Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναγνωρίστηκε γονίδιο που σχετίζεται με ακραία μακροβιότητα

Ένα πρώτο βήμα στην ταυτοποίηση της γενετικής βάσης της οικογενούς ακραίας μακροβιότητας (πάνω από 100 χρόνια ζωής) αποτελεί πρόσφατη έκθεση διεπιστημονικής ομάδας Ισπανών γιατρών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό έντυπο Aging Cell.

Ειδικότερα, η έρευνα, με επικεφαλής τον Τιμ Κας και τον Μανουέλ Σεράνο, από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (CNIO), αναγνώρισαν σπάνιες παραλλαγές στο γονίδιο APOB σε αρκετές οικογένειες, όπου παρουσιάζεται εξαιρετική μακροζωία.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις ισπανικές οικογένειες με τουλάχιστον δύο αδέλφια κοντά στα 100 χρόνια και ερεύνησαν την αλληλουχία των γονιδίων τους με την ελπίδα να βρουν σπάνιες παραλλαγές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ακραία μακροζωία.

Τελικά, μόνο ένα γονίδιο βρέθηκε να έχει σπάνιες παραλλαγές σε όλα τα μακρόβια αδέλφια στις τρεις ισπανικές οικογένειες, δηλαδή το APOB.

Το συγκεκριμένο γονίδιο, είναι ένα ελκυστικό γονίδιο μακροζωίας, γιατί έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την hypobetalipoproteinemia, ένα υποτιθέμενο “σύνδρομο μακροζωίας”, και επίσης, επειδή η πρωτείνη που κωδικοποιείται από APOB εργάζεται στη μεταφορά λιπιδίων μαζί με την “σχετική” πρωτεΐνη APOE, η οποία έχει κοινές γενετικές παραλλαγές με αδιαμφισβήτητες συσχετίσεις με μακροζωία.

Η έρευνα, “δείχνει” την χοληστερόλη και τον μεταβολισμό των λιπιδίων ως σημαντικούς καθοριστικούς παράγοντες της ανθρώπινης μακροζωίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ