ή δημιουργούνται μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ή αλκοόλ, μπορεί να είναι επιβλαβή. Η διαφορά βρίσκεται στον αριθμό των ατόμων άνθρακα που υπάρχουν στην αλυσίδα κορεσμένων λιπαρών οξέων, σύμφωνα με μια μελέτη. Εκείνα τα λύπη με ζυγό αριθμό ατόμων άνθρακα - 14, 16 και 18 – συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, που επηρεάζει περίπου εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα μόρια με μονό αριθμό ατόμων άνθρακα, 15 και 17, οδήγησαν σε προστατευτική δράση, λέει μια έκθεση στο περιοδικό The Lancet. Το κορεσμένο λίπος συνήθως βρίσκεται στα λιπαρά ζωικά προϊόντα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας. Θεωρείται γενικά ανθυγιεινό και να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την εμφάνιση καρδιακής νόσου, καθώς και με το διαβήτη τύπου 2.

Η επικεφαλής της έρευνας δρ Nita Forouhi, από τη μονάδα επιδημιολογίας του συμβουλίου ιατρικής έρευνας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν είναι όλα το ίδιο. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να βρούμε ποιο επίπεδο αυτών των λιπαρών οξέων στο αίμα μας αντιστοιχεί στα διάφορα τρόφιμα που τρώμε».

«Η έρευνά μας θα μπορούσε να βοηθήσει να προκαλέσει νέες κατευθύνσεις σε πειραματικές μελέτες και στη βασική έρευνα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιολογία». Και πρόσθεσε: «Αυτά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεικνύεται και σε αρκετές πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, έχουν δείξει μια προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη τύπου 2, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλωρίδης: Οι ανήλικοι δεν θα φυλακίζονται - Θα έχουν ήπια αναμορφωτικά μέτρα
Αθλητισμός, πολιτισμός και κοινωφελής εργασία, τα τρία όπλα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επανένταξη των ανηλίκων από 12 έως 18 ετών
Φλωρίδης: Οι ανήλικοι δεν θα φυλακίζονται - Θα έχουν ήπια αναμορφωτικά μέτρα