Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση: Ο ύπνος, οι μπλόφες και τα μειονεκτήματα

Ανακαλύψτε πώς ξεχωρίζουν από το πλήθος με απλές στρατηγικές

Ανακαλύψτε πώς ξεχωρίζουν από το πλήθος με απλές στρατηγικές

Οι άνθρωποι που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους πάντα ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Αυτή η αυτοπεποίθηση που τους διακρίνει, τους βοηθάει και σε άλλους τομείς της ζωής, όπως η καριέρα αλλά και η κοινωνικοποίηση. Ποια είναι τα μυστικά τους και πως μπορούμε να τους μιμηθούμε;

Καταλάβετε τον εαυτό σας

Ποιο είναι το καλύτερο φυσικό χαρακτηριστικό σας; Ή το καλύτερο γνώρισμα του χαρακτήρα σας; Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πολύ ευκολότερο να σκεφτόμαστε τις ατέλειες τους αντί τα πλεονεκτήματα τους. Εάν παρατηρείτε μόνο τα μειονεκτήματα σας, τότε είναι δύσκολο να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση. Δοκιμάστε να κάνετε μια λίστα, συμπεριλαμβανομένων των θετικών φυσικών χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων του χαρακτήρα σας. Υπάρχουν κάποια που σημειώσατε που σας εξέπληξαν;

Επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας

Αν είστε πολύ απασχολημένος με την εργασία σας μπορεί να σας κουράσει σωματικά και ψυχικά, για αυτό προσπαθήστε να περικόψετε τις δραστηριότητες εκτός εργασίας που σας κουράζουν. Βεβαιωθείτε ότι στον ελεύθερο χρόνο σας κάνετε χαλαρωτικά πράγματα που επαναφορτίζουν τις μπαταρίες σας. Προγραμματίστε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να μη ξεμένετε ποτέ εντελώς από ενέργεια, μέχρι να έχετε λίγο χρόνο για σας.

Να κοιμάστε αρκετά

Η εμπιστοσύνη απαιτεί την ικανότητα να σκεφτόμαστε σωστά και για αυτό ο ύπνος είναι το κλειδί. Η έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση στο φως το βράδυ καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τους κύκλους ύπνου και εγρήγορσης. Κοιτάζοντας τα smartphones, τις ταμπλέτες ή τους υπολογιστές διεγείρει τον εγκέφαλό μας και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να σβήσει όταν προσπαθούμε να πάμε για ύπνο. Κρατήστε την τεχνολογία έξω από την κρεβατοκάμαρα σας και προσπαθήστε να κοιμάστε περίπου οκτώ ώρες αδιάσπαστα κάθε βράδυ.

Αναπνεύστε αργά

Η φυσική αντίδραση όταν είμαστε αγχωμένοι είναι να επιταχύνουμε την αναπνοή μας και να παίρνουμε μικρότερες ανάσες και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η επιβράδυνση της αναπνοής σας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να διατηρήσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Όταν έχετε έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάποια κατάσταση κρατήστε την αναπνοή σας αργή και σταθερή.

Παίρνοντας οκτώ ανάσες και κάνοντας ισάριθμες εκπνοές μπορεί να είναι χρήσιμο στην σταθεροποίηση της αναπνοής σας. Για να γίνει ακόμα πιο χαλαρωτικό, κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Να θυμάστε ότι δεν είστε τέλειος

Μερικές φορές θα κάνετε λάθη. Θα χάσετε το νόημα μιας κατάσταση ή θα την παρερμηνεύσετε τελείως. Αυτές οι στιγμές δεν είναι η πτώση σας. Το τι κάνεις με αυτά τα λάθη είναι αυτό που μετράει. Ένας τρόπος για την οικοδόμηση της ανεκτικότητας σας σε αυτές τις στιγμές είναι να μην φοβάστε αυτές τις στιγμές και να βιώνετε περισσότερες από αυτές. Βρείτε κάτι που θα σας προκαλέσει και θα σας αμφισβητήσει. Για παράδειγμα ενταχθείτε στην τοπική θεατρική ομάδα για να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

Ανοιχτείτε στην ένταση

Επιλέξτε μια συγκεκριμένη κατάσταση που σας κάνει νευρικό. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το περπάτημα σε μια συνάντηση με κάποιον που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Για τον επόμενο μήνα εξασφαλίστε ότι πριν από κάθε τέτοια κατάσταση θα έχετε πάρει μια πολύ «δυνατή» στάση σώματος για τουλάχιστον δύο λεπτά.

Κρατήστε το κεφάλι σας επάνω, βάλτε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας και τεντώστε τα πόδια σας. Όταν είμαστε νευρικοί έχουμε την τάση να θέλουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν μικρότεροι, διπλώνοντας τα χέρια μας και κατεβάζοντας τα κεφάλια μας.

Εξασκηθείτε ανοίγοντας τον εαυτό σας να απελευθερώσει την ένταση και μετά από ένα μήνα ξανασκεφτείτε πώς αισθάνεστε σε αυτές τις καταστάσεις. Θα συνειδητοποιήσετε ότι αισθάνεστε διαφορετικά, δηλαδή έχετε λιγότερο άγχος και μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Να είστε αισιόδοξος

Φανταστείτε την επίδραση στην αυτοπεποίθηση σας, αν πιστεύετε ότι ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί πάντα υπέρ σας. Πείτε στον εαυτό σας κάθε πρωί, «μπορώ να το κάνω» και «όλα θα είναι ΟΚ». Όντας θετικός θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και πιο σίγουροι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι 31% πιο παραγωγικοί από εκείνους που είναι αρνητικοί, ουδέτεροι ή αγχωμένοι. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να ψάχνει το θετικό στοιχείο και θα σας βοηθήσει να παίρνετε καλύτερες αποφάσεις πιο γρήγορα και να είστε πιο παραγωγικοί.

Στοχεύετε πάντα στο καλύτερο!

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να προγραμματίζουν πάντα για το χειρότερο. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο που ταξιδεύουν, πώς προγραμματίζουν τα οικονομικά τους, τις σχέσεις τους και άλλα θέματα. Ενεργοποιήστε «το διακόπτη» στο κεφάλι σας για να σκέφτεστε πιο αισιόδοξα για την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη συμπεριφορά σας όταν πάτε διακοπές.

Είστε έτοιμοι για κάθε πιθανό ενδεχόμενο, πακετάροντας παραπάνω αποσκευές και πράγματα; Αντί αυτού, ελέγξτε μόνο την πρόγνωση του καιρού και κάντε τα ανάλογα σχέδια. Αν κάτι αναπάντεχο έρχεται μπορείτε πάντα να αγοράσετε ή να δανειστείτε κάτι.

Μην τα παρατάτε

Φανταστείτε να είχατε ένα μυ για την εμπιστοσύνη. Για να ενισχύσετε ένα μυ θα πρέπει να ασκήστε ξανά και ξανά και για γίνετε ο μυς πιο μεγάλος και πιο ισχυρός. Είναι το ίδιο με την εμπιστοσύνη. Για να γίνετε πιο σίγουρος για τον εαυτό σας πρέπει να κάνετε σταθερά και επαναλαμβανόμενα βήματα. Ο λόγος που οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται έλλειψη εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα μιας νέας, άγνωστης εμπειρίας, έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Συνεχίστε την προσπάθεια.

Επαναλαμβάνοντας μικρές ενέργειες αυτοπεποίθησης ξανά και ξανά, τα μυαλά μας αρχίζουν να δημιουργούν νέες συνδέσεις και με αυτό τον τρόπο τη ζώνη άνεσής μας, αρχίζει να επεκτείνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ