Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πως θα προστατευτεί η Ελλάδα από τον Έμπολα;

Το υπουργείο υγείας εξέδωσε τα μέτρα προστασίας

Το υπουργείο υγείας εξέδωσε τα μέτρα προστασίας

Με άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και περαιτέρω εκπαίδευση των ατόμων που στελεχώνουν τα Επείγοντα ενισχύει το υπουργείο Υγείας τα μέτρα θωράκισης της χώρας κατά του Έμπολα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άσκηση διαχείριση τυχόν κρούσματος Έμπολα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ.

Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του Έμπολα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα ενισχύσουν τα σημεία που παρατηρείται αυξημένη είσοδος μεταναστών, με στόχο να υπάρξει έλεγχος για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι εκείνες που θα ορίσουν τα σημεία στα οποία θα μεταβεί εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό για την 'πρώτη επαφή' με τυχόν ύποπτα κρούσματα» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα δοθούν οδηγίες διαχείρισης ακόμη και στους στρατιώτες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικά κάρτα

Παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων ότι επίσης έχει εκδοθεί ειδική κάρτα που θα διανέμεται τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες, όσο και στα λιμάνια. Μαζί με την κάρτα, ο επιβάτης θα συμπληρώνει και ερωτηματολόγιο στο οποίο θα πρέπει να δηλώνει την χώρα προέλευσής του, τον χρόνο αναχώρησης από τη χώρα προέλευσης, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του.

Σχολιάζοντας την εγκατάσταση θερμικών καμερών στις πύλες εισόδου, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «θεωρείται ένα μέτρο αμφιλεγόμενο, διότι δείχνει τον πυρετό που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε αιτία. Αντιθέτως φαίνεται να κρίνεται επαρκέστερο ένα ηπιότερο screening».

Πάντως, χαρακτήρισε «ευχάριστα νέα» την πιθανότητα ο ΠΟΥ να θεωρήσει ότι η Νιγηρία βγαίνει από το επίπεδο ελέγχου, αφού εδώ και 21 μέρες δεν έχει εμφανίσει κρούσμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Βορίδης συνολικά στην ΕΕ, κατά το τελευταίο διάστημα, 19 άτομα έχουν μπει από τις χώρες της Αφρικής που υπάρχει το πρόβλημα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται ήδη οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την κωδικοποίηση πιθανού κρούσματος και τη διαχείρισή του. Επίσης, έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία και δεύτερου στην Αθήνα, στα οποία θα γίνονται αναλύσεις δειγμάτων αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπόπτο κρούσμα. Τέλος, στο ΕΚΑΒ έγινε άσκηση για τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό.

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ακόμη τη Βουλή ότι η Ελλάδα στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Υγείας θα στηρίξει τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει αρκετά πάνω στο θέμα αυτό. Τέλος, ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί κινδύνου μετάδοσης του Έμπολα στην Ελλάδα, λόγω λιτότητας και οικονομικής κρίσης, απάντησε ότι «επί του παρόντος, στη χώρα μας, το ζήτημα της διαχείρισης και της λήψης των απαιτούμενων μέτρων δεν συναντά πρόβλημα οικονομικής στενότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ