Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Google ετοιμάζει δικό της χάπι κατά του καρκίνου και των εμφραγμάτων

Το νέο χάπι θα βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών μαζί με ένα «βραχιολάκι» για τον καρπό

Το νέο χάπι θα βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών μαζί με ένα «βραχιολάκι» για τον καρπό

Η εταιρεία μεγαθήριο Google, εκτός από την αναζήτηση της αθανασίας, τώρα πλέον θέλει να φτιάξει το δικό της χάπι κατά του καρκίνου και των εμφραγμάτων! Το νέο χάπι θα περιέχει μαγνητικά σωματίδια περίπου 10.000 φορές μικρότερα από μια απλή τρίχα από τα μαλλιά μας. Αυτά τα σωματίδια θα έχουν αντισώματα και πρωτεΐνες, τα οποία θα ανιχνεύουν τις ασθένειες και θα στέλνουν τις πληροφορίες σε ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι.

«Θεωρητικά η ιδέα είναι απλή. Απλά καταπίνουμε ένα χάπι με τα νανοσωματίδια και μετά αυτά ανιχνεύουν επικίνδυνα σημάδια στον οργανισμό μας», εξηγεί ο Andrew Conrad, επικεφαλής του τμήματος Επιστημών Υγείας στη Google X. «Κάνουν το γύρο του σώματος μας και επειδή είναι μαγνητικά, τα καλούμε να έρθουν κάπου συγκεκριμένα στο σώμα και μας αποκαλύπτουν τι είδαν».

Η νέα μέθοδος, είναι το τελευταίο άνοιγμα της Google στην αγορά της υγείας, ένας τομέας που παγκοσμίως κοστίζει πάνω από το 10% των οικονομιών ανεπτυγμένων κρατών. Για παράδειγμα μόνο η Βρετανία ξοδεύει πάνω από 100δις το χρόνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πως λειτουργούν

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά πειραματικά στάδια, η βασική ιδέα όμως είναι ότι τα νανοσωματίδια θα φέρουν πάνω τους αντισώματα, σχεδιασμένα να συνδέονται με καρκινικά κύτταρα ή άλλους συγκεκριμένους στόχους. Η παρουσία επικίνδυνων κυττάρων ή άλλων παραγόντων στο αίμα θα γίνεται αντιληπτή όταν το ηλεκτρονικό βραχιόλι ενεργοποιεί έναν μαγνήτη για να συγκεντρώσει όλα τα μεταλλικά νανοσωματίδια στα αγγεία του καρπού. Τα νανοσωματίδια που έχουν συνδεθεί με τους στόχους τους θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τα ελεύθερα νανοσωματίδια, και η ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτές τις διαφορές μέσα από το δέρμα.

Υπάρχουν εξάλλου πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που πειραματίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου στο αίμα. Τα νανοσωματίδια που ανιχνεύουν ασθένειες είναι η τελευταία ιδέα που ξεπηδά από τη Google X, την ερευνητική υπηρεσία της Google, η οποία έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για φακούς επαφής που θα μετρούν το σάκχαρο στα δάκρυα, αυτοκίνητα που οδηγούν τον εαυτό τους, ακόμα και αερόστατα που θα προσφέρουν διαδικτυακή πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μετά την αθανασία, η Google είναι παντού!

H Google επεκτείνεται και στο χώρο της ιατρικής, καθώς έχει επενδύσει στην Calico, μια εταιρεία που ερευνά τη γήρανση, καθώς και στην 23andMe, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες προσωπικών γενετικών ελέγχων. Έχει εξάλλου συνάψει συμφωνία με την ελβετική Novartis για την εμπορική αξιοποίηση των έξυπνων φακών επαφής.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αδειοδοτήσει μελλοντικά την τεχνολογία νανοσωματιδίων σε τρίτους, οπότε οποιοδήποτε μελλοντικό προϊόν δεν θα έφερε την ονομασία της Google. Τα νανοσωματίδια που οραματίζεται η εταιρεία θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν 24ωρη παρακολούθηση των βιοχημικών αλλαγών στο αίμα -μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις σημερινές ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες δείχνουν ποια είναι η κατάσταση του οργανισμού μια συγκεκριμένη στιγμή.

«Θέλουμε να είναι απλό και αυτοματοποιημένο και μη επεμβατικό» δήλωσε ο Άντριου Κόνραντ. Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν φτάσει η τεχνολογία στην αγορά. Για παράδειγμα, οι βιοχημικές εξετάσεις δίνουν συχνά «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, τα οποία θα θορυβούσαν τους χρήστες άδικα.

Ένα άλλο θέμα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι μετρήσεις του ηλεκτρονικού βραχιολιού θα πρέπει να αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο μέχρι να μπορεί να τα εξετάσει κάποιος γιατρός. Η Google διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν έχει σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Έρευνα ρίχνει φως στον πιθανό προστατευτικό ρόλο των επαγγελμάτων που διεγείρουν το μυαλό έναντι του κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε μετέπειτα στάδιο...
Έρευνα: Ποια επαγγέλματα ευνοούν το μέλλον της... εγκεφαλικής μας υγείας
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη
Το 8ο TechSaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής δίνει τη δυνατότητα απευθείας γνωριμίας υποψηφίων με εταιρείες
Εκατοντάδες «ανοιχτές» θέσεις για επιστήμονες πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη