Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χτύπημα στην άνοια: Οι ειδικοί αποκαλύπτουν δύο βασικούς τρόπους για την καταπολέμηση της νόσου

Κρατήστε τον εγκέφαλο ενεργό και κάντε υγιεινή διατροφή για να προστατευτείτε

Κρατήστε τον εγκέφαλο ενεργό και κάντε υγιεινή διατροφή για να προστατευτείτε

Δύο αποκαλυπτικές νέες μελέτες δείχνουν ότι το να χειρίζεσαι σωστά τις λέξεις και μια χούφτα καρύδια κάθε μέρα, μπορούν να αποτρέψουν τις συνέπειες της άνοιας. Οι συμβουλές αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από Αλτσχάιμερ σε μεγάλη ηλικία, με εύκολες αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το κλειδί για την ήττα της νόσου είναι να κρατήσουμε τον εγκέφαλο μας ενεργό από τη μέση ηλικία, όπως και να εξασφαλίσουμε μια διατροφή γεμάτη με υγεία-καταναλώνοντας λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Είσαι καλός με τις λέξεις;

Νέα μελέτη έδειξε ότι το να είσαι καλός με τις λέξεις θα μπορούσε να βοηθήσει να εξορκίσουμε τη γήρανση συμπεριλαμβανομένης της άνοιας. Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο, προστατεύει τον εγκέφαλο από ασθένειες. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ευφυΐα του εγκεφάλου τους δοκιμάζεται.

Όμως, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Santiago de Compostela στην Ισπανία μελέτησαν τους παράγοντες που βοηθούν την ευφυΐα να μην μειωθεί όταν μεγαλώνουμε και διαπίστωσαν ότι το πλούσιο λεξιλόγιο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Το «γνωστικό αποθεματικό» είναι η ονομασία για την ικανότητα του εγκεφάλου να αντισταθμίζει την απώλεια των λειτουργιών του.

Αυτό το αποθεματικό δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα. Υπολογίζεται μέσω δεικτών οι οποίοι πιστεύεται ότι αυξάνουν αυτό το «αποθεματικό». Η Cristina Lojo Seoane, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals περιοδικό της Ψυχολογίας, είπε: «Έχουμε επικεντρωθεί στο επίπεδο του λεξιλογίου, καθώς θεωρείται δείκτης της «δυνατής νοημοσύνης - η χρήση διανοητικών ικανοτήτων. Έχουμε ως στόχο να εμβαθύνουμε την κατανόησή μας για τη σχέση της με τη γνωστική εφεδρεία».

Η έρευνα εξέτασε 222 υγιή άτομα και 104 με ήπια γνωστική δυσλειτουργία που ήταν πάνω από την ηλικία των 50. Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο του λεξιλόγιό τους, καθώς και τα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης, την πολυπλοκότητα των θέσεων εργασίας τους και τις αναγνωστικές συνήθειες τους. Ανέλυσαν επίσης τα αποτελέσματα σε διάφορα καθιερωμένα τεστ λεξιλογίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια μεγαλύτερη γνωστική εξασθένηση σε συμμετέχοντες που πέτυχαν χαμηλότερη βαθμολογία στο τεστ λεξιλογίου. Η ειδικός σχολίασε: «Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένα υψηλότερο επίπεδο του λεξιλογίου, ως ένα μέτρο της γνωστικής εφεδρείας, μπορεί να προστατεύσει από γνωστική εξασθένηση».

Φάτε μια χούφτα καρύδια

Μια δεύτερη μελέτη, από ινστιτούτο της Νέας Υόρκης για τη βασική έρευνα στις αναπτυξιακές διαταραχές (IBR), αποκάλυψε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με μια χούφτα καρύδια κάθε μέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο με την προστασία κατά της άνοιας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της νόσου του Alzheimer, βρέθηκε ότι ισχυρά συστατικά στα δημοφιλή καρύδια μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου, στην καθυστέρηση των συμπτωμάτων, την επιβράδυνση της προόδου της ασθένειας, ή ακόμη και την πρόληψη της νόσου του Alzheimer.

Με επικεφαλής την Δρ Abha Chauhan, η μελέτη διαπίστωσε σημαντική βελτίωση στην εκμάθηση δεξιοτήτων, τη μνήμη, τη μείωση του άγχους και στην κινητική ανάπτυξη σε ποντίκια με διατροφή γεμάτη με καρύδια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες στα καρύδια που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τον εκφυλισμό, ο οποίος τυπικά φαίνεται στο Alzheimer.

Το οξειδωτικό στρες - η ζημία που προκαλείται από φυσικά μόρια του σώματος - και η φλεγμονή είναι και οι δύο κύριες αιτίες της νόσου. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον εγκέφαλο και άλλα κύτταρα του οργανισμού από τις ζημίες που προκαλούνται από χημικές ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Αυτό προκαλεί βλάβη στο DNA, τις πρωτεΐνες και τα μόρια λίπους στα κύτταρα του εγκεφάλου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα καρύδια στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από αυτή τη ζημιά. Η Δρ Chauhan, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα για να τεθούν οι βάσεις για μελλοντικές μελέτες σε ανθρώπους για τα καρύδια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ - μια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία.

Η δρ Laura Phipps της Έρευνας Αλτσχάιμερ UK, δήλωσε: «Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η διατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της «γνωστικής εφεδρείας», επιτρέποντας στον εγκέφαλο να αντισταθεί στην πρώιμη βλάβη από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, και ακόμη και αν ένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει την κατάσταση, μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο της άνοιας ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, και η διατήρηση του βάρους και της πίεσης του αίματος υπό έλεγχο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της άνοιας», ολοκλήρωσε η ειδικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ