Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρεις κούπες καφέ καθημερινά προστατεύουν το ήπαρ

Αλλά πιείτε ντεκαφεϊνέ για προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο

Αλλά πιείτε ντεκαφεϊνέ για προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο

Σας αρέσει το κρασί αλλά ανησυχείτε για το συκώτι σας; Κανένα πρόβλημα, πιείτε ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ! Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι καλή για το συκώτι. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανωμαλιών στα ηπατικά ένζυμα, το οποίο είναι ένα σημάδι των κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος.

Αλλά, επειδή μεγάλες ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να βλάψει την υγεία, λένε οι επιστήμονες ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Πιστεύουν ότι ο καφές περιέχει μια χημική ένωση εκτός από την καφεΐνη που θα μπορούσε να προστατεύσει το συκώτι, μια ένωση που υπάρχει και στον καφέ ντεκαφεινέ.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του ήπατος και κίρρωση. Αλλά η έρευνα είχε συνδέσει την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης με την απώλεια μνήμης και με αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Συστατικά του καφέ βοηθούν το ήπαρ

Η νέα μελέτη εξέτασε 27,793 συμμετέχοντες, ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι κατέγραψαν πόσο καφέ ήπιαν σε μια μέρα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το US National Health and Nutrition Survey. Η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα των ενζύμων στο αίμα για να εκτιμηθεί η ηπατική λειτουργία του κάθε συμμετέχοντα. Τα ένζυμα περιλαμβάνουν αμινοτρανσφεράσης (ALT), αμινοτρανσφεράση (AST), αλκαλική φωσφατάση (ALP) και γ-γλουταμυλ τρανσαμινασών (GGT).

Όταν υπάρχουν στο αίμα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων είναι ένα σημάδι της καλής υγείας του ήπατος. Συνήθως είναι παρόντα όταν τα ηπατικά κύτταρα έχουν βλάβη ή εάν η ροή της χολής που παράγεται από το συκώτι, αποφράσσεται. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα των ALT, AST, ALP και της GGT σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωσαν καθόλου καφέ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης χαμηλά επίπεδα αυτών των ηπατικών ενζύμων στους συμμετέχοντες που έπιναν μόνο καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ο Δρ Qian Xiao από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στην Bethesda, Maryland, δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει μια πιθανή προστατευτική δράση για το συκώτι». Δεν ήταν σαφές εάν αυτό ισχύει και για τον καφέ χωρίς καφεΐνη, πρόσθεσε. Κατέληξε: «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν συνολικά ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη μειώνει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα συστατικά στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, μπορούν να προάγουν την υγεία του ήπατος. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ηπατολογίας, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο
«Διεκδικούμε σεβασμό στην ιστορική μνήμη με όσα θεσμικά και ηθικά προβλέπονται για τα κατάλοιπα των εκτελεσθέντων στο Επταπύργιο»,
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο