Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα γαλακτοκομικά μπορούν να νικήσουν το διαβήτη: Πλήρης κρέμα γάλακτος και το γάλα μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα και τυρί ίσως το κλειδί για την ήττα του διαβήτη

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα και τυρί ίσως το κλειδί για την ήττα του διαβήτη

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι παρά την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων διαβήτη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου!

Ερευνητές στη Σουηδία έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε οκτώ ή περισσότερες μερίδες την ημέρα της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να πληγούν από διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους καταναλώνουν μόνο ένα τμήμα. Μια μερίδα ορίζεται ως 200g για το γάλα, 20g τυριού ή περίπου ένα κομμάτι, 25g για κρέμα γάλακτος και 7g βούτυρο, δηλαδή περίπου ενάμιση κουταλάκι του γλυκού.

Τα γαλακτοκομικά, όχι το κρέας

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην το μεταβολισμό της γλυκόζης και στον έλεγχο της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η Δρ Ulrika Ericson του Lund University Διαβητολογικό Κέντρο στη Σουηδία, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη, τα λίπη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν ένα ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Η σουηδική έρευνα «εν μέρει τουλάχιστον, εξηγεί τις παρατηρούμενες προστατευτικές συσχετίσεις μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και του διαβήτη τύπου 2», σχολίασε η ειδικός. Ωστόσο, είπε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν έχουν τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες. Και πρόσθεσε ότι «η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε λίπος».

Η έρευνα

Η έκθεση της σουηδικής ομάδας παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Βιέννη. Οι ερευνητές μελέτησαν 26.930 ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 45 και 74, καταγράφοντας ό, τι έτρωγαν. Κατά τη διάρκεια των 14 ετών παρακολούθησης, εντοπίστηκαν 2.860 περιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγάλη πρόσληψη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με ένα 23% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι άνθρωποι που αύξησαν την ποσότητα της κρέμας που έτρωγαν κατά 30ml - περίπου δύο κουταλιές της σούπας - την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 15% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο γάλα με μια κανονική περιεκτικότητα λίπους της τάξης του 3% - ή γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος που έχει υποστεί ζύμωση, όπως αυτή που βρίσκεται στο γιαούρτι - είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ο δρ Richard Elliot, διευθυντής έρευνας στο κέντρο Diabetes στη Βρετανία, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη προστίθεται στις έρευνες που δείχνουν ότι οι διάφορες πηγές λίπους στη διατροφή επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους».

Πολύ προσοχή όμως στα περιττά κιλά

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας λίπους στη διατροφή θα σας προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα αυτά έχουν πολλές θερμίδες, οι οποίες οδηγούν σε περιττά κιλά και αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2», συμπληρώνει ο ειδικός.

«Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα πριν αλλάξουμε τις συμβουλές μας για το πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, δηλαδή με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας και μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ