Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μήλο δεν διώχνει μόνο το γιατρό, αλλά και την παχυσαρκία

Ικανοποιεί την όρεξη μας και προστατεύει την υγεία μας

Ικανοποιεί την όρεξη μας και προστατεύει την υγεία μας

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ένα ταπεινό μήλο μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα των υγιών βακτηρίων στο στομάχι. Το νόστιμο φρούτο, γνωστό για το ξεχωριστό, φωτεινό πράσινο χρώμα και την ξινή γεύση, περιέχει μόλις 52 θερμίδες.

Τώρα, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ενιαίο μήλο κάθε μέρα μπορεί να προωθήσει τα επίπεδα των φιλικών βακτηριδίων στο στομάχι μας, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, ικανοποιώντας παράλληλα την όρεξη μας. Ο επικεφαλής ερευνητής, επιστήμονας τροφίμων Giuliana Noratto, από το Washington State University, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι, σε γενικές γραμμές, τα μήλα είναι μια καλή πηγή μη-εύπεπτων ενώσεων, αλλά υπάρχουν διαφορές στις ποικιλίες».

«Τα αποτελέσματα από αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ποικιλιών μήλων που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας», σχολίασε ο ερευνητής.

Η ισορροπία στο έντερο

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Χημείας Τροφίμων, αποκάλυψε οι μη-εύπεπτες ενώσεις στα φρούτα, οι οποίες περιλαμβάνουν ίνες και πολυφαινόλες, δεν διασπώνται από τα οξέα του στομάχου. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Παρόλο που τις μασάμε και μετά εκτίθενται στα οξέα του στομάχου και στα πεπτικά ένζυμα, οι ενώσεις αυτές παραμένουν ανέπαφες όταν φτάσουν στο παχύ έντερο.

Εκεί, εφόσον έχουν υποστεί ζύμωση από τα βακτήρια του παχέος εντέρου, ωφελούν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Η μελέτη έδειξε ότι τα ξυνόμηλα ξεπερνούν όλες τις άλλες ποικιλίες μήλων στην ποσότητα των μη-εύπεπτων ενώσεων που περιέχουν.

Ο καθηγητής Noratto, δήλωσε: «Οι μη αφομοιώσιμες ενώσεις στα ξυνόμηλα αλλάξει πραγματικά τις αναλογίες των βακτηρίων στα κόπρανα από παχύσαρκα ποντίκια να είναι παρόμοια με εκείνη των κανονικών ποντικιών». Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονών χαμηλού βαθμού.

«Η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο μας καθορίζεται από την τροφή που καταναλώνουμε. Η κατάκτηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων στο παχύ έντερο σταθεροποιεί τις μεταβολικές διαδικασίες που επηρεάζουν τη φλεγμονή και την αίσθηση της ικανοποίησης από το φαγητό, είπε.

Τα 1000 καλά των μήλων!

Οι ερευνητές ανέλυσαν την υγεία των πειραματόζωων, μερικά από τα οποία ήταν παχύσαρκα, όταν κάνουν διατροφή με διάφορα είδη φρούτων. Ανακάλυψαν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο των παχύσαρκων ανθρώπων συχνά «διαταράσσεται» με έναν τρόπο που μπορεί να διαταράξει τον μεταβολισμό και να κάνει τους ανθρώπους να μην αισθάνονται πλήρεις.

Τα ξυνόμηλα βοήθησαν τον οργανισμό των παχύσαρκων ποντικιών να ανταποκριθεί περίπου με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίθηκαν και τα κανονικά ποντίκια, ενώ τα ξυνόμηλα έδωσαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις άλλες ποικιλίες. Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές θεραπείες για τα προβλήματα βάρους.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι δίνει ένα μήλο την ημέρα σε όλους τους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, θα αποτρέψει ή θα καθυστερήσει περίπου 8.500 θανάτους ετησίως μόνο στη Βρετανία. Ερευνητές από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκάλυψαν ότι ο καρπός μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικός με τις στατίνες για την προστασία κατά των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Τα μήλα είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και χημικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία είναι επωφελή για την υγεία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισχυρή ένωση στη φλούδα του μήλου μπορεί να βοηθήσει στη μάχη εναντίον της παχυσαρκίας με την ενίσχυση της λειτουργίας καύσης θερμίδων.

Η χημική ουσία υπεύθυνη για την «λάμψη» στα μήλα έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην οικοδόμηση των μυών και διατηρεί τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο. Αλλά και η ένωση, ουρσολικό οξύ, μπορεί επίσης να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και τα λεγόμενα «καλά» καφέ λίπη σε πειραματόζωα, ακόμη και όταν αυτά τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η μυϊκή μάζα και το καφέ λίπος είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καύση θερμίδων. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα μήλα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, του εντέρου και του μαστού, ακόμα και τις καρδιακές προσβολές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ