Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπάνια στελέχη γρίπης μπορεί να αποτελούν το “κλειδί” για ένα υπερ-εμβόλιο

Νέα έρευνα δείχνει ότι άγνωστα στελέχη του ιού της γρίπης οδηγούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην έκκριση αντισώματα, ευρέως αποτελεσματικά.

Το κλειδί για την παραγωγή ενός εμβολίου που θα προστατεύει ενάντια σε πολλά διαφορετικά στελέχη της γρίπης, μπορεί να είναι οι σπανιότερες μορφές της γρίπης, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες.

Η έρευνα δείχνει ότι η ανοσοποίηση κατά των στελεχών της γρίπης των πτηνών, που συνήθως δεν απειλούν τον άνθρωπο, μπορεί να είναι ότι πιο κοντινό στη δημιουργία ενός καθολικού εμβολίου γρίπης.

Η έκθεση σε ένα άγνωστο στέλεχος της γρίπης, κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εκκρίνει ευρέως αποτελεσματικά αντισώματα, όπως δείχνει η μελέτη. Η ανακάλυψη αυξάνει τη δυνατότητα εμβολιασμού των ανθρώπων ενάντια στον ιό H5N1 και στελεχών της γρίπης των πτηνών H7N9, αν και κανείς από τους δυο δεν έχει προκαλέσει ακόμα επιδημία.

Και τα δύο στελέχη όμως, έχουν προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις στην Ασία, συνήθως περνώντας από τα πτηνά στους ανθρώπους μέσω των πουλερικών. Όμως, κανένα από τα δύο δεν έχει εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η έρευνα δείχνει ότι παρόλο που η μετάβαση είναι πιθανή, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Το μυστικό για να παραχθεί ένα καθολικό εμβόλιο της γρίπης είναι να βρεθεί ένας τρόπος να στοχεύεται το στέλεχος και όχι η κεφαλή του ιού.

Σε αντίθεση με την κεφαλή, το στέλεχος μεταλλάσσεται λίγο και είναι λιγότερο ικανό να αποφύγει τα αντισώματα του εμβολίου, αλλάζοντας το σχήμα των πρωτεϊνών του.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Ali Ellebedy, διευθυντής του Κέντρου Emory Vaccine στην Ατλάντα, των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά: Προηγούμενη έρευνά μας, μας οδήγησε να υποθέσουμε ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις στην περιοχή του στελέχους είναι πιθανό να είναι ισχυρότερες μετά την έκθεση σε... μόρια που προέρχονται από ιούς της γρίπης, στους οποίους ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει εκτεθεί ελάχιστα.

Μια ευρεία ανοσολογική απόκριση παρατηρήθηκε αρχικά σε ασθενείς που μολύνθηκαν από το στέλεχος της γρίπης των χοίρων H1N1. Κατά την έναρξη της πανδημίας το 2009, ο H1N1 ήταν άγνωστος στους περισσότερους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι δεν είχαν καθόλου ανοσία σε αυτό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αρκετοί ασθενείς που είχαν προσβληθεί, ανέπτυξαν σε μεγάλο βαθμό προστατευτικά αντισώματα που ήταν αποτελεσματικά και εναντίον άλλων στελεχών της γρίπης.

Η ομάδα του Ellebedy ανέλυσε ανοσολογικές αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος εθελοντών για ένα εμβόλιο κατά του H5N1 στελέχους της γρίπης των πτηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων του στελέχους-στόχευσης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές μετά τον πρώτο εμβολιασμό για τον Η5Ν1.

Ωστόσο, μια επαναληπτική ένεση παρήγαγε μόνο μια αδύναμη αντιστελεχική απόκριση. Αντιθέτως, τα αντισώματα που στόχευαν στην κεφαλή του ιού, τώρα κυριαρχούσαν.

Η εξοικείωση με τον H5N1 φαίνεται πως αντέστρεψε την εστίαση του ανοσοποιητικού από το στέλεχος, στην κεφαλή, κάνοντας το εμβόλιο λιγότερο πιθανό να είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων στελεχών.

Οι επιστήμονες γράφουν για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες