Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Έμπολα έφτασε στην γειτονιά μας!

Αργά τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας, ενισχύουν έστω και τώρα το μέτωπο στον «πόλεμο κατά του ιού»

Αργά τα αντανακλαστικά της διεθνούς κοινότητας, ενισχύουν έστω και τώρα το μέτωπο στον «πόλεμο κατά του ιού»

Του Γιώργου Καλλίνη

Δυστυχώς οι φόβοι των ειδικών επιβεβαιώθηκαν. Ο ιός Έμπολα έφτασε στη γειτονιά μας. Ένας πολύ σπάνιος φονικός ιός έγινε μέσα σε λίγους μήνες παγκόσμια απειλή, όχι λόγω του μεγάλου κινδύνου να εξελιχθεί σε παγκόσμια επιδημία, αλλά γιατί αν δεν περιοριστεί τώρα τα θύματα στις πληγείσες περιοχές θα αυξηθούν πάρα πολύ γρήγορα.

Ο ιός Έμπολα είναι ένας κίνδυνος χωρίς σύνορα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι υγειονομικές αρχές θέλουν να κερδίσουν χρόνο, μέχρι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο ή έστω κάποια καλύτερη θεραπεία για να χαρίζει ελπίδα στους ασθενείς. Αμερικάνοι και Βρετανοί πεζοναύτες έχουν ήδη επιβιβασθεί για να πολεμήσουν τον ιό στην Αφρική, ενώ και βρετανοί γιατροί και νοσοκόμοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν ως στρατιώτες στο πεδίο της μάχης για την υγεία.

Είναι ένας νέος πόλεμος, ο πόλεμος για την παγκόσμια υγεία και το πεδίο της μάχης είναι η Αφρική. Μάλιστα, αυτός ο πόλεμος παίζεται με νέους όρους λόγω της παγκοσμιοποίησης και της τεράστιας καθημερινής μετακίνησης πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Κανένα έθνος δεν μπορεί να αισθανθεί ασφάλεια όσο δεν υπάρχει θεραπεία, ενώ οι αρχές φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ και στην ανακάλυψη θεραπείας, αλλά και στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αφρική.

Και ενώ στις Η.Π.Α. έχουν εξοπλιστεί με ειδικά ρομπότ απολύμανσης του ιού σε 250 νοσοκομεία, άλλες χώρες είναι πολύ ανέτοιμες. Ήδη στη Βρετανία συζητούν για να λάβουν ειδικά μέτρα στα αεροδρόμια και να εξετάζουν τη θερμοκρασία των επιβατών, όπως γίνεται και στα αμερικάνικα αεροδρόμια. Παρόλα αυτά οι βρετανοί ειδικοί θεωρούν ότι τέτοιοι έλεγχοι θα οδηγήσουν σε χάος λόγω κακής διάγνωσης, ενώ δεν θα είναι αποτελεσματικοί.

Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες που απειλούνται περισσότερο είναι οι χώρες με μεγάλη καθημερινή κίνηση στα αεροδρόμια, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Επιστημονική ομάδα υπολόγισε ότι οι πιθανότητες να φτάσει ο ιός στη Γαλλία είναι 75% ενώ στη Βρετανία 50%. Για την Ελλάδα το ποσοστό πέφτει ακόμη περισσότερο, παρόλα αυτά τα δεδομένα συνέχεια αλλάζουν και τα ύποπτα κρούσματα σε Τουρκία και κατεχόμενα αυξάνουν την ανησυχία.

Όμως, η διεθνής κοινότητα φαίνεται, έστω και τώρα να δραστηριοποιείται. Ταυτόχρονα, ο φονικός ιός δεν μεταδίδεται εύκολα, παρά μόνο αν κάποιος έρθει σε επαφή με το αίμα ή άλλα υγρά κάποιου ασθενή. Όπως και στο παρελθόν αυτός ο ιός, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί. Μάλιστα, ήδη δοκιμάζεται πειραματικό φάρμακο το Zmapp, το οποίο έχει γιατρέψει ένα περιστατικό. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, ενημέρωση και ετοιμότητα.

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον Έμπολα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού στη χώρα, ωστόσο κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς το γενικό πληθυσμό και να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου.

Μετά τη σύσκεψη καταγράφηκαν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις προς πολίτες και εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τις οποίες:

Α) Συστήνεται κατ’ αρχήν σε όλους όσοι έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε, αλλά και η Νιγηρία, να αποφύγουν προς το παρόν αυτή τη μετακίνηση, εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

-Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς, αίμα, σπέρμα, σάλιο κ.λπ.) και μολυσμένα αντικείμενα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κ.λπ.

-Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.

Β) Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση, παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κ.λπ.), θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα (αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ΕΚΕΠΥ).

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).

Γ) Επισημαίνεται τέλος πως σε ό,τι αφορά τον μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό, Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.

Είναι η Ελλάδα σε ετοιμότητα;

Βέβαιος ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσμα του ιού Εμπολα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του ιού Έμπολα. Συμμορφωθήκαμε με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η χώρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων έχει βγάλει ταξιδιωτικές οδηγίες που βρίσκονται σε όλα τα σημεία εξόδου και εισόδου από τη χώρα και οδηγίες γι' αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου.

Ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε, επίσης, ότι ήδη έχει οριστεί νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα. Πρόκειται για ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο και μπορεί να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Εμπολα, καθώς βρίσκεται σε ξεχωριστό κτίριο. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου είχε ήδη γίνει από τα μέσα του καλοκαιριού. «Εχουμε ορίσει νοσοκομείο αναφοράς, αν υπάρξει ύποπτο κρούσμα. Εχει προσδιοριστεί το κτίριο που έχει το κατάλληλο προσωπικό, τον κατάλληλο ρουχισμό και υπάρχει και το κατάλληλο εργαστήριο που θα κάνει την ανάλυση που χρειάζεται για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για τον Έμπολα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος σε Ισπανία και Ελλάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων

Την ίδια ώρα, καθηγητής, ο ειδικός λοιμωξιολόγος στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών Νέιθαν Κλάμεκ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι σε χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα και συνεπώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μέσων, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθούν σφάλματα... «Αν και είναι βέβαιο ότι ασθενείς (του Εμπολα) θα φθάσουν στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει επέκταση, διότι οι διαγνωστικές μας ικανότητες, οι δυνατότητες απομόνωσης και ιατρικής φροντίδας των ασθενών είναι αρκετά μεγάλες για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης», προσθέτει.

Σύσκεψη την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας για τον Εμπολα

Πάντως, για αύριο Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα ο κ. Βορίδης ώστε να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την παρουσία του ιού Έμπολα στην Ευρώπη.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το υπουργείο Υγείας το προσεχές δεκαήμερο θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονες εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών και των γιατρών, ώστε να αποτραπεί συμβάν αντίστοιχο με εκείνο της Ισπανίας, όπου ασθενής-φορέας του ιού Έμπολα περιφερόταν επί μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο χωρίς διάγνωση.

Ύποπτο κρούσμα στα κατεχόμενα της Κύπρου

Πανικός προκλήθηκε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με ψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Σύμφωνα με τo KYΠΕ που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαβαντίς”, ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο “κρατικό” νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την εφημερίδα “Κίπρις” ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αϊκούτ Ουρετιτσί είπε ότι ο 26χρονος παρουσιάστηκε στο τμήμα Πρώτων με ψηλό πυρετό ενώ λόγω του ότι πριν από 20 ημέρες ήρθε στα κατεχόμενα από το Τόγκο αντιμετωπίστηκε ως πιθανόν κρούσμα ιού Έμπολα.

Σε δηλώσεις προέβη και ο διευθυντής του “κρατικού” νοσοκομείου κατεχόμενης Λευκωσίας Ραμαντάν Καμίλογλου ο οποίος είπε ότι ο 26χρονος έχει μεταφερθεί από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία και έχει τοποθετηθεί σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Ανέφερε ακόμα ότι το νοσοκομείο δεν έχει μπει σε καραντίνα, ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων αναμένονται εντός των ημερών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι
Mια συλλογή από κιμονό, τα οποία φορέθηκαν από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ψυχαγωγίας παρουσιάζεται στην πόλη Νταντί στη Σκωτία
Το ιαπωνικό ένδυμα που συνδέει τον Φρέντι Μέρκιουρι και τους Τζεντάι