Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η καθυστερημένη διάγνωση είναι ο νο.1 εχθρός της θεραπείας του καρκίνου

Ακόμη και οι μισοί ασθενείς με τη νόσο έχουν μειωμένες πιθανότητες θεραπείας λόγω αργοπορημένης διάγνωσης

Ακόμη και οι μισοί ασθενείς με τη νόσο έχουν μειωμένες πιθανότητες θεραπείας λόγω αργοπορημένης διάγνωσης

Σχεδόν ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο μαθαίνει για τη νόσο του όταν ήδη είναι προχωρημένη, με συνέπεια να μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας και ίασης, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο οργανισμός Cancer Research UK γράφει ότι στο 46% των περιπτώσεων η διάγνωση του καρκίνου γίνεται σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο, δηλαδή στα στάδια 3 ή 4 του καρκίνου. Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα υψηλά ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης όπως δήλωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην έγκαιρη διάγνωση

Πότε ανιχνεύεται η νόσος

Η ανάλυση, που αφορά τα κρούσματα καρκίνου που καταγράφηκαν στην Αγγλία το 2012, έδειξε ακόμα πως τα ποσοστά έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα υψηλά μόνο σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Στην πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, λ.χ., στο κακόηθες μελάνωμα, το 93% των κρουσμάτων ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο, ενώ στον καρκίνο του μαστού το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης φτάνει το 83% των περιπτώσεων.

Στον καρκίνο του προστάτη, όμως, μόνο τα έξι στα δέκα κρούσματα (το 61%) ανιχνεύονται εγκαίρως, στον καρκίνο του πνεύμονα μόνο το 23%, στο μη-Χότζκιν λέμφωμα μόνο το 32%, στον καρκίνο των ωοθηκών μόνο το 44% και στον καρκίνο του παχέος εντέρου μόνο το 45%.

«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, δηλαδή πριν καν εξαπλωθεί τοπικά, έχει ζωτική σημασία για την ίαση και την επιβίωση», γράφουν οι επιστήμονες του οργανισμού. «Όταν οι καρκίνοι εξαπλώνονται, ιδίως όταν δίνουν απομακρυσμένες μεταστάσεις, η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη και οι πιθανότητες επιβιώσεως μειώνονται».

Στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, λ.χ., σχεδόν οι μισοί ασθενείς επιζούν επί τουλάχιστον μία πενταετία όταν διαγνωστεί σε στάδιο 1, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό όταν διαγνωστεί σε στάδιο 3 είναι μόλις 5%. Αντίστοιχα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου, σχεδόν οι εννέα στους δέκα ασθενείς επιζούν επί τουλάχιστον μία πενταετία όταν ανιχνεύεται σε αρχικό στάδιο, αλλά όταν ο καρκίνος γίνεται αντιληπτός στο τρίτο ή τέταρτο στάδιο λιγότεροι από ένας στους δέκα φτάνουν την πενταετία.

Η καθυστερημένη διάγνωση οφείλεται κυρίως στην παραμέληση του τσεκ απ και στην παραμέληση επίμονων συμπτωμάτων, δηλαδή συμπτωμάτων που δεν υποχωρούν έπειτα από δύο ή τρεις εβδομάδες.

Το τσεκ απ είναι απαραίτητο διότι πολλοί καρκίνοι δεν προκαλούν συμπτώματα εάν δεν εξελιχθούν (π.χ. καρκίνος του παγκρέατος), άλλοι έχουν συμπτώματα που θυμίζουν και πολλά άλλα νοσήματα (π.χ. καρκίνος των ωοθηκών), ενώ πολλοί άλλοι είναι ούτως ή άλλως δύσκολοι στην αντιμετώπισή τους (π.χ. καρκίνος του πνεύμονα) οπότε όσο νωρίτερα ανιχνευθούν, τόσο το καλύτερο.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

«Η έρευνα καθιστά απαραίτητο να επενδύσουν οι κυβερνήσεις περισσότερα χρήματα στην διάγνωση του καρκίνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του κέντρου έρευνας καρκίνου στην Βρετανία. «Όχι μόνο θα σωθούν πολλές ζωές αλλά και πολλά χρήματα από τα εθνικά συστήματα υγείας. Επειδή οι προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων τις επόμενες δεκαετίες αλλά και η περίοδος της οικονομικής λιτότητας που διανύουμε θα χειροτερέψουν τις συνθήκες, είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι μπορούμε όσο νωρίτερα γίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Έρευνα ρίχνει φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μετέπειτα στάδιο...
Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη
Το 8ο TechSaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής δίνει τη δυνατότητα απευθείας γνωριμίας υποψηφίων με εταιρείες
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη