Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα άγρια μούρα νικούν τον καρκίνο

Βοηθούν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Βοηθούν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Τα άγρια μούρα της Βόρειας Αμερικής βοηθούν την ενίσχυση του οργανισμού κατά τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Clinical Pathology. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα μούρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα για να σκοτώσουν περισσότερα καρκινικά κύτταρα.

Αλλά η έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, εφόσον τα πειράματα πραγματοποιούνται μόνο σε καρκινικά κύτταρα εργαστήηρίου. Η Cancer Research UK, δηλώνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των μούρων, ιδιαίτερα σε ανθρώπινες δοκιμές.

Σκοτώνει καρκινικά κύτταρα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Southampton και College Hospital στο Λονδίνο, δοκίμασαν ένα εκχύλισμα μούρων σε δείγματα καρκίνου του παγκρέατος. Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα δύσκολος στη θεραπεία και έχει μέση περίοδος επιβίωσης μόλις έξι μήνες μετά τη διάγνωση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν το εκχύλισμα μούρων χρησιμοποιήθηκε μαζί με ένα συμβατικό φάρμακο χημειοθεραπείας που ονομάζεται γεμσιταβίνη, περισσότερο καρκινικά κύτταρα πέθαναν σε σύγκριση με όταν έδρασε μόνο το φάρμακο. Επίσης οι επιστήμονες λένε ότι τα μούρα δεν είχαν καμία επίδραση στα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος.

Πιστεύουν ότι οι ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες στις ράγες μπορεί να μειώνουν τον αριθμό των βλαβερών κυττάρων. Ο Henry Scowcroft, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε από αυτή τη μικρή εργαστηριακή μελέτη, εάν τα χημικά που προέρχονται από τα άγρια μούρα έχουν καμία επίδραση στον καρκίνο του παγκρέατος σε ασθενείς. «Ενώ οι διαπιστώσεις σίγουρα δεν υποδηλώνουν ότι πρέπει να καταναλωθούν μούρα παράλληλα με τη συμβατική χημειοθεραπεία».

«Αλλά καινοτόμες προσεγγίσεις χρειάζονται επειγόντως για τη βελτίωση της θεραπείας για τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος -. Μια ασθένεια για την οποία υπήρξε πολύτιμη μικρή πρόοδος κατά τις τελευταίες δεκαετίες», ολοκλήρωσε. Τα άγρια μούρα αναπτύσσονται στην ανατολική πλευρά της Βόρειας Αμερικής σε υγρότοπους και βαλτώδεις περιοχές.

Ο Bashir Lwaleed, ένας ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο οποίος πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς η χημειοθεραπεία και μούρων αλληλεπιδρούν. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προτείνουμε να πάνε οι άνθρωποι και να αγοράσουν συμπληρώματα -. Είμαστε ακόμα σε πειραματικό επίπεδο». Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το μαλαισιανό υπουργείο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της φιλανθρωπίας υγείας Have a Chance Inc στις ΗΠΑ.

Φάρμακο από βατόμουρα συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου

Ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου γεννά νέο φάρμακο κατά της νόσου, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα ζώα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας The Australia.

Πρόκειται για άγρια βατόμουρα που βρίσκονται μόνο στα τροπικά δάση του Atherton Tablelands, δυτικά του Cairns και τα οποία τυχαία εντόπισε ένα ζευγάρι επιστημόνων, ενώ έκαναν τον πρωινό τους περίπατο σε δάσος της Κουηνσλάνδης. H δρ. Γκόρντον και ο σύζυγός της Πόλ Ρεντέλ έχουν αφιερώσει πάνω από μία δεκαετία στη μελέτη και την εξέλιξη του φαρμάκου, καθώς επίσης και στην επίδραση που έχει σε ζώα που πάσχουν από καρκίνο.

Σε εκατοντάδες άλογα, σκυλιά, γάτες που υπέφεραν από θανατηφόρα καρκινώματα, μετά τη θεραπευτική αγωγή με το νέο φάρμακο, οι όγκοι τους διαλύθηκαν. Το νέο φάρμακο ονομάζεται EBC-46, κατασκευάστηκε από τους σπόρους του καρπού του δένδρου blushwood και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η δοκιμή του σε καρκινοπαθείς. Οι δοκιμές θα γίνουν αρχικά σε ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένη μορφή μελανώματος, καθώς επίσης και από καρκίνο του εγκεφάλου και του αυχένα που είναι και οι πιο δύσκολες μορφές να καταπολεμηθούν, μέχρι τώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ