Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eurostat: Οι εξαγωγές φαρμάκων της ΕΕ στήριξαν 926.000 θέσεις εργασίας το '23

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί έως σήμερα, καθώς αντιστοιχεί στο 4,3‰ (τοις χιλίοις) της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς χώρες εκτός ΕΕ στήριξαν 926.000 θέσεις εργασίας το 2023, όπως αποτυπώνουν τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί έως σήμερα, καθώς αντιστοιχεί στο 4,3‰ (τοις χιλίοις) της συνολικής απασχόλησης στην ΕΕ.

Η επίδραση δεν περιορίζεται μόνο στον ίδιο τον φαρμακευτικό κλάδο. Από το σύνολο των θέσεων εργασίας, οι 325.000 αφορούσαν άμεσες στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ άλλες 601.000 συνδέονταν με άλλους τομείς της οικονομίας, δείχνοντας τη σημαντική – έμμεση – συμβολή των εξαγωγών φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σχεδόν διπλασιάστηκε η απασχόληση από το 2010

Η Eurostat επισημαίνει ότι η δραστηριότητα που συνδέεται με τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2010 οι αντίστοιχες θέσεις ήταν 504.000, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε 13 χρόνια σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Την ίδια περίοδο αυξήθηκε και το μερίδιό τους στη συνολική απασχόληση της ΕΕ, από 2,6‰ το 2010 σε 4,3‰ το 2023.

Photo: Eurostat | Pharmaceutical exports supported 926.000 EU jobs

Βασικός προορισμός οι ΗΠΑ

Ο σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός για τα φαρμακευτικά προϊόντα της ΕΕ ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το εμπόριο μεταξύ τους στήριξε τις θέσεις 275.000 εργαζομένων. Την τριάδα συμπλήρωσαν η Ελβετία (104.000) και η Κίνα (103.000), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (51.000) και η Ιαπωνία (42.000).

Τέλος, σε σύγκριση με το 2010, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην απασχόληση προήλθαν από τρεις βασικούς εμπορικούς εταίρους: τις ΗΠΑ, με άνοδο κατά 147.000 εργαζομένους, την Κίνα με 91.000 και την Ελβετία με 38.000.

Συμπέρασμα

Η φαρμακοβιομηχανία δεν αποτελεί μόνο έναν ισχυρό εξαγωγικό κλάδο για την ΕΕ, αλλά και έναν σημαντικό μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Και το 2023, η συμβολή αυτή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Photo: Eurostat | Pharmaceutical exports supported 926.000 EU jobs

Πηγή: ygeiamou.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια Άδωνι Γεωργιάδη στο Ιπποκράτειο – «Είναι η καρδιά του ΕΣΥ» (VIDEO)
Μετά τα εγκαίνια στο ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε το νοσοκομείο «καρδιά του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα» και...
Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια Άδωνι Γεωργιάδη στο Ιπποκράτειο – «Είναι η καρδιά του ΕΣΥ» (VIDEO)