Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψάρι, τροφή για τον εγκέφαλο

Η κατανάλωσή του μία φορά την εβδομάδα σχετίζεται με την καλή υγεία του εγκεφάλου, τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα...

Η τακτική κατανάλωση ψαριών σχετίζεται με αύξηση του όγκου του εγκεφάλου, αλλά, όπως φαίνεται, αυτό δεν οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αναλύοντας στοιχεία από 260 υπερήλικες ανθρώπους (ηλικίας κατά μέσο όρο 78 ετών), με κανονική γνωστική ικανότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού- αλλά όχι τηγανιτού- σχετιζόταν με μεγαλύτερη φαιά ουσία στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και τη νόηση, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου εμφανίζονται αρχικά οι αμυλοειδείς πλάκες, που αποτελούν ένδειξη για Αλτσχάιμερ.

Η συγκεκριμένη συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και μετά από έλεγχο της ηλικίας, του φύλου, της φυλής, της μόρφωσης, της φυσικής δραστηριότητα, του δείκτη μάζας σώματος και οποιασδήποτε ιστολογικής βλάβης βρέθηκε κατά την αρχική μαγνητική τομογραφία, στην οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Σημειώνεται ότι εκτός από μαγνητική τομογραφία, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ μετρήθηκαν και τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ωμέγα-3, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα Ω3 δεν αποτελούσαν τον καθοριστικό παράγοντα.

Ο επικεφαλής συντάκτης της, Δρ Cyrus A. Raji, από το ιατρικό κέντρο Ronald Reagan του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (U.C.L.A.), δήλωσε ότι η κατανάλωση ψαριού μια φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής, ήταν αρκετά. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπήρχε περεταίρω όφελος από κατανάλωση ψαριού περισσότερες φορές την εβδομάδα.

“Η σωματική δραστηριότητα, ο έλεγχος του βάρους κλπ- αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τον εγκέφαλο περισσότερο από οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα. Είναι περισσότερο “στο χέρι μας” από όσο πιστεύαμε”, δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού, σχετίζεται με μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και έρχονται να προστεθούν στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι οι στρατηγικές πρόληψης για καλή υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή, πρέπει να ξεκινούν δεκαετίες νωρίτερα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The American Journal of Preventive Medicine.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Οι παριστάμενοι θα παρακολουθήσουν τις «Λαζαρίνες», ένα παλιό ξεχωριστό έθιμο που έχει συνδεθεί με την Ανάσταση του Λαζάρου και προαναγγέλλει τον...
Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο
Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης» επέστρεψε στο σπίτι του, στην Πόλη και στο Ζωγράφειο
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο