Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

"Πράσινα όπλα" κατά των ασθενειών

Φυσική ουσία βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού

Φυσική ουσία βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού

Η σουλφοραφάνη, φυσική ουσία που περιέχεται σε πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού, σύμφωνα με πιλοτική κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιστημονική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς», με επικεφαλής τον καθηγητή Παιδιατρικής Νευρολογίας Άντριου Ζίμερμαν, διαπίστωσαν ότι η σουλφοραφάνη όταν χορηγείται καθημερινά σε άτομα με αυτισμό συντελεί σε βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και σε περισσότερη εξωστρέφεια.

Η σουλφοραφάνη απομονώθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του '90 από τον καθηγητή Φαρμακολογίας Πολ Ταλαλέι του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς» και θεωρείται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής και του εκφυλισμού του DNA. Να σημειωθεί ότι, έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες.

«Πρώτη νίκη κατά το αυτισμού»

Η νέα μελέτη έγινε σε 44 άτομα, ηλικίας 13 έως 27 ετών, που είχαν διαγνωστεί αυτισμό. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά, είτε μια δόση σουλφοραφάνης (9-27 mg), είτε εικονικό φάρμακο. Η χορήγηση σταμάτησε μετά από 18 εβδομάδες ενώ στο μεταξύ γινόταν περιοδική αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι, υπήρξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων στους 26 συμμετέχοντες που είχαν πάρει σουλφοραφάνη, σε σχέση με τους 14 που είχαν πάρει εικονικό φάρμακο. Σε 17 από τους 26 ασθενείς, υπήρξε ορατή βελτίωση στη συμπεριφορά, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και την ψυχική διάθεση. Συγκεκριμένα, η κοινωνικότητα βελτιώθηκε κατά 17%, τα προβλήματα συμπεριφοράς έως 34%.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο ευερέθιστοι, ληθαργικοί ή υπερκινητικοί, έκαναν λιγότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις, και έδειχναν να έχουν μεγαλύτερα κίνητρα για επικοινωνία. Οι περισσότερες, αν και όχι όλες, οι βελτιώσεις είχαν εξαφανιστεί μετά από 22 εβδομάδες, όταν πλέον είχε σταματήσει η χορήγηση σουλφοραφάνης.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το ανακοινώσουμε τη νίκη μας πάνω στον αυτισμό, όμως ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που μια δραστική ουσία φέρνει τέτοια σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της διαταραχής του αυτισμού. Να σημειωθεί όμως, ότι η βελτίωση δεν αφορά όλους, καθώς περίπου ένας στους τρεις ασθενείς δεν έδειξε καμία βελτίωση», σχολίασε ο Δρ Ζίμερμαν.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν την επίδραση της σουλφοραφάνης σε γυναίκες και παιδιά με αυτισμό, και να δουν κατά πόσο μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψή της διαταραχής. Ήδη, αρκετές κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με την πιθανή χρησιμότητά της σε άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος του προστάτη, το άσθμα και η σχιζοφρένεια.

Μπορούν τα λαχανικά να μας σώσουν τη ζωή;

Αλήθειες και ψέματα για τις ιδιότητες των λαχανικών

Είναι πολύ δύσκολο μέσα από τις πάμπολλες έρευνες, να ξεχωρίσουμε τελικά ποια λαχανικά είναι ωφέλιμα και γιατί. Πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα The Telegraph πρόσφατα έδειξε, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν θέλουμε να επιλέξουμε ένα «σούπερ φαγητό». Για αυτό και σας βοηθάμε να ξεδιαλύνετε μερικούς διατροφικούς μύθους από την πραγμαικότητα!

Το σπανάκι μας κάνει δυνατούς: Σωστό

Δεν συμβαίνει μόνο στον Ποπάυ, ισχύει για όλο τον κόσμο! Παρότι ακούγεται ψέμα, σύμφωνα με ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, υπάρχει ένα ανόργανο νιτρικό άλας που όντως φαίνεται να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων η οποία ενεργοποιεί τα κύτταρα, μειώνοντας την ανάγκη για οξυγόνο και βελτιώνοντας την απόδοση των μυών.

Το λάχανο αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο: Αλήθεια

Μια κινεζική μελέτη, κοιτάζοντας επιζώντες του καρκίνου του μαστού μεταξύ 2002 και 2006, έδειξε ότι η υψηλή κατανάλωση λαχανικών όπως το λάχανο και το μπρόκολο σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού. Μετά την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν μεταξύ 22% και 62%.

Η Δρ Sara Nechuta από το πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville, ΗΠΑ, τόνισε ότι οι κατανάλωση λαχανικών συγκριτικά στη Κίνας και στη Δύση ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό: «Συνήθως στην Κίνα καταναλώνουν γογγύλια, κινέζικο λάχανο / bok choi και χόρτα, ενώ το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι τα πιο συχνά λαχανικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Δεύτερον, η κατανάλωση των γυναικών στην Κίνα είναι πολύ υψηλότερη από εκείνο των γυναικών των ΗΠΑ», κατέληξε η ειδικός.

Το σπανάκι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου δύο: Σωστό

Το 2010, μελέτη στο πανεπιστήμιο του Leicester διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού, συνδέθηκε με 14% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου δύο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση 1.15 μερίδων πράσινων λαχανικών την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου δύο, σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα.

Το σέλινο έχει αρνητικές θερμίδες: Ψέμα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας το σέλινο παρά τρώγοντας το. Όμως, αν και η ιδέα των αρνητικών θερμίδων τροφίμων είναι θεωρητικά δυνατή, σύμφωνα με τον Tim Garvey πρόεδρου του τμήματος επιστημών της διατροφής στο πανεπιστήμιο της Alabama, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Τα φύκια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου: Αλήθεια

Αυτό είναι… περίπου αλήθεια! Νέα έρευνα από την Ιαπωνία δείχνει ότι μια πράσινη άλγη που ονομάζεται χλωρέλλα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών - και έρχεται ως καλό συμπλήρωμα. Η χλωρέλλα χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο.

Το πράσινο τσάι βοηθάει στην απώλεια βάρους βοηθήματα: Σωστό

Το πράσινο τσάι βέβαια δεν είναι ένα λαχανικό, αλλά τα αποτελέσματα από μια ελβετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η αύξηση της οξείδωσης του λίπους που προέρχεται από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί πράγματι να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπάνια ΕΛΑΣ για κράνος: «Ωραίο το make up, αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου!»
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους, μόνο από την αρχή του έτους, έφτασαν τις 23.102 - ποσοστό ανησυχητικά υψηλό
Καμπάνια ΕΛΑΣ για κράνος: «Ωραίο το make up, αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου!»