Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συστατικό του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει το Alzheimer, σύμφωνα με έρευνα

Ένα φυσικό συστατικό που βρίσκουμε στο ρόδι μπορεί να επιβραδύνει το Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια και να ανακόψει κάποια από τα συμπτώματά του.

Θα μπορούσε επίσης να μειωθεί η επώδυνη φλεγμονή που συνοδεύει ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το Πάρκινσον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια δίχρονης έρευνας, που διεξήγαγε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Huddersfield, Δρ Olumayokun Olajide, ο οποίος ειδικεύεται στις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες φυσικών προϊόντων.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ο καθηγητής στοχεύει τώρα στη δημιουργία παραγώγων της ένωσης πουνικαλαγίνη, για την παρασκευή φαρμάκου, το οποίο θα θεραπεύει νευροφλεγμονές.

Σε μια νέα φάση της έρευνας θα διερευνηθεί η ανάπτυξη φαρμάκων που θα ανακόπτουν την εξέλιξη μορφών άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Σημειώνεται ότι παγκοσμίως, υπάρχουν τουλάχιστον 44,4 εκατ. πάσχοντες από άνοια, και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν.

Το βασικό επίτευγμα από τον Δρ Olajide και τους συνεργάτες του ερευνητές, είναι να αποδείξει ότι η πουνικαλαγίνη, η οποία είναι μια πολυφαινόλη - μια μορφή χημικής ένωσης – την οποία συναντάμε στο ρόδι, μπορεί να αναστείλει την φλεγμονή σε εξειδικευμένα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι γνωστά ως μικρογλοιακά. Αυτή η φλεγμονή οδηγεί στην καταστροφή όλο και περισσοτέρων κυττάρων του εγκεφάλου, χειροτερεύοντας προοδευτικά την κατάσταση των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Δεν είναι θεραπεία

Από το πανεπιστήμιο επισημαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, ωστόσο η πουνικαλαγίνη στο ρόδι, μπορεί να αναστείλλει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξή της.

Τα ευρήματα δείχνουν δηλαδή ότι η πουνικαλαγίνη δεν μπορεί να σταματήσει ή να αποτρέψει νευροεκφυλιστικές ασθένειες από το να συμβούν, αλλά, παρεμβαίνοντας στη φλεγμονή, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη τους.

Ο Dr Olajide και οι συνεργάτες του από το τμήμα Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου του Huddersfield μαζί και με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, χρησιμοποίησαν εγκεφαλικά κύτταρα που απομόνωσαν από ποντίκια, προκειμένου να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Η ποσότητα ροδιών που απαιτείται για να είναι αποτελεσματική η πουνικαλαγίνη είναι ακόμη υπό εξέταση, αλλά όπως λέει ο Dr Olajide, “γνωρίζουμε ότι η τακτική πρόσληψη και η τακτική κατανάλωση ροδιού έχει πολλά οφέλη για την υγεία -συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των νευρο-φλεγμονών που σχετίζονται με την άνοια”.

Σε προϊόντα χυμού που είναι 100 τοις εκατό ρόδι, περίπου το 3,4 τοις εκατό θα είναι πουνικαλαγίνη.

Αναφέρει ακόμη ότι, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επιστημονικά, το ρόδι θα είναι χρήσιμο σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία η φλεγμονή - όχι μόνο η νευροφλεγμονή - είναι ένας παράγοντας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον και ο καρκίνος.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Molecular Nutrition & Food Research.

Όπως αναφέρει το ΤΙΜΕ στην ιστοσελίδα του, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές εξετάζουν τα οφέλη του ροδιού, το οποίο σε άλλες έρευνες έχει βρεθεί ότι βοηθά στο “σπάσιμο” των πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες οδηγούν στην νόσο. Ωστόσο, όπως προσθέτει, όλες οι έρευνες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και η πλειοψηφία διεξάγεται σε πειραματόζωα και όχι σε ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurovision: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία και το Νέμο - 11η η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι
Δεύτερη η Κροατία και τρίτη η Ουκρανία - Το Ισραήλ παρά τις έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό βρέθηκε στην 5η θέση πίσω από τη Γαλλία
Eurovision: Μεγάλη νικήτρια η Ελβετία και το Νέμο - 11η η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι
Eπένδυση - μαμούθ στην Ευρώπη: Πού θα κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων
Η νεοσύστατη Izera πήρε το πράσινο φως από την κρατική ElectroMobility Poland (EMP) για να κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο
Eπένδυση - μαμούθ στην Ευρώπη: Πού θα κατασκευαστεί νέο εργοστάσιο αυτοκινήτων