Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΟΗΕ: Ρομπότ-φονιάδες με δικό τους IQ είναι έτοιμα!

Πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, λέει ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ

Πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, λέει ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ

Φονικά ρομπότ προγραμματισμένα να ανοίγουν πυρ χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, βρίσκονται ένα βήμα πριν από το πεδίο της μάχης. Όμως οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν να τα θέσουν εκτός νόμου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η Angela Kane, η ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο διαφανείς με τα προγράμματα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ πρότεινε μια προληπτική απαγόρευση των «φονικών ρομπότ» πριν να είναι πολύ αργά.

«Κάθε όπλο πολέμου είναι τρομερό, αλλά αν μπορεί ένα όπλο να λειτουργήσει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, νομίζω ότι είναι ακόμα χειρότερο. Θα επιτείνει το πρόβλημα και θα καταστήσει λιγότερο ανθρώπινο κατά κάποιο τρόπο. Ο πόλεμος θα γίνει απρόσωπος και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά φοβερό και νομίζω ότι θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Η απόφαση είναι πραγματικά στα χέρια των κρατών που έχουν τη δυνατότητα να τα αναπτύξουν».

«Ποιος έχει την ευθύνη;»

Η Kane δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη ανησυχία» για την προοπτική των ρομπότ δολοφόνων, τα οποία θα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στο πεδίο της μάχης. Υπήρχε επίσης μια μεγάλη απροθυμία από τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις για να συζητήσουν δημόσια το θέμα. Πέρυσι, ο Alistair Burt, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ενώ η τεχνολογία είχε ενδεχομένως «τρομακτικές» επιπτώσεις, η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύξει την ρομποτική προστασία των στρατιωτών.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για την αύξηση της αυτοματοποίησης στο πεδίο της μάχης. Απλά σκεφτείτε τα αυτοκίνητα που οδηγιούνται μόνο τους και δοκιμάζονται στους δρόμους. Βρισκόμαστε μόλις ένα μικρό βήμα πριν την ανάπτυξη όπλων που ενεργοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο πόλεμος θα γίνει αυτοματοποιημένος», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ανησυχία αφορά ειδικά όπλα που έχουν τη δυνατότητα επιλογής και επίθεσης των στόχων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα», ολοκλήρωσε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή του για την απειλή από τα «θανατηφόρα αυτόνομα όπλα» νωρίτερα αυτό το χρόνο. Μια άλλη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Η ανησυχία υπάρχει γιατί πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα όπλα στη χώρα τους, όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία χρόνια.

«Δεν έχουν δικό τους μυαλό, ακόμη!»

Οι στρατιωτικοί, τα τελευταία χρόνια, κάνουν όλο και μεγαλύτερη χρήση ρομπότ, από μηχανήματα αφοπλισμού βομβών μέχρι τις πυραυλικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Ισραήλ έχει πειραματιστεί με ρομπότ ελέγχου των συνόρων και οι ΗΠΑ τα έχει δοκιμαστεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά ένας εμπειρογνώμονας στα στρατιωτικά ρομπότ εξηγεί ότι όλα αυτά «ελέγχονται τελικά από ανθρώπους», είναι τηλεκατευθυνόμενα.

Ο Huw Williams, συντάκτης εκθέσεων για μη επανδρωμένα συστήματα στο IHS Jane International Defense Review, είπε ότι δεν γνωρίζει για προγράμματα που δίνει στα ρομπότ δικό τους μυαλό. «Η αυτονομία τους αυτή τη στιγμή είναι αρκετά περιορισμένη. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους της αποστολής. Στη συνέχεια, το μηχάνημα αποφασίζει: «Πώς μπορώ να το κάνω με τον πιο αποδοτικό τρόπο και να επιτευχθεί ο στόχος»; Αλλά από την άποψη της πραγματικής σκέψης, πραγματική αυτονομία, δεν υπάρχει».

Ενώ είναι θεωρητικά πιθανό ότι ένα ρομπότ θα μπορούσε να έχει αισθητήρες και να πυροβολεί όταν εντοπιστεί κάτι, ο ανθρώπινος έλεγχος από μακριά έχει μεγάλα μειονεκτήματα για τους διοικητές. «Πρώτον υπάρχει πραγματική απώλεια ελέγχου στο πεδίο της μάχης για τους διοικητές. Δεύτερον, αν γίνει κάποιο λάθος υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τη λογοδοσία». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plateia-navarinou-thessaloniki-akinita
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της...
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο
Τι δήλωσε στην TV100 η υπεύθυνη Διεύθυνσης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ελιάννα Κονιάλη
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο